Ουκρανία: Μπαράζ ρωσικών πυραύλων - Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, υδροδότηση και θέρμανση πολλές περιοχές της χώρας - Τουλάχιστον έξι νεκροί

Ουκρανία: Μπαράζ ρωσικών πυραύλων - Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, υδροδότηση και θέρμανση πολλές περιοχές της χώρας - Τουλάχιστον έξι νεκροί

Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα νέο κύμα αεροπορικών επιθέσεων εναντίον της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 81 πυραύλους και οκτώ drones και στοχοθέτησε κυρίως ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας. Παράλληλα η Μόσχα χρησιμοποίησε και έξι υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, τους οποίους δεν μπορεί να αναχαιτίσει η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα. Ωστόσο αναχαιτίστηκαν τουλάχιστον 34 πύραυλοι και τέσσερα drones Shahed.

«Ήταν μια μεγάλη επίθεση και για πρώτη φορά με τόσους διαφορετικούς τύπους πυραύλων (…) Ο εχθρός εκτόξευσε έξι Kinzhals», δήλωσε ο Γιούρι Ιχνάτ εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. «Ήταν πρωτοφανές».

Επιθέσεις σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων το Κίεβο, την Οδησσό, το Χάρκοβο και τη Λβιβ.

Στη δυτική επαρχία Λβιβ πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ ένας ακόμη έχασε τη ζωή του στο Ντνιπροπετρόφσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος σημείωσε ότι το 40% του Κιέβου δεν έχει θέρμανση.

«Έκτακτες διακοπές ρεύματος δεν επιτρέπουν να διασφαλίζεται η θέρμανση για το 40% των καταναλωτών του Κιέβου», εξήγησαν οι τοπικές αρχές στο Telegram.

Στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, έχει διακοπεί εκ νέου η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η θέρμανση, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιγκόρ Τερεχόφ.

«Δεν υπάρχει πλέον ηλεκτροδότηση σε όλη την πόλη», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση. «Δεν υπάρχουν θέρμανση και υδροδότηση εξαιτίας της απουσίας τάσης στο ηλεκτρικό δίκτυο», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης του Χαρκόβου Όλεχ Σινεχούμποφ επεσήμανε ότι η πόλη επλήγη από περίπου 15 βαλλιστικούς πυραύλους S-300, τους οποίους επίσης δεν μπορεί να αναχαιτίσει η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

«Ο εχθρός εξαπέλυσε περίπου 15 πλήγματα εναντίον της πόλης και της επαρχίας», ανέφερε στο Telegram. «Οι υποδομές ήταν εκ νέου μεταξύ των στόχων».

Από την πλευρά της η ουκρανική εταιρεία Energoatom ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία, έχασε τη σύνδεσή του με το ουκρανικό σύστημα ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο πέμπτος και ο έκτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί 18 γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ προκειμένου να διασφαλιστεί η βασική λειτουργία του σταθμού.

Οι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στην κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της επαρχίας Ζαπορίζια κατήγγειλαν ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό οφείλεται σε «προβοκάτσια».

Ωστόσο ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Αντρίι Γερμάκ έγραψε στο Telegram: «Οι τρομοκράτες κάνουν ό,τι μπορούν για να μας αφήσουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα (…) Συνεχίζουν να τρομοκρατούν τον ειρηνικό λαό».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS