Νέα εποχή στις ΗΠΑ με Μπάιντεν - Ορκωμοσία με 20.000 αρματωμένα μελη της Εθνοφρουράς – Όλο το πρόγραμμα

Νέα εποχή στις ΗΠΑ με Μπάιντεν - Ορκωμοσία με 20.000 αρματωμένα μελη της Εθνοφρουράς – Όλο το πρόγραμμα

Τα καθήκοντά του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ αναλαμβάνει σήμερα ο Τζο Μπάιντεν, με την ορκωμοσία του στην Ουάσιγκτον, σε μια ιστορική αλλά περίεργη ημέρα λόγω των πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Η Ουάσινγκτον θα θυμίζει έρημη πόλη σε πολιορκία και όχι μια πρωτεύουσα που υποδέχεται για την ορκωμοσία το νέο της Προέδρο και τη νέα της αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, την πρώτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού. Η ίδια η ορκωμοσία τους άλλωστε δεν μοιάζει με καμία άλλη στην ιστορία των ΗΠΑ: χωρίς κόσμο, χωρίς φιέστες, χωρίς εθιμοτυπική παράδοση - παραλαβή του Λευκού Οίκου, χωρίς τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ παρόντα, αλλά με μια τεράστια ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας 20.000 αρματωμένων μελών της Εθνοφρουράς να επιτηρούν μια πόλη σε επιφυλακή, να «χτενίζουν» κάθε εκατοστό της.

 

Από το φόβο επιθέσεων ή μιας νέας μαζικής κίνησης των οπαδών του Τραμπ, συρματοπλέγματα έχουν υψωθεί και τσιμεντένια μπλοκ έχουν στηθεί για να προστατεύσουν μνημεία ή για να αποκλείσουν ολόκληρους (οδικούς) άξονες. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους και να παρακολουθήσουν από την τηλεόραση την τελετή ορκωμοσίας του 46ου Προέδρου τους, ώστε να μη διατρέξουν κίνδυνο με την επιδημία COVID-19, ωστόσο, ένα «πεδίο λαβάρων» έχει δημιουργηθεί από 200.000 σημαίες για να εκπροσωπήσει τους πολίτες που δεν μπόρεσαν να έλθουν, αλλά και εκείνους που έχασαν τη μάχη από τον κορωνοϊό.

 

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αρχικά ο Τζο Μπάιντεν θα παρακολουθήσει τη Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών, ενώ έχει προσκαλέσει στην τελετή όλα τα ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο: τους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ και τους Ρεπουμπλικάνους Κέβιν Μακ Κάρθι και Μιτς Μακόνελ. Σε αυτή την διαθρησκευτική λειτουργία και προσευχή θα πάρει μέρος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Η αυτοκινητοπομπή του εκλεγμένου προέδρου θα κατευθυνθεί κατόπιν στο Καπιτώλιο, όπου στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας στην τεράστια εξέδρα που έχει στηθεί απέναντι από το Νάσιοναλ Μολ. Η σταρ της ποπ Lady Gaga θα ψάλει τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει προς τιμήν του νέου προέδρου.

Ο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ορκιστούν από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου μία ώρα αργότερα, στις 12:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) και κατόπιν ο νέος πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους».

Αμέσως μετά αναμένεται να ανακοινώσει τις πρώτες προεδρικές αποφάσεις του, το περίγραμμα των οποίων έχει ήδη δώσει, με μια σειρά διαταγμάτων. Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσιγκτον, για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη. Θα τον συνοδεύουν οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, μαζί με τις συζύγους τους. Στη συνέχεια θα επιστρέψει με την αυτοκινητοπομπή του στην Ουάσιγκτον. Θα μπει όμως στον Λευκό Οίκο πεζός, με στρατιωτική συνοδεία. Εκεί αναμένεται ότι θα υπογράψει αργότερα τα πρώτα προεδρικά διατάγματα της θητείας του.

 

Συναυλία και show

Στη θέση των δεξιώσεων της ορκωμοσίας και των μουσικών παραστάσεων, η βραδιά θα περάσει στην τηλεόραση με μια ειδική εκπομπή που θα παρουσιάσει ο Τομ Χανκς και στην οποία θα μιλήσουν ο Τζο Μπάιντεν και η Καμάλα Χάρις. Ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος θα απευθυνθούν στο έθνος σε μια ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον ηθοποιό Τομ Χανκς, η οποία θα ξεκινήσει στις 20:30 και θα μεταδοθεί από όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα. Στο σόου, που τιτλοφορείται «Γιορτάζουμε την Αμερική», θα εμφανιστούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, όπως οι Τζον Μπον Τζόβι, Φου Φάιτερς, Τζον Λέτζεντ, Ντέμι Λοβάτο, Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και άλλοι.

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος και η σύζυγός του, Τζιλ, θα περάσουν τη νύχτα στο Μπλερ Χάουζ, την επίσημη κατοικία των ξένων προσκεκλημένων της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο, στην άκρη της Πλατείας Λαφαγέτ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ