Ουκρανία: Η Ρωσία προσκαλεί τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό να ερευνήσουν τους θανάτους αιχμαλώτων σε φυλακή

Ουκρανία: Η Ρωσία προσκαλεί τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό να ερευνήσουν τους θανάτους αιχμαλώτων σε φυλακή

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό να ερευνήσουν τους θανάτους δεκάδων Ουκρανών αιχμαλώτων που κρατούνταν από φιλορώσους αυτονομιστές, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι του Ντονέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να διατρέχουν κίνδυνο εν μέσω των σφοδρών μαχών στην περιοχή του Ντονμπάς, που περιλαμβάνει τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. «Πολλοί αρνούνται να φύγουν αλλά πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα αργά χθες. «Όσοι περισσότεροι φύγουν από την περιοχή του Ντονέτσκ τώρα, τόσο λιγότερους θα έχει χρόνο να σκοτώσει ο ρωσικός στρατός».

Η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη για πυραυλικό χτύπημα, ή έκρηξη, νωρίς την Παρασκευή, που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου στην πόλη Ολένιβκα, στο ανατολικό Ντονέτσκ.

Η Ρωσία προσκάλεσε ειδικούς από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό να ερευνήσουν τους θανάτους «προκειμένου να διενεργηθεί αντικειμενική έρευνα», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο δημοσίευσε τον κατάλογο με τα ονόματα των 50 Ουκρανών αιχμαλώτων που σκοτώθηκαν και των 73 που τραυματίστηκαν. Η επίθεση ισχυρίζεται ότι ήταν ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας αποποιούνται κάθε ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι το ρωσικό πυροβολικό έθεσε στο στόχαστρό του τη συγκεκριμένη φυλακή για να αποκρύψει την κακομεταχείριση των κρατουμένων. Ο υπουργός εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε προχθές Παρασκευή ότι η Ρωσία είχε διαπράξει έγκλημα πολέμου και ζήτησε την καταδίκη της ενέργειας αυτής από τη διεθνή κοινότητα.

Δημοσιογράφοι του Reuters επιβεβαίωσαν κάποιους από τους θανάτους στη φυλακή, αλλά δεν έχουν καταφέρει να επαληθεύσουν κάποια από τις διαφορετικές εκδοχές των γεγονότων.

Τα Ηνωμένα Έθνη διαβεβαιώνουν ότι είναι έτοιμα να στείλουν ειδικούς για να ερευνήσουν, εάν υπάρχει συναίνεση και των δύο πλευρών. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει πρόσβαση στο σημείο και προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διακομιδή των τραυματιών.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για φρικαλεότητες σε βάρος αμάχων και έχει ταυτοποιήσει πάνω από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους και ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή, που έχει βαπτίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι πάνω από 100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τεθωρακισμένα καταστράφηκαν στις νότιες περιοχές της χώρας την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, που αποτελεί τον κύριο στόχο της αντεπίθεσης του Κιέβου σε αυτό το τμήμα της Ουκρανίας και βασικό κρίκο στις εφοδιαστικές γραμμές της Μόσχας.

Η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Χερσώνα, μέσω γέφυρας στον ποταμό Δνείπερο, κόπηκε, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του νότιου τμήματος της χώρας, σε μια κίνηση που πιθανόν απομονώνει περαιτέρω τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται δυτικά του ποταμού από τα εφόδια στην κατεχόμενη Κριμαία και τις ανατολικές περιοχές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS