Little Island: Η Νέα Υόρκη μόλις απέκτησε ένα νέο τρομερό πάρκο -Πλωτό, μια όαση πρασίνου που αναδύεται από τον ποταμό Χάντσον [εικόνες]

Little Island: Η Νέα Υόρκη μόλις απέκτησε ένα νέο τρομερό πάρκο -Πλωτό, μια όαση πρασίνου που αναδύεται από τον ποταμό Χάντσον [εικόνες]

Μια νέα ατραξιόν αλλά και μια όαση δροσιάς έχει αποκτήσει πλέον η Νέα Υόρκη, χάρη στο νέο πλωτό πάρκο που εγκαινιάστηκε προχθές στον ποταμό Χάντσον.

Η πόλη της Νέας Υόρκης μπορεί να είναι γνωστή ως μια μητρόπολη φτιαγμένη από χάλυβα, γυαλί και άσφαλτο, αλλά οι χώροι πρασίνου είναι τόσο δημοφιλείς όσο και οι ουρανοξύστες. Το Σέντραλ Παρκ, για παράδειγμα, είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, γιατί, σύμφωνα με τον οργανισμό, αποτελεί «ορόσημο για την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής τοπίου και πολεοδομικού σχεδιασμού. Το μέγεθος του πάρκου, τα καλλιτεχνικά εφέ του τοπίου, η προσβασιμότητά του αλλά και η μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων αναψυχής έχουν συμβάλει σε νέους τρόπους και νέες στάσεις ζωής σε μεγάλες πόλεις».

ploto parko new york bradini enaeria lipsi.jpg
Τώρα, η Νέα Υόρκη αποκαλύπτει ένα νέο πάρκο: το Little Island (Μικρό Νησί) -με μια, θα μπορούσε να πει κανείς, ψυχεδελική πινελιά. Άνοιξε στις 21 Μαΐου και ο χώρος των 2,4 στρεμμάτων έχει ήδη κεντρίσει την περιέργεια των ντόπιων κατοίκων αλλά και τουριστών χάρη στον υπέροχο τρόπο που αναδύεται από τον ποταμό Χάντσον αλλά και τον ιδιόμορφο σχεδιασμό και τις ελκυστικές ανέσεις του. Ένα πάρκο που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για πολλά παρόμοια σε όλο τον κόσμο.

Πώς «γεννήθηκε» το πάρκο
Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Μπάρι Ντίλερ έγινε ευεργέτης του έργου πριν από μία δεκαετία, όταν αξιωματούχοι του Hudson River Park Trust τον πλησίασαν για να ζητήσουν τη βοήθειά του στην αντικατάσταση του Pier 54 με κάτι που οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα μπορούσαν να απολαύσουν.

ploto parko new york kosmos lofos.jpg
Αν και η προβλήτα είχε ένα σημαντικό παρελθόν -οι επιζώντες του Τιτανικού αποβιβάστηκαν εδώ μετά το ναυάγιο του πλοίου το 1912, ενώ το «R.M.S. Lusitania» έφυγε από εδώ για το τελευταίο του ταξίδι προτού τορπιλιστεί από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου- το μέρος είχε παραμεληθεί τελείως.

Ο Ντίλερ συμφώνησε να βοηθήσει και ζήτησε τη βοήθεια του Άγγλου σχεδιαστή Τόμας Χέδεργουικ για να δημιουργήσει ένα ονειρικό μέρος. Μετά από μια σειρά νομικών προκλήσεων, τελικά καταρτίστηκαν σχέδια για την προστασία της άγριας φύσης της περιοχής και τη δημιουργία ενός εντυπωσιακού πάρκου.

Το πάρκο στηρίζεται σε 280 τσιμεντένιες κολόνες, η κάθε μία εκ των οποίων είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες
Ο Ντίλερ κατέληξε τελικά να δωρίσει περίπου 260 εκατομμύρια δολάρια για το κόστος κατασκευής του και το ίδρυμά του δεσμεύθηκε να πληρώσει για συναυλίες και εκδηλώσεις στο νησί για τα επόμενα 20 χρόνια. Πιθανότατα να είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές δωρεές που έχουν δοθεί σε οποιαδήποτε πόλη ποτέ.

little island nisi new york barry diller.jpg
«Πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας συνάντηση πριν από 10 χρόνια και είμαι κάπως έκπληκτος που πραγματικά ανοίγει», δήλωσε ο Ντίλερ στη New York Post την Τετάρτη. «Παρακολουθώντας τους ανθρώπους να περιπλανιούνται τώρα στο πάρκο, είναι ένα θαύμα», πρόσθεσε.

ploto parko tsimentenies kolones stirixis.jpg
Τελικά, η υλοποίησή του ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μέσα από δυσκολίες. «Δεδομένου του αριθμού των δυσκολιών που πέρασε, ήμουν πραγματικά εντυπωσιασμένος όταν μπορούσα τελικά να το κοιτάξω», είπε ο Ντίλερ στο WSJ Magazine. «Περπατούσα στο νησί και ένιωσα καθαρή, πραγματική χαρά, κάτι που δεν μπορώ να πω ότι συμβαίνει πολύ συχνά», πρόσθεσε.

parko giagia karotsaki little island.jpg
Μια ψυχεδελική κατασκευή
Ο Χέδεργουικ οραματίστηκε μια δομή που μοιάζει με έναν ζωντανό οργανισμό που αναδύεται από το νερό. Συνεργάστηκε με την τεχνική εταιρεία Arup για να δημιουργήσει τις 280 κολόνες από μπετόν που σχηματίζουν τη βάση. Κάθε κολόνα έχει ένα ελαφρώς διαφορετικό μέγεθος και σχήμα, με τις προδιαγραφές να υπολογίζονται από τον υπολογιστή προκειμένου να υποστηρίξει το βάρος τού τι θα είναι επάνω του -ένας λόφος, ένα θέατρο, ένα μονοπάτι. Οι κατασκευές αυτές από σκυρόδεμα αναμειγνύονται με τις αρχικές ξύλινες κολόνες της προβλήτας, παρέχοντας ένα επιπλέον θεμελιώδες στρώμα και διατηρώντας τον υποβρύχιο βιότοπο για υδρόβια ζωή.


Πλούσια βλάστηση εντός του πάρκου
Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι λόφοι του Μανχάταν έχουν ισοπεδωθεί σκόπιμα για να δώσουν στους κατοίκους μια πιο επίπεδη πόλη. Αλλά στο Little Island, οι υψομετρικές διαφορές παρέχουν στους επισκέπτες μια εντυπωσιακή αντίθεση με αυτό που υπάρχει στην ακτή.
Όσο για το νησί; Είναι καταπράσινο, χάρη στη Signe Nielsen της Mathews Nielsen Landscape Architects. Η Nielsen και η ομάδα της έχουν φυτέψει 350 είδη θάμνων, λουλουδιών και δέντρων -μερικά εκ των οποίων αναμένεται να φτάνουν σε ύψος τα 18 μέτρα όταν αναπτυχθούν πλήρως.


Μοναδική θέα
Η θέα από το πάρκο αποτελεί μεγάλο μέρος της ελκυστικότητάς του. Από τους λόφους του Little Island μπορεί να δει κανείς μέχρι το One World Trade Center στο Κάτω Μανχάταν αλλά και το Χόμποκεν του Νιου Τζέρσεϊ. Πέρα όμως, από αυτά, ο επισκέπτης μπορεί να χαζέψει ακόμη και την κίνηση στον ποταμό Χάντσον.

Το πλωτό νησί Little Island άνοιξε τις πύλες του πριν από μερικές ημέρες
Το νησί φιλοξενεί ένα αμφιθέατρο 687 θέσεων καθώς και ένα μικρότερο με θέσεις για περίπου 30 άτομα. Αυτοί οι χώροι, όπως και άλλα σημεία του νησιού θα φιλοξενούν καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα και το βράδυ, χορό, μουσική και θεατρικές παραστάσεις. Μάλιστα, από το αμφιθέατρο μπορεί να χαζέψει κανείς την υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ