Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι υπόσχεται να απελευθερώσει την Κριμαία - «Ισχυρή απάντηση» στις ρωσικές επιθέσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι υπόσχεται να απελευθερώσει την Κριμαία - «Ισχυρή απάντηση» στις ρωσικές επιθέσεις

Την Τρίτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την ουκρανική διακυβέρνηση στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από την Ρωσία, μια κίνηση, όπως είπε, που θα βοηθήσει να αποκατασταθούν «ο παγκόσμιος νόμος και η τάξη».

Ο Ζελένσκι δήλωσε σε μια διεθνή διάσκεψη για την Κριμαία πως η ανάκτηση του ελέγχου της χερσονήσου, που καταλήφθηκε και προσαρτήθηκε από την Ρωσία το 2014, σε μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τις περισσότερες χώρες, θα είναι «το μεγαλύτερο αντιπολεμικό βήμα».

«Όλα ξεκίνησαν με την Κριμαία και θα τελειώσουν με την Κριμαία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι, σε ομιλία του κατά την έναρξη του Crimea Forum, ενός φόρουμ που επιδιώκει να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να βάλει τέλος στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.

«Και αυτό είναι αλήθεια, και πιστεύω σε αυτό 100%, ότι για να υπερνικήσουμε τον τρόμο, να δώσουμε πίσω τις εγγυήσεις και την ασφάλεια στην περιοχή μας, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, πρέπει να επιτύχουμε τη νίκη στη μάχη εναντίον της ρωσικής επίθεσης», τόνισε.

Και προσέθεσε: «Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κριμαία από την κατοχή. Θα είναι η αποκατάσταση του παγκόσμιου νόμου και της τάξης».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι εκπρόσωποι περίπου 60 χωρών και διεθνών οργανισμών λαμβάνουν μέρος στην σύνοδο κορυφής, περιλαμβανομένων περίπου 40 προέδρων και πρωθυπουργών. Σχεδόν όλοι συμμετέχουν διαδικτυακά, όμως ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα την παρακολούθησε διά ζώσης στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο.

Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την Κριμαία

Η Ρωσία δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι θα εγκαταλείψει την Κριμαία, έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, και έχει χρησιμοποιήσει την χερσόνησο ως εξέδρα απ’ όπου εξαπολύει πυραυλικά πλήγματα σε ουκρανικούς στόχους.

«Παρά τις (ρωσικές) απειλές, η Ουκρανία είναι αρκετά ισχυρή για να διακρίνει τις προοπτικές για μια ουκρανική Κριμαία», υποστήριξε ο Ζελένσκι.

Σημείωσε ότι η Ρωσία μετέτρεψε την Κριμαία σε «μια ζώνη οικολογικής καταστροφής και σε στρατιωτικό εφαλτήριο για επιθετική ενέργεια», χρησιμοποιώντας την για να εκτοξεύσει 750 πυραύλους Κρουζ σε «πόλεις και κοινότητες».

Η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει πόσοι πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί από την Κριμαία στη διάρκεια της σύγκρουσης.

«Θα απαντήσουμε όποια πόλη κι αν χτυπήσει η Ρωσία»

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα λάβει μια ισχυρή απάντηση αν ρωσικές δυνάμεις διενεργήσουν επιθέσεις ανήμερα ή γύρω από την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Ο Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει πως η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μπορεί να δοκιμάσει «κάτι ιδιαίτερα άσχημο» ενόψει της Ημέρας της Ανεξαρτησίας από την σοβιετική διακυβέρνηση που εορτάζεται αύριο, Τετάρτη.

Απαντώντας σε ερώτηση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Πολωνό πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα, για το ενδεχόμενο ρωσικού πυραυλικού πλήγματος στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως υπάρχει καθημερινή απειλή επιθέσεων και πως οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών συνεργάζονται με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

«Η Ρωσία το κάνει αυτό όλη την ώρα. Μπορεί (οι Ρώσοι) να αυξήσουν τον αριθμό αυτών των πληγμάτων; Ναι, μπορεί να το κάνουν στις 23, 24 (Αυγούστου)», ανέφερε.

«Τι θα κάνει η Ουκρανία αν χτυπήσουν το Κίεβο; Το ίδιο όπως τώρα. Επειδή για εμένα, ως πρόεδρο, και για κάθε Ουκρανό, το Κίεβο, το Τσερνίχιβ, το Ντονμπάς, όλα είναι το ίδιο. Ουκρανοί ζουν εκεί. Και στο Χάρκοβο, στη Ζαπορίζια», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η απάντηση θα είναι η ίδια αν οποιαδήποτε ουκρανική πόλη δεχθεί επίθεση από την Ρωσία:

«Αν μας χτυπήσουν, θα λάβουν απάντηση, μια ισχυρή απάντηση. Θέλω να πω πως κάθε μέρα αυτή η απάντηση θα μεγαλώνει, θα γίνεται πιο ισχυρή, όλο και πιο ισχυρή».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS