Ο στρατός του Πούτιν σφυροκοπά γα δεύτερη ημέρα το Κίεβο - Αντιστέκονται σθεναρά οι Ουκρανοί

Ο στρατός του Πούτιν σφυροκοπά γα δεύτερη ημέρα το Κίεβο - Αντιστέκονται σθεναρά οι Ουκρανοί

Στόχος της Ρωσίας να καταλάβουν τα κυβερνητικά κτίρια και να ρίξουν την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Μέσα στην πόλη του Κιέβου έχουν μεταφερθεί οι μάχες μεταξύ του ρωσικού στρατού και των Ουκρανών στρατιωτών που αμύνονται προκειμένου να αναχαιτίσουν τις εχθρικές δυνάμεις.

Από το πρωί της Παρασκευής ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει τα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας και προωθείται προς το κέντρο της πόλης, με στόχο να καταλάβουν τα κυβερνητικά κτίρια και να ρίξουν την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εικόνες στα social media και στα διεθνή πρακτορεία δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να έχουν παραταχθεί σε θέση άμυνας σε καίρια σημεία εισόδου προς το κέντρο του Κιέβου, ενώ, σύμφωνα με αναφορές, υπάρχουν απώλειες και από τις δύο πλευρές, με τους αμάχους να έχουν μεταφερθεί στα καταφύγια και στους υπόγειους σταθμούς του Μετρό, προκειμένου να προφυλαχθούν.


 

Εκρήξεις και μάχες στην ουκρανική επικράτεια


Μάχες σημειώθηκαν στο Obolon, στα περίχωρα της πόλης, τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το υπουργείο Άμυνας είπε στους κατοίκους να φτιάξουν βόμβες μολότοφ για να «απωθήσουν τους κατακτητές». Μοιράστηκαν επίσης τουφέκια σε πολίτες καθώς ο Πρόεδρος Ζελένσκι προέτρεψε όποιον Ευρωπαίο επιθυμεί να υπερασπιστεί τη χώρα να ταξιδέψει στην Ουκρανία και να συμμετάσχει στην άμυνα.

Τα ρωσικά στρατεύματα πιστεύεται ότι έφτασαν από τα βορειοδυτικά, αφού απωθήθηκαν από το Τσερνόμπιλ που καταλήφθηκ ετην Πέμπτη. Περισσότερα ρωσικά στρατεύματα και τεθωρακισμένα προελαύνουν προς την πρωτεύουσα από το Konotop, στα ανατολικά, έχοντας παρακάμψει την πόλη Chernihiv όπου αντιμετώπισαν βαριά ουκρανική αντίσταση.

Εν τω μεταξύ από δύο σημεία πολιορκούν την ουκρανική πρωτεύουσα οι ρωσικές δυνάμεις. Όπως φαίνεται και στον χάρτη που δημοσίευσε το BBC, οι δυνάμεις της Ρωσίας έκαναν επίθεση από δύο πλευρές, από τον βορρά και από τη βορειοανατολική πλευρά του Κιέβου. Πολλά ρωσικά στρατεύματα και τεθωρακισμένα κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα από το Κονοτόπ, στα ανατολικά, έχοντας παρακάμψει την πόλη Τσέρνιγκοφ όπου συνάντησαν ισχυρή αντίσταση από τους Ουκρανούς.

Την ίδια ώρα, ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις συνεχίζουν να ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι, και πιο συγκεκριμένα στη συνοικία Όμπολόν, ενώ σύμφωνα με το Associated Press, πυρά ακούγονται και κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στην πόλη. Οι αρχές του Κιέβου προειδοποίησαν τους κατοίκους του Ομπολόν, στο βορειοδυτικό τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας, να μείνουν μακριά από τους δρόμους καθώς πλησιάζουν «εχθροπραξίες». «Καθώς πλησιάζουν εχθροπραξίες, οι κάτοικοι του Ομπολόν καλούνται να μην βγαίνουν έξω», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές.

Σε «θέση άμυνας» το Κίεβο

Σε «θέση άμυνας» είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, καθώς ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. «Το Κίεβο έχει εισέλθει σε μια αμυντική φάση», δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε: «Πυροβολισμοί και εκρήξεις ηχούν σε ορισμένες γειτονιές που έχουν ήδη εισέλθει σαμποτέρ. Ο εχθρός θέλει να γονατίσει την πρωτεύουσα και να μας καταστρέψει».

Η Μόσχα αντιμέτωπη με σημαντικότερη αντίσταση απ' όσο ανέμενε


Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει «χάσει λίγο τη δυναμική της» τις τελευταίες 24 ώρες μπροστά σε μια αντίσταση του ουκρανικού στρατού, «σημαντικότερη» απ’ όσο την προέβλεπε η Μόσχα, εκτίμησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Η Ρωσία δεν έχει πάρει ακόμη τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Η ουκρανική αεράμυνα λειτουργεί ακόμη, αν και υπέστη ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές» των Ρώσων, διαβεβαίωσε.

«Υπάρχει ακόμη μια αντιπυραυλική άμυνα και (…) έχουν ακόμη αεροσκάφη που απαγορεύουν την πρόσβαση (στον ουκρανικό εναέριο χώρο) σε ρωσικά αεροσκάφη».

Επιπλέον, οι δυνατότητες «διοίκησης και ελέγχου» του ουκρανικού στρατού, που επιτρέπουν τον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ανώτατο επίπεδο, «είναι ακέραιες», σημείωσε ο ίδιος.

«Εκτιμάμε πως το τελευταίο 24ωρο (…) οι Ρώσοι έχασαν λίγο τη δυναμική τους» δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Συναντούν μεγαλύτερη αντίσταση απ’ όσο ανέμεναν»


«Δεν προχωρούν τόσο μακριά ούτε γρήγορα όσο, σύμφωνα με εμάς, θα περίμεναν», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως ο ρωσικός στρατός δεν ελέγχει ακόμη κανένα ουκρανικό αστικό κέντρο.

«Διαθέταμε πληροφορίες σχετικά με όσα σκέφτονταν ότι θα μπορούσαν να κάνουν», σημείωσε. «Και συνεχίζουμε να έχουμε πληροφορίες που δείχνουν ότι αυτό δεν εξελίσσεται όπως το είχαν προβλέψει».

Εντούτοις, ο αξιωματούχος του Πενταγώνου υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν έχει αναπτύξει στην Ουκρανία παρά το ένα τρίτο των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα της χώρας κι ότι ο στόχος της Μόσχας να καταλάβει το Κίεβο για να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς εκεί δεν έχει αλλάξει.

«Η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει, θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα», σημείωσε. «Έχουν μεγάλη δύναμη πυρός στη διάθεσή τους».

Αν και οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα περίχωρα του Κιέβου, δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν ακόμη στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον, η πόλη Χάρκοβο δεν έχει πέσει στα χέρια του ρωσικού στρατού και σφοδρές μάχες συνεχίζονται σε αυτήν τη ζώνη, είπε ο αξιωματούχος.

Στον νότο, η επίθεση εναντίον της Χερσώναςσυνεχίζεται, όμως έχει επεκταθεί προς τα δυτικά, με μια αποβίβαση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών από την Αζοφική Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα, με κατεύθυνση την πόλη της Μαριούπολης, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν επίσης να πάρουν τον έλεγχο του σημαντικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Κακχόβκα, βορειοδυτικά της Χερσώνας, όπου εχθροπραξίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι πρόκειται για μια επιχείρηση δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών. Στο ίδιο μήνυμα το υπουργείο ζητούσε από τους κατοίκους του προαστίου να πάρουν τα όπλα. «Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστε τον εχθρό!», έγραφε το μήνυμα.

Σύμφωνα με την Guardian, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ είπε νωρίτερα ότι ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε δύο οχήματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, και στη συνέχεια Ρώσοι στρατιώτες φόρεσαν ουκρανικές στολές και κατευθύνθηκαν προς το κέντρο του Κιέβου από το Ομπολόν.

Βίντεο που ανέβασαν στα social media κάτοικοι του Ομπολόν δείχνουν ένα ρωσικό στρατιωτικό όχημα να συγκρούεται με το αυτοκίνητο ενός άμαχου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο οδηγός του αυτοκινήτου απεγκλωβίστηκε και είναι σώος.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Το Χάρκοβο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS