Nordic Monitor: Εντάθηκε η τουρκική κατασκοπεία εν μέσω της διπλωματίας των σεισμών

Nordic Monitor: Εντάθηκε η τουρκική κατασκοπεία εν μέσω της διπλωματίας των σεισμών

Σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτύου Nordic Monitor, η υπηρεσία κατασκοπείας της Τουρκίας, Milli İstihbarat Teşkilatı (MIT) έχει εντείνει τις μυστικές της επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα στηρίζεται σε απόρρητα έγγραφα που δείχνουν ότι το κατασκοπευτικό έργο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT στην Ελλάδα δεν έχει σταματήσει.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η τουρκική υπηρεσία κατασκοπείας, Milli İstihbarat Teşkilatı (MIT), έχει επεκτείνει τις μυστικές επιχειρήσεις της στο ελληνικό έδαφος, την ώρα που Τούρκοι και Έλληνες διπλωμάτες έχουν εμπλακεί σε αυτό που φαίνεται να είναι ένα ''ξεπάγωμα'' των διμερών σχέσεων μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που σκότωσαν 50.399 ανθρώπους στις νότιες επαρχίες της Τουρκίας».

Η MIT ενέτεινε την κατασκοπεία

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που περιήλθαν πρόσφατα στην κατοχή του Nordic Monitor, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών κατέθεσε έκθεση με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2023, δύο εβδομάδες περίπου μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη ζώνη του σεισμού για να εκφράσει την αλληλεγγύη της χώρας του και τη συνεχή υποστήριξη των προσπαθειών διάσωσης.

«Η έκθεση της υπηρεσία κατασκοπείας της Τουρκίας καθιστά σαφές», όπως επισημαίνει το Nordic Monitor, «ότι οι διπλωματικές χειρονομίες και οι ευγένειες σε πολιτικό επίπεδο δεν μεταφράστηκαν πραγματικά σε περιορισμό ή συγκράτηση του παράνομου έργου της ΜΙΤ. Αντίθετα, συνέβη το αντίθετο, καθώς η ΜΙΤ ενέτεινε την κατασκοπεία και την παρακολούθησή της στην Ελλάδα».

Υπό τις εντολές του Ερντογάν

Σημειώνεται, σύμφωνα με το ανεξάρτητο δίκτυο, πως «η ΜΙΤ λειτουργεί απευθείας υπό τις εντολές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέθεσε τη διοίκηση της υπηρεσίας στον επί μακρόν έμπιστό του Χακάν Φιντάν, μια αντιδυτική ισλαμιστική προσωπικότητα, πριν από περισσότερο από μια δεκαετία».

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς το έργο της υπηρεσίας κατασκοπείας στην ελληνική επικράτεια για την αναγνώριση και τον εντοπισμό μελών του κινήματος Γκιουλέν, μιας ομάδας που ασκεί κριτική στον Ερντογάν σε μια σειρά θεμάτων, από την αλυτρωτική και επιθετική εξωτερική πολιτική μέχρι τη διάχυτη διαφθορά στην κυβέρνηση και την παροχή βοήθειας και υποκίνησης από την Τουρκία σε ένοπλες τζιχαντιστικές ομάδες. Περιλαμβάνει τα ονόματα εκατοντάδων Τούρκων υπηκόων που κατάφεραν να διαφύγουν στην Ελλάδα για να βρουν καταφύγιο από τη βίαιη καταστολή που πραγματοποίησε το καθεστώς Ερντογάν και να γλυτώσουν από την άδικη φυλάκιση στην Τουρκία με πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες.

«Θύματα κατασκοπείας εκατοντάδες άνθρωποι στην Ελλάδα»

Από την εξέταση της έκθεσης προκύπτει ότι κοινοποιήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας (Emniyet), η οποία με τη σειρά της διένειμε τις πληροφορίες στις 8 Μαρτίου 2023 σε αστυνομικά τμήματα σε πολλές επαρχίες για περαιτέρω ενέργειες σχετικά με τις πληροφορίες.

Η συνοδευτική επιστολή, με διαβάθμιση ως «μυστική» και υπογεγραμμένη από τον αρχηγό της αστυνομίας Σαλίχ Γιλντιρίμ στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας, προειδοποίησε τα επαρχιακά αστυνομικά τμήματα να χειριστούν τις πληροφορίες με τη μέγιστη προσοχή.

Η διαδρομή των εγγράφων δείχνει επίσης, ότι η ΜΙΤ είχε στείλει μια άλλη έκθεση τον Δεκέμβριο του 2022 σχετικά με το έργο της στην Ελλάδα και ότι η έκθεση του Μαρτίου 2023 ήταν μια επέκταση της προηγούμενης. Τα έγγραφα που ελήφθησαν δεν παρέχουν πλήρη απολογισμό όλων όσων είχαν στοχοποιηθεί στην Ελλάδα. Αλλά σύμφωνα με μια επιστολή που υπογράφει ο αρχηγός της αστυνομίας Hüseyin Oğuz Namlı στο αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης στις 2 Φεβρουαρίου 2023, διεξήχθη έρευνα για 38 άτομα μόνο στην Κωνσταντινούπολη.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πληροφορίες της ΜΙΤ μοιράστηκαν από την Emniyet με τα αστυνομικά τμήματα σε 54 τουρκικές επαρχίες, η υπηρεσία πληροφοριών πρέπει να έχει κατασκοπεύσει εκατοντάδες ανθρώπους στην Ελλάδα, αποκτώντας τα ονόματα και τις τοποθεσίες τους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS