Ο Στάρμερ ισοπέδωσε τον Σούνακ με παράφραση του μύθου για τον Μίδα: «Ό,τι αγγίζεις γίνεται σκουπίδια»

Ο Στάρμερ ισοπέδωσε τον Σούνακ με παράφραση του μύθου για τον Μίδα: «Ό,τι αγγίζεις γίνεται σκουπίδια»

Ευκαιρία να «ισοπεδώσει» τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ βρήκε ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ με αφορμή την ακύρωση του ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Στάρμερ, βάλλει από χθες κατά του Ρίσι Σούνακ για την απρέπειά του απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης προτού ακυρωθεί το ραντεβού του από τον Σούνακ, είχε ήδη συναντηθεί με τον Στάρμερ, ο οποίος φέρεται να είναι θετικά διακείμενος στο θέμα των Γλυπτών και, όπως του είπε, δεν προτίθεται να βάλει κυβερνητικά εμπόδια σε περίπτωση τυχόν συμφωνίας του Βρετανικού Μουσείου με την Αθήνα.

Στέρμερ: Ο Σούνακ έχει χάσει τα λογικά του...

Στη Βουλή, η μάχη Στάρμερ-Σούνακ ήταν επική με τον ηγέτη των Εργατικών να κερδίζει τον αντίπαλό του καθαρά.

«Μην ασχολείστε με το Βρετανικό Μουσείο, ο πρωθυπουργός είναι αυτός που προφανώς έχει χάσει τα λογικά του», είπε αρχικά ο Στάρμερ και πρόσθεσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στο Λονδίνο για να συναντήσει τον κ. Σούνακ.

«Ένας συνάδελφος, μέλος του ΝΑΤΟ, ένας οικονομικός σύμμαχος. Ένας από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Αντί ο πρωθυπουργός κ. Σούνακ να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και την ακύρωσε την τελευταία στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στάρμερ. «Γιατί τέτοια μικροπολιτική;», αναρωτήθηκε.

Επιχειρώντας να απαντήσει, ο Σούνακ έδειξε αμετανόητος και χρησιμοποιώντας τις χθεσινές διαρροές του Λονδίνου που έχουν ήδη διαψευστεί.

«Φυσικά, είμαστε πάντα ευτυχείς να συζητάμε σημαντικά θέματα με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης ή η ενίσχυση της ασφάλειάς μας. Αλλά όταν έγινε σαφές ότι ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά θέματα για το μέλλον αλλά μάλλον για να πανηγυρίσουμε και να αναμοχλεύσουμε θέματα του παρελθόντος, ήταν ανάρμοστο», συνέχισε ο Σούνακ και στη συνέχεια άφησε να εννοηθεί ότι είχε συμφωνηθεί με την Αθήνα να μην τεθεί αυτό το θέμα προς συζήτηση, κάτι που έχει ήδη διαψευστεί από χθες. «Επιπλέον, έγιναν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υπήρξαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό από αυτή τη χώρα αλλά στη συνέχεια αθετήθηκαν. Μπορεί να φαίνεται ξένο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν», υποστήριξε ο Σούνακ.

Στις αιτιάσεις Σούνακ απάντησαν πηγές του μεγάρου Μαξίμου αναφέροντας: «Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ' όσα έχουμε ήδη πει».

Στάρμερ σε Σούνακ: Δεν είναι τόσο δύσκολο κ. πρωθυπουργέ

Ωστόσο, απάντησε έδωσε και ο ηγέτης των Εργατικών.

Λαμβάνοντας τον λόγο εκ νέου ο Στάρμερ, ήταν καταιγιστικός:

«Συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μιλήσαμε για την οικονομία, την ασφάλεια, τη μετανάστευση. Του είπα επίσης ότι δεν θα αλλάξουμε τον νόμο για τα μάρμαρα. Δεν είναι πραγματικά τόσο δύσκολο κύριε πρωθυπουργέ. Η πραγματικότητα είναι τόσο απλή» του είπε μέσα σε επιδοκιμασίες.

Στάρμερ: Ο Σούνακ έχει το αντίστροφο άγγιγμα του Μίδα: Ό,τι αγγίζει γίνεται σκουπίδια!

Μάλιστα, σε μια επίδειξη φλεγματικού βρετανικού χιούμορ, ο Στάρμερ χτύπησε τον Σούνακ εκεί που... πονάει. Αναφέρθηκε στις υποσχέσεις του πρωθυπουργού για μείωση της μετανάστευσης και των φόρων. «Όλα ανέβηκαν» είπε για να προσθέσει: «Είναι ειρωνικό το ότι επιδεικνύει εσχάτως ενδιαφέρον για την ελληνική κουλτούρα, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι ο άνθρωπος έχει το αντίστροφο άγγιγμα του Μίδα. Ό,τι αγγίζει γίνεται...σκουπίδια» είπε προκαλώντας τα γέλια των Εργατικών και την δυσθυμία των συντηρητικών καθώς και την αμηχανία του ίδιου του Σούνακ.

Για να προσθέσει: «Τώρα μας λέει πως η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα υποστήριζε την ΕΕ και όχι τη Βρετανία; Αντί να ασχοληθεί με γεγονότα, διώκει έναν μονοπρόσωπο πόλεμο κατά της πραγματικότητας» κατέληξε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS