Ο «πόλεμος» των εμβολίων φέρνει σε αδιέξοδο την Ευρώπη -Η AstraZeneca μειώνει στο 75% τις παραδόσεις

Ο «πόλεμος» των εμβολίων φέρνει σε αδιέξοδο την Ευρώπη -Η AstraZeneca μειώνει στο 75% τις παραδόσεις

Εντονο εκνευρισμό έχουν προκαλέσει οι καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού από την Astrazeneca, με την οποία έχει ξεσπάσει ένας «πόλεμος» με την ΕΕ.

Οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, με την ΕΕ να συνεχίζει να πιέζει την εταιρία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία. Η AstraZeneca ανακοίνωσε πως είναι πίσω δύο μήνες όσον αφορά την Ευρώπη, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ, ενώ η μείωση στις παραδόσεις φτάνει το 75%.

Αλληλοκατηγορίες ΕΕ-Astrazeneca
Οι δύο πλευρές επρόκειτο να συναντηθούν χθες, ωστόσο η εταιρία αρχικά ακύρωσε την συνάντηση, δηλώνοντας πως αυτή τελικά θα πραγματοποιηθεί. Ο εκνευρισμός της ΕΕ είναι μεγάλος, καθώς τόσο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, τόνισαν πως περιμένουν από την εταιρία «να τηρήσει τα συμφωνηθέντα».


Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Πασκάλ Σόριο, ανέφερε πως για το γεγονός πως είναι δύο μήνες πίσω στον προγραμματισμό τους για την παράδοση των εμβολίων ευθύνεται η «καθυστερημένη απόφαση της ΕΕ να υπογράψει συμβόλαια, δίνοντας περιορισμένο χρόνο αντίδρασης στα προβλήματα που θα ανέκυπταν με την τροφοδοσία, ενώ η Βρετανία είχε υπογράψει αντίστοιχο συμβόλαιο τρεις μήνες νωρίτερα».

Ο Σόριο, μιλώντας στην La Republica είπε ότι «η εταιρεία υπέγραψε μια συμφωνία ότι θα καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την παράδοση των εμβολίων, που όμως δεν προσδιορίζει τις ποσότητες». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μόλις ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανάψει το πράσινο φως στο εμβόλιο της AstraZeneca, η βρετανο-σουηδική πολυεθνική θα στείλει αμέσως τουλάχιστον τρία εκατ. δόσεις με στόχο τα 17 εκατ. μέχρι το Φεβρουάριο.

ΕΕ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων

Εξοργισμένοι με την ανακοίνωση της AstraZeneca ότι θα παραδώσει μειωμένη ποσότητα των εμβολίων, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων που παράγονται επί ευρωπαϊκού εδάφους με την Κομισιόν να υπόσχεται ότι θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας έναν μηχανισμό διαφάνειας.

Οπως αναφέρει το Politico, η έκκληση για περιορισμούς στις εξαγωγές των εμβολίων από την ΕΕ, φέρνει σε δύσκολη θέση τον επίτροπο Εμπορίου και τους συνεργάτες του, που συνήθως πρωτοστατούν στα κηρύγματα κατά του προστατευτισμού στο εμπόριο ως τρόπου αντιμετώπισης οικονομικών σοκ. Γνωρίζουν ακόμη ότι τέτοιοι περιορισμοί μπορεί να επιδεινώσουν τις σχέσεις της ΕΕ με συμμάχους και γείτονές της, που επαφίενται στα εμβόλια που παράγονται στα εδάφη της. Το άρθρο κάνει λόγο για κίνδυνο «ολοκληρωτικού πολέμου» για τα εμβόλια μεταξύ ΕΕ και άλλων κρατών σε περίπτωση που αποφασιστεί το μέτρο περιορισμών στις εξαγωγές του εμβολίου.

Κυριακίδου: Βαθιά η δυσαρέσκεια της ΕΕ

Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε συνέντευξη Τύπου μίλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία», οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη-μέλη». «Τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος, ενώ πρόσθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Η κυρία Κυριακίδου επισήμανε ότι η «άποψη της ΑstraZeneca ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

Ανησυχία στην Ευρώπη -Η Ισπανία αναστέλλει τη δεύτερη δόση

Ηδη χώρες της ΕΕ εμφανίζονται να έχουν τις πρώτες ελλείψεις. Η Ισπανία ανέστειλε όλες τις νέες δόσεις του εμβολίου για τουλάχιστον 10 ημέρες, τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι προμήθειες εμβολίων τελειώνουν και στην Καταλονία.
«Αύριο, τα ψυγεία θα είναι άδεια», δήλωσε ο Γιοσέπ Μαρία Αρχιμόν, κορυφαίος Ισπανός αξιωματούχος στον τομέα της Υγείας.

Στην Τσεχία, το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας συνέστησε να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με την πρώτη δόση για δύο εβδομάδες. Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανέφερε πως θα κινηθεί νομικά η χώρα καθώς παρατηρούνται προβλήματα τόσο με την Astrazeneca, όσο και με την Pfizer.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από τις καθυστερήσεις της Astrazeneca

Ανάμεσα στις χώρες που επηρεάζονται είναι φυσικά και η Ελλάδα που περίμενε το πρώτο τρίμηνο του 2021, 1.500.000 εκατομμύρια δόσεις. Πλέον οι εκτιμήσεις έχουν πέσει κατά 50% (υπολογίζονται 740.000 δόσεις του εμβολίου), με το ποσοστό να μην αποκλείεται να πέσει κι άλλο. Η Astrazeneca αναμένεται να πάρει έγκριση την Παρασκευή.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ