«Ο Μακρόν θέλει γυναίκα πρωθυπουργό» - Οι αναφορές των γαλλικών ΜΜΕ και το όνομα - «έκπληξη»

«Ο Μακρόν θέλει γυναίκα πρωθυπουργό» - Οι αναφορές των γαλλικών ΜΜΕ και το όνομα - «έκπληξη»

Πάντως, ο διορισμός του νέου/της νέας πρωθυπουργού εξαρτάται από την ημέρα παραίτησης του Ζαν Καστέξ.


Γυναίκα πρωθυπουργό φαίνεται πως θέλεις ο επανεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις αναφορές γαλλικών ΜΜΕ που επικαλούνται υψηλόβαθμα στελέχη του.

Σύμφωνα με το protothema.gr, η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» αναφέρει ότι μπορεί το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν να έχει αυτοπροταθεί για πρωθυπουργός, εξαργυρώνοντας στην ουσία τις ψήφους που έδωσε το κόμμα του Μακρόν για να παραμείνει στο Ελιζέ, όμως ο 44χρονος Μακρόν έχει άλλα σχέδια.

Ο Κλεμάν Μπον, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα ήθελε μια γυναίκα στον πρωθυπουργικό θώκο, ενώ για την εφημερίδα, όπως και τα περισσότερα γαλλικά ΜΜΕ, ένα από τα φαβορί για το «Μatignon» είναι η υπουργός Απασχόλησης, Ελιζαμπέτ Μπόρν.

Η 61χρονη , η οποία «πέρασε» στο παρελθόν από τα υπουργεία Οικολογίας και Μεταφορών, είναι τεχνοκράτης και πρώην επικεφαλής του συστήματος δημόσιων μεταφορών της περιοχής του Παρισιού. Θυμίζουμε ότι η Μπορν ήταν στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, έχει πιστωθεί με επιτυχίες και λέγεται ότι έχει αντίληψη για πολλά θέματα.

Εφόσον αναλάβει την πρωθυπουργία, τότε η Μπορν θα ήταν η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της Γαλλίας που θα περνούσε το κατώφλι τoυ Matignon. Υπενθυμίζεται ότι η Εντίτ Κρεσόν υπηρέτησε για λιγότερο από ένα χρόνο στην εξουσία υπό τον πρόεδρο, Φρανσουά Μιτεράν (μεταξύ Μαΐου του 1991 και Απριλίου του 1992).

Παράλληλα, άλλο ένα όνομα - «έκπληξη» έχει ακουστεί για τη θέση του πρωθυπουργό και αυτό δεν είναι άλλο από της Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ. Βέβαια, η ίδια είχε ξεκαθαρίσει από τον Φεβρουάριο, ότι αν επανεκλεγεί στην προεδρία ο Εμανουέλ Μακρόν, η ίδια δεν ενδιαφέρεται για την πρωθυπουργία της Γαλλίας.

Aξίζει να σημειωθεί ότι ο διορισμός του νέου/της νέας πρωθυπουργού εξαρτάται από την ημέρα παραίτησης του Ζαν Καστέξ. Σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο «20 minutes, o απερχόμενος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είχε ανακοινώσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι η κυβέρνησή του θα παραιτηθεί μετά την εκλογή του προέδρου, τηρώντας την «παράδοση». Όμως η θητεία του θα μπορούσε να παραταθεί για αρκετές ημέρες, ίσως ακόμη και για εβδομάδες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ