Ουκρανία: Ομάδα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας καθ’ οδόν προς τη Ζαπορίζια

Ουκρανία: Ομάδα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας καθ’ οδόν προς τη Ζαπορίζια

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι ανακοίνωσε ότι βρίσκεται καθ’ οδόν προς τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια.

Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμός έγινε τις τελευταίες εβδομάδες στόχος βομβαρδισμών.

«Ήρθε η μέρα, η αποστολή του ΔΟΑΕ στη Ζαπορίζια βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν. Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας και της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Γκρόσι μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα της οποίας θα ηγηθεί προσωπικά θα φθάσει στο εργοστάσιο «αργότερα αυτή την εβδομάδα».

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, έπεσε στα χέρια των Ρώσων στις αρχές Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία και βρίσκεται πολύ κοντά στη γραμμή του μετώπου. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς κοντά στο συγκρότημα, που το θέτουν σε κίνδυνο. Η ουκρανική διαχειρίστρια εταιρεία Energoatom προειδοποίησε το Σάββατο ότι ο σταθμός λειτουργεί μεν, αλλά με κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας και πυρκαγιάς.

Οι 191 χώρες που έχουν υπογράψει την TNP συνεδρίαζαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη από την 1η Αυγούστου, όμως η Ρωσία εμπόδισε την Παρασκευή την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης, δυσαρεστημένη γιατί στο κείμενο αυτό υπήρχαν «ορισμένες παράγραφοι «ανερυθρίαστα πολιτικές».

«Παρά την κυνική παρεμπόδιση εκ μέρους της Ρωσίας, το γεγονός ότι όλες οι άλλες πλευρές στήριξαν το τελικό κείμενο, δείχνει τον κρίσιμο ρόλο της συνθήκης αυτής για την πρόληψη της διάδοσης των πυρηνικών», τόνισε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18|04|24 17:22

Cupra Leon e-TSI 150 PS ... Με σπορ DNA [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ