Novavax: Μελέτες για συνδυαστικό εμβόλιο κοροναϊού-γρίπης

Novavax: Μελέτες για συνδυαστικό εμβόλιο κοροναϊού-γρίπης

Σε μελέτες για το συνδυασμό του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού με το αντίστοιχο της γρίπης προχωρά η Novamax.

Σύμφωνα με προδημοσίευση στο bioRxiv, για την ώρα οι μελέτες εφαρμοζονται σε πειραματόζωα (κουνάβια και χάμστερ) και έχουν ήδη δώσει τις πρώτες εικόνες περί παραγωγής αντισωμάτων που δημιουργούνται από τα δύο εμβόλια ξεχωριστά.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών ήταν να εμβολιάσουν τα πειραματόζωα, τα οποία είχαν προσβληθεί απ’ τον κοροναϊό, τόσο με το αντίστοιχο εμβόλιο όσο και με το συνδυαστικό. Τέσσερις ημέρες αργότερα, υπήρχε ελάχιστος ή καθόλου ιός στους πνεύμονες των ζώων, ανεξάρτητα από το εμβόλιο που έλαβαν. Αντίστοιχα και σε εξέταση των πνευμόνων που ακολούθησε δεν διαπιστώθηκαν αξιοσημείωτα ευρήματα.

Για την ανάπτυξη του εμβολίου, η Novavax επιλέχθηκε για το πρόγραμμα Operation Warp Speed της αμερικανικής κυβέρνησης, μέσω του οποίου χρηματοδοτήθηκε με επιπλέον 147,34 εκατ. δολ.

Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία έχει ανακοινώσει καθυστερήσεις στην παραγωγή της, λόγω έλλειψης ασκών καλλιέργειας, αν και προωθεί την παραγωγή της στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε ασιατικές χώρες, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

Στο μεταξύ, οι κλινικές μελέτες συνεχίζονται για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του υποψηφίου εμβολίου και στις μεταλλάξεις, όπου διαπιστώθηκε αποτελεσματικότητα στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή σε ποσοστό 51% και σε 43% σε ασθενείς με HIV λοίμωξη. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι στο αρχικό στέλεχος του ιού και στη βρετανική μετάλλαξη.

Η εταιρεία διερευνά τώρα με παράλληλες κλινικές μελέτες που θα διαρκέσουν 24 μήνες, την επέκταση της χρήσης του εμβολίου σε εφήβους 12-18 ετών, αλλά και για την επίδραση του σε ενηλίκους οι οποίοι νοσούν από τον ιό.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS