Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μοιράζει δώρα σε μια απελπισμένη προσπάθεια να κερδίσει την επανεκλογή του

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μοιράζει δώρα σε μια απελπισμένη προσπάθεια να κερδίσει την επανεκλογή του

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις για τις τουρκικές εκλογές και καταφεύγει σε υποσχέσεις και... δώρα.

H Τουρκία στήνει σήμερα κάλπες σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδίδεται τις προηγούμενες ημέρες σε μοίρασμα δώρων και υποσχέσεων για να κερδίσει το χαμένο έδαφος από τον Κιλιντσντάρογλου. Τις εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία, δήλωσε ότι οι Τούρκοι πολίτες θα απολαμβάνουν δωρεάν φυσικό αέριο, αύξησε τους μισθούς των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα κατά 45% -μετά από μια αρχική αύξηση νωρίτερα φέτος- και δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία έχει χτυπήσει πετρέλαιο.

Ένα νέο γιγαντιαίο γκρίζο πολεμικό πλοίο έδεσε στην Κωνσταντινούπολη προσκαλώντας τους πολίτες να περπατήσουν στο κατάστρωμα και να απολαύσουν το μεγαλείο του νέου μέλλοντος της τουρκικής υψηλής τεχνολογίας.

Αλλαγή τακτικής από τον Ερντογάν μετά τα δημοσκοπικά «χαστούκια»

Αφού αρχικά υποσχέθηκε μια πιο ήσυχη προεκλογική εκστρατεία μετά τον φονικό σεισμό που άφησε 50.000 νεκρούς στην Τουρκία μόλις πριν από τρεις μήνες, ο Ερντογάν άλλαξε τακτική αφού πολλές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο αντίπαλος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται.

Σε μια συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος μετέδωσε ένα υποτιθέμενο deepfake βίντεο που έδειχνε μια ομάδα Κούρδων μαχητών να εκφράζουν την υποστήριξή τους στον ανταγωνιστή του, τους οποίους και τους δύο παρουσιάζει τακτικά ως εχθρούς του κράτους. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Στην κάλπη, η επιλογή που αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι είναι σκληρή. Ο Ερντογάν, ο οποίος ηγείται του κόμματος ΑΚΡ, έχει υποσχεθεί τον «αιώνα της Τουρκίας», ένα μεγάλο όραμα στηριγμένο στο εθνικισμό και τη λαϊκίστικη ρητορική που του επέτρεψε να διατηρήσει τον έλεγχό του στη χώρα επί τόσα χρόνια.

Ο Κιλιτσντάρογλου ψάχνει την «αλλαγή» στις τουρκικές εκλογές

Η αντιπολίτευση της Τουρκίας, με επικεφαλής τον Κιλιτσντάρογλου, έκανε προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση ότι «η άνοιξη θα έρθει ξανά», υποσχόμενη να αναθεωρήσει τις πολιτικές του Ερντογάν που έχουν αναδιαμορφώσει τη χώρα καθ' όλη τη διάρκεια των δύο δεκαετιών που βρίσκεται στην εξουσία: Κυριότερη από αυτές είναι η επιστροφή στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για αλλαγές αποτελούν αντίδραση στα 20 χρόνια διακυβέρνησης του Ερντογάν. «Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πώς θα μοιάζει στην πραγματικότητα μια Τουρκία μετά τον Ερντογάν», δήλωσε ο Τζέιμς Ράιαν του αμερικανικού think tank Foreign Policy Research Institute.

Ένα τεράστιο και γρήγορο σχέδιο ανοικοδόμησης που θα αναδιαμόρφωνε μεγάλο μέρος του νότου της χώρας που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων σεισμών αποτέλεσε κεντρικό άξονα της εκστρατείας του Ερντογάν για την επανεκλογή του. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ισοπέδωση των κτιρίων σε ολόκληρη την πόλη Nurdaği, μηχανικά σκαπτικά μηχανήματα έσκαβαν τη γη για να χτίσουν θεμέλια στα περίχωρα της πόλης, επεκτείνοντας τις υπάρχουσες κυβερνητικές κατοικίες για εκατοντάδες ανθρώπους που κοιμούνται σε σκηνές κοντά στα κατεστραμμένα σπίτια τους.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε 319.000 σπίτια μέσα στον πρώτο χρόνο και 650.000 συνολικά.

Οι κατασκευές και οι υποδομές αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της 20ετούς διακυβέρνησης Ερντογάν, προβάλλοντας την παρουσία του κράτους μέσω νέων σύγχρονων δρόμων, νέων αεροδρομίων και τεράστιων νέων κτιρίων ακόμη και στις μικρότερες τουρκικές πόλεις - εν μέσω κατηγοριών για εκτεταμένη διαφθορά στον κατασκευαστικό κλάδο.

Για τους παρατηρητές, οι υποσχέσεις του Ερντογάν για ταχεία ανοικοδόμηση αποτελούν τον πυρήνα των προσπαθειών να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τους καταστροφικούς σεισμούς, καθώς και από τυχόν παρατεταμένα ερωτήματα σχετικά με την ελλιπή ανταπόκριση της κυβέρνησής του στην κρίση που ανέκυψε.

«Χρησιμοποιεί τον πλήρη έλεγχο των μέσων ενημέρωσης για να αλλάξει το αφήγημα», δήλωσε ο αναλυτής Soner Cagaptay του Ινστιτούτου Πολιτικής της Ουάσινγκτον για την Εγγύς Ανατολή, ο οποίος έχει γράψει πολλά βιβλία για τον Ερντογάν.

«Μπορεί να επιμεληθεί τις ειδήσεις για να δημιουργήσει μια πραγματικότητα μετά την αλήθεια, να φτιάξει ειδήσεις βασισμένες σε ψέματα ώστε οι άνθρωποι να ξεχάσουν ότι ήταν ψέματα εξαρχής», είπε. «Είναι πολύ τρομακτικό - αν κερδίσει ο Ερντογάν, θα είναι η πρώτη νίκη παγκοσμίως για την πολιτική της μετα-αλήθειας, μια εκλογή που θα κερδηθεί πλήρως με βάση το ψέμα».

Ανάλυση από το Παρατηρητήριο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας διαπίστωσε ότι στον πρόεδρο δόθηκαν περισσότερες από 32 ώρες κάλυψης σε ένα κρατικό κανάλι, ενώ ο ανταγωνιστής του είχε μόλις 32 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, ο τουρκικός οργανισμός ελέγχου γεγονότων Teyit δήλωσε ότι εντόπισε παραπληροφόρηση που κυκλοφόρησε τόσο από τον Ερντογάν όσο και από την αντιπολίτευση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ