Ο πύραυλος που εκτόξευσε «κατά λάθος» η Ινδία θα μπορούσε να είχε προκαλέσει δεκάδες θανάτους - Δείτε βίντεο

Ο πύραυλος που εκτόξευσε «κατά λάθος» η Ινδία θα μπορούσε να είχε προκαλέσει δεκάδες θανάτους - Δείτε βίντεο

Σε πραγματικό εφιάλτη θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί η κατά λάθος εκτόξευση πυραύλου από την Ινδία προς το Πακιστάν πριν από μερικές ημέρες, αφού, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, διήνυσε μια περιοχή όπου πραγματοποιούσαν πτήσεις δεκάδες εμπορικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, εκείνη την ημέρα και πολύ κοντά στην τροχιά του πυραύλου πετούσαν - μεταξύ άλλων- ένα αεροσκάφος της Flydubai που κατευθυνόταν στο Ντουμπάι από τη Σιαλκότ, ένα της IndiGo που εκτελούσε το δρομολόγιο Σριναγκάρ-Ντουμπάι και ένα της Airblue που πετούσε από τη Λαχόρη προς το Ριάντ. Όλες οι παραπάνω πτήσεις «πέρασαν» από την τροχιά του πυραύλου εντός χρονικού διαστήματος μίας ώρας από την κατά λάθος εκτόξευση, αναφέρει το πρακτορείο.

Υπήρχαν όμως και άλλες διεθνείς πτήσεις που πέρασαν εκείνη την ημέρα κοντά από την τροχιά του πυραύλου, και εντός της εμβέλειάς του, από εταιρείες όμως η Kuwait Airways Co., Saudi Arabian Airlines και Qatar Airways.

Το πρακτορείο παρουσίασε ένα βίντεο με στοιχεία από το flyradar24, όπου φαίνονται τα δρομολόγια των αεροσκαφών και την εγγύτητά τους με την τροχιά του πυραύλου το απόγευμα της 9ης Μαρτίου. Όπως μπορεί κανείς να δει, η «κίνηση» στον ουρανό είναι ιδιαίτερα αυξημένη για μιάμιση ώρα πριν και μιάμιση ώρα μετά από τις 19.00, την ώρα δηλαδή που σημειώθηκε το «ατύχημα», κατά την Ινδία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία ανακοίνωσε πριν μία εβδομάδα ότι εκτόξευσε κατά λάθος έναν πύραυλο στο Πακιστάν λόγω μιας «τεχνικής δυσλειτουργίας» κατά τη διάρκεια συντήρησης ρουτίνας, δίνοντας την δική της εκδοχή για το συμβάν, μετά την προειδοποίηση του μακροχρόνιου εχθρού της, Πακιστάν, ότι το περιστατικό θα μπορούσε να έχει «δυσάρεστες συνέπειες».

«Στις 9 Μαρτίου 2022, κατά τη διάρκεια μιας συντήρησης ρουτίνας, μια τεχνική δυσλειτουργία οδήγησε στην κατά λάθος εκτόξευση ενός πυραύλου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ινδικό υπουργείο Άμυνας. «Έγινε γνωστό ότι ο πύραυλος έπεσε σε μια περιοχή του Πακιστάν. Ενώ το περιστατικό είναι βαθιά λυπηρό, είναι επίσης ανακουφιστικό το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωών λόγω του ατυχήματος», συμπλήρωσε. Το υπουργείο ανέφερε ότι η κυβέρνηση «έλαβε σοβαρά άποψη το συμβάν και διέταξε έρευνα από Ανώτατο Εξεταστικό Δικαστήριο» για το περιστατικό.

Το Πακιστάν προειδοποίησε την Ινδία «να λάβει υπόψη της τις δυσάρεστες συνέπειες μιας τέτοιας αμέλειας και να πάρει αποτελεσματικά μέτρα για να αποφύγει την επανάληψη τέτοιων παραβιάσεων στο μέλλον».

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον κίνδυνο ατυχημάτων ή εσφαλμένων υπολογισμών από τις δύο γειτονικές χώρες, οι οποίες έχουν διεξαγάγει στο παρελθόν τρεις πολέμους και έχουν εμπλακεί σε πολυάριθμες στρατιωτικές συγκρούσεις, πιο πρόσφατα το 2019, όπου οι αεροπορικές δυνάμεις των δύο συμμετείχαν σε μάχες. Και τα δύο έθνη έχουν πυρηνικά όπλα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS