Ο Μπάντεν ανασαίνει με ανακούφιση μετά την αντίσταση των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές

Ο Μπάντεν ανασαίνει με ανακούφιση μετά την αντίσταση των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές

O Τζο Μπάιντεν έχει κάθε λόγο να ανασαίνει με ανακούφιση, αφού οι Δημοκρατικοί προβάλλουν σθεναρή αντίσταση μπροστά στο λεγόμενο «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικανών και φαίνεται ότι απέφυγαν τον καταποντισμό, που πολλοί προέβλεπαν και φοβόντουσαν.

Κι οι λόγοι της αισιοδοξίας του είναι υπαρκτοί: παρά τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του και την σχετική απουσία του από την καμπάνια, ο Μπάιντεν πιθανώς θα μπορέσει να διεκδικήσει την καλύτερη επίδοση κυβερνώντος κόμματος σε ενδιάμεσες εκλογές εδώ και 20 χρόνια, από την εποχή δηλαδή που οι Ρεπουμπλικανοί του Τζορτζ Μπους του νεότερου κατέκτησαν έδρες στην αναμέτρηση που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι Δημοκρατικοί διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες να κρατήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ εξέλεξαν κυβερνήτες και βουλευτές σε Πολιτείες-κλειδιά.

Ανοικτό παραμένει, βέβαια, το ερώτημα τι θα γίνει με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αν η προβλεπόμενη νίκη των Ρεπουμπλικανών θα είναι οριακή, όπως διαγράφεται από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα – καθώς το εύρος της και το ενδεχόμενο το κυβερνών κόμμα να κρατήσει τη Γερουσία θα έχει επιπτώσεις αναφορικά με την υλοποίηση της ατζέντας του Μπάιντεν στο δεύτερο ήμισυ της θητείας του.

Αγκάθια στο δρόμο του Μπάιντεν στο δεύτερο μισό της θητείας του

Το κόμμα του εν ενεργεία προέδρου χάνει παραδοσιακά έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές και με τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν και τον υψηλό πληθωρισμό να κορυφώνει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν μεγάλες ελπίδες να αλώσουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Μια τέτοια απογοήτευση θα είχε εγείρει δύσκολα ερωτήματα για το εάν ο γηραιότερος πρόεδρος της Αμερικής, ο οποίος γίνεται 80 αυτόν τον μήνα, θα έπρεπε να είναι ξανά υποψήφιος. Αντίθετα, ο Μπάιντεν εμφανίζεται, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, σε πολύ καλύτερη κατάσταση από οποιονδήποτε από τους Δημοκρατικούς προκατόχους του, τον Μπαράκ Ομπάμα ή τον Μπιλ Κλίντον, που αμφότεροι δέχθηκαν σφυροκόπημα στις ενδιάμεσες εκλογές.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες εάν πέσει η Βουλή στα χέρια των αντιπάλων του.

Σε μια χώρα της οποίας οι διαιρέσεις είναι βαθύτερες από ποτέ, ακόμη και ένας βετεράνος γερουσιαστής και μετριοπαθής Δημοκρατικός όπως ο Μπάιντεν, πιθανότατα θα δυσκολευτεί να βρει έδαφος συνεννόησης σε ένα σώμα κυριαρχούμενο από τους Ρεπουμπλικανούς, που απειλούν να εκτροχιάσουν σημαντικά κομμάτια της ατζέντας του.

Ένα άλλο ανοιχτό ερώτημα είναι εάν μια νέα ηγεσία των Ρεπουμπλικανών θα κρατήσει την υπόσχεσή της να καλέσει επιθετικά τον πρόεδρο να λογοδοτήσει - κάτι που ακόμη και μια μικρή πλειοψηφία στη Βουλή της δίνει τη δυνατότητα να το πράξει. Κι αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ατελείωτες έρευνες του Κογκρέσου με στόχο τον Μπάιντεν, τη διακυβέρνησή οτυ και την οικογένειά του. Μία από τις πιο δυνατές φωνές των Ρεπουμπλικανών, η ακροδεξιά βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, έχει ήδη υποσχεθεί εντατικές έρευνες εις βάρος του γιου του Μπάιντεν, Χάντερ, τον οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν ότι εκμεταλλεύτηκε τις σχέσεις του πατέρα του για να κάνει business με την Ουκρανία και την Κίνα.

Θα διεκδικήσει ο Μπάιντεν την επανεκλογή του το 2024;

Με τον έλεγχο της Βουλής, οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν επίσης να ασκήσουν σημαντική δημοσιονομική πίεση στον πρόεδρο έχοντας τη δυνατότητα να περικόψουν τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Όσο για τη Γερουσία -η οποία εκχωρεί μεγαλύτερες εξουσίες- η μάχη για τον έλεγχό της παραμένει αμφίρροπη.

Αλλά πέραν τούτου, το μεγάλο ερώτημα για τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, είναι ποιος θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο το 2024. Μέχρι τώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έλεγε σταθερά ότι σκοπεύει να επιδιώξει μια ανανέωση της θητείας του, αλλά ν η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, ακόμη και πολλοί μέσα στο κόμμα του, αντιδρούν σε μια τέτοια προοπτική.

Ο Μπάιντεν αναχωρεί την Παρασκευή για έναν διπλωματικό μαραθώνιο που θα τον φέρει αρχικά στη διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, στη συνέχεια στην Καμπότζη για μια σύνοδο κορυφής του ASEAN και μετά στην Ινδονησία για τη σύνοδο της G20. Ο Μπάιντεν ίσως κρατήσει για λίγο ακόμη κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με τις προθέσεις του για το 2024. Αλλά την ίδια ώρα ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει μια νέα υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα την ερχόμενη Τρίτη στη Φλόριντα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ