Οργισμένη η Τουρκία για τις κοινές περιπολίες Ελλάδας-ΗΠΑ σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Οργισμένη η Τουρκία για τις κοινές περιπολίες Ελλάδας-ΗΠΑ σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Έντονη είναι η ενόχληση της Τουρκίας για τη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς μετά την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, έπεσαν και οι υπογραφές για μια νέα συμφωνία που αφορά κοινές περιπολίες των δύο χωρών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα κάνουν εκτενή αναφορά στις περιπολίες σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν μια νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Από εδώ και πέρα οι ακτοφυλακές των δυο χωρών θα κάνουν κοινές περιπολίες στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

Παράλληλα, υπενθυμίζουν την ενόχληση του Τούρκου προέδρου για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη. «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα στις 14 Οκτωβρίου είχαν ανανεώσει τη μεταξύ τους συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Οι υπογραφές αύξησαν την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει την μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη και είχε τονίσει πως “η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ”», επισημαίνει το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global.

Υπενθυμίζεται ότι υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας το νομοσχέδιο για τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA). Στο συγκεκριμένο πακέτο του προϋπολογισμού είχε συμπεριληφθεί ως τροπολογία και το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ -Ελλάδας, που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Με τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλών Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1, προβλέποντας συγκεκριμένες κινήσεις για την εμβάθυνση και τη θεσμοθέτηση της αμερικανικής συμμετοχής.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την έγκριση της πώλησης και την επίσπευση της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να τα αγοράσει. Υπό αυτό το πρίσμα, προβλέπεται και η παροχή δανείων τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS