Πόλεμος στην Ουκρανία: Για πρώτη φορά αισιοδοξία για τις συνομιλίες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Για πρώτη φορά αισιοδοξία για τις συνομιλίες

Τι εκτιμούν Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι

Ρωσία και Ουκρανία διατυπώνουν τις πιο αισιόδοξες- μέχρι σήμερα- εκτιμήσεις για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο.

Πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή που οι ρωσικές επιθέσεις κλιμακώνονται, και μαζί με τους αμάχους έπεσε νεκρός ο πρώτος δημοσιογράφος από τη Δύση, Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ελπιδοφόρες εκτιμήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε, την ίδια ώρα, πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες.

Πρόθυμη η Ουκρανία να διαπραγματευτεί

Η Ουκρανία λέει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο.

«Δεν θα υποχωρήσουμε καταρχήν σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία, είναι ζήτημα ημερών», σημείωσε.


«Ουσιαστική η πρόοδος» σύμφωνα με τη Ρωσία

Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Λέονιντ Σλούτσκι, ένας Ρώσος αντιπρόσωπος είπε ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο.

«Βάσει των προσωπικών προσδοκιών μου, αυτή η πρόοδος ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», δήλωσε ο Σλούτσκι.

Καμία πλευρά δεν αναφέρθηκε στο είδος της συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Οι δημόσιες δηλώσεις τους δημοσιεύτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Διατυπώθηκαν τη 18η ημέρα του πολέμου που ξεκίνησε όταν ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε ένα τουίτ, ο Ποντόλιακ έγραψε πως η Ρωσία ακούει προσεκτικά τις προτάσεις της Ουκρανίας. «Τα αιτήματά μας είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόσυρση των (ρωσικών) στρατευμάτων. Βλέπω την κατανόηση και υπάρχει διάλογος», σημείωσε.

Τι έγινε στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 7 Μαρτίου ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων, ύστερα από περίπου τρεις ώρες, με «μικρές θετικές εξελίξεις».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Ουκρανός διαπραγματευτής και επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, είχε ανεβάσει ένα βίντεο στο Twitter σημειώνοντας ότι ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων δεν απέφερε αποτελέσματα που θα βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση όσον αφορά τη διευθέτηση της κατάστασης.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είχε δηλώσει ότι οι προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία δεν έγιναν πραγματικότητα.

«Οι προσδοκίες μας από τις διαπραγματεύσεις δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν», είχε πει ο Μεντίνσκι. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ρωσία ήλπιζε πως στις συνομιλίες θα υπογράψει τουλάχιστον ένα πρωτόκολλο με την ουκρανική αντιπροσωπεία, κάτι που, όμως, δεν συνέβη.

«Φτάσαμε με ένα μεγάλο σύνολο εγγράφων, έχουμε ήδη λάβει συγκεκριμένες συμφωνίες, έργα και προτάσεις, και ελπίζαμε ότι σήμερα θα μπορούσε να υπογραφεί τουλάχιστον ένα πρωτόκολλο για ορισμένα από τα θέματα που φαινόταν να έχουν ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής. Αλλά η ουκρανική πλευρά πήρε όλα αυτά τα έγγραφα για να τα μελετήσει. Δεν μπορούσαν να υπογράψουν κάτι επί τόπου και είπαν ότι θα επιστρέψουν σε αυτό το θέμα, πιθανότατα στην επόμενη συνάντηση», είχε προσθέσει ο Μεντίνσκι.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS