Πόλεμος: Ο Πούτιν «βυθίζει» στο σκοτάδι την Ουκρανία – Νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας προετοιμάζει η ΕΕ

Πόλεμος: Ο Πούτιν «βυθίζει» στο σκοτάδι την Ουκρανία – Νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας προετοιμάζει η ΕΕ

Συνεχίζεται, δίχως τέλος, το ανελέητο σφυροκόπημα των Ρώσων στα ουκρανικά εδάφη. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει το ένατο κατά σειρά πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, μετά το «μπαράζ» επιθέσεων της κατά αμάχων.

Αυτό, έγινε γνωστό από την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που σημείωσε πως πρόκειται για ένα πακέτο με στόχο «να αμβλύνει ακόμη περισσότερο την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στον απόηχο του πρωτοφανούς κύματος μαζικών βομβαρδισμών από μέρους της Ρωσίας προχθές, σχολίασε στο twitter: «Η Ουκρανία υπέστη μαζικούς βομβαρδισμούς σήμερα, αφήνοντας μεγάλο μέρος της χώρας χωρίς νερό ή ηλεκτρισμό. Τα χτυπήματα κατά μη στρατιωτικών υποδομών είναι εγκλήματα πολέμου και δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητα».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, λοιπόν, φαίνεται να παρακολουθεί στενά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και δήλωσε ότι τα δυτικά σχέδια να εισαγάγουν ανώτατα όρια στην τιμή του πετρελαίου θα έχουν «σοβαρές συνέπειες» για τις ενεργειακές αγορές, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι.

«Ο Πούτιν τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές των σχέσεων της αγοράς και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά ενέργειας», αναφέρεται στη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, λίγες ώρες από την έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, με στόχο τον μετριασμό των οικονομικών συνεπειών από την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Λόγω της πίεσης που δέχεται η Μόσχα, συνέχισε την τακτική των βομβαρδισμών, που μάλιστα, είχε ως αποτέλεσμα να πλήξει και άλλες γειτονικές χώρες της Ουκρανίας.

Οι βομβαρδισμοί προχθές είχαν ως αποτέλεσμα να βυθίσουν στο σκοτάδι το Κίεβο, τη Λβιβ και άλλες ουκρανικές πόλεις, προκαλώντας, ωστόσο, μαζικά μπλακ ουτ στην Μολδαβία. Αυτό επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης o Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας, Αντρέι Σπίνου, περιγράφοντας πως «ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας την τελευταία ώρα, έχουμε μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα», με την Μολδαβία να υποφέρει ως προς την παροχή ηλεκτροδότησης από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.

Σε «αναστάτωση» για το μέλλον εμφανίζεται και η Πολωνία, μετά τη συντριβή δύο πυραύλων -της ουκρανικής αεράμυνας- στο έδαφός της, την προηγούμενη εβδομάδα. πρόσφερε στην Πολωνία την παροχή αντιπυραυλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων και το σύστημα Patriot, για να ενισχύσει την ικανότητα αεράμυνάς της.

Την ίδια ώρα, που βρίσκεται «υπό την σκιά του σκοταδιού» η Ουκρανία και επικρατεί ανησυχία στην Κεντρική Ευρώπη, το Κρεμλίνο επανήλθε δια του Εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας πως: «Η ηγεσία της Ουκρανίας έχει κάθε ευκαιρία να επαναφέρει την κατάσταση στην κανονικότητα, έχει κάθε ευκαιρία να επιλύσει την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς και, κατά συνέπεια, να σταματήσει κάθε πιθανό πόνο του τοπικού πληθυσμού».

Το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας απάντησε έμμεσα σε αυτό, μέσω twitter πως: «Εννέα μήνες. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο γεννιέται ένα παιδί. Στους εννέα μήνες της πλήρους κλίμακας εισβολής της, η Ρωσία σκότωσε και τραυμάτισε εκατοντάδες παιδιά μας, απήγαγε χιλιάδες από αυτά και έκανε εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες».

Πάντως, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή 100 αιχμαλώτων πολέμου, όπου κάθε πλευρά επέστρεψε 50 στρατιώτες μετά από διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, ανάμεσα στους 50 στρατιώτες που επέστρεψαν στη χώρα ήταν δύο αξιωματικοί που αιχμαλωτίστηκαν σε μάχες στη Μαριούπολη, στο εργοστάσιο Azovstal, στο εργοστάσιο του Τσερνομπίλ και το Φιδονήσι.

Πρωτοφανές «μπλακ άουτ»

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων έδωσε μια «νότα αισιοδοξίας» στη βυθισμένη στο σκοτάδι Ουκρανία, καθώς το προχθεσινό μπαράζ των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών κατά της ενεργειακής υποδομής της προκάλεσε «μπλακ άουτ», που δεν είχε σημειωθεί ξανά, στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της στην κρατική τηλεόραση. Νωρίτερα, για πρώτη φορά έκλεισα και οι τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί της Ουκρανίας την ίδια στιγμή, προκειμένου να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή, λόγω της μεταβολής στην τάση του ρεύματος.

Ευτυχώς, σχεδόν από θαύμα, διασώθηκαν και 3.000 ανθρακωρύχοι από τις διακοπές ρεύματος, αφού οι ρωσικοί βομβαρδισμοί τους άφησαν παγιδευμένους στις υπόγειες στοές, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η επιχείρηση διάσωσή τους στο Ντνιπροπετρόβσκ ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες την Πέμπτη.

Αν και η Ουκρανία έσπευσε την Πέμπτη να αποκαταστήσει το μπλακ άουτ στις πληγείσες περιοχές, η εθνική εταιρεία ενέργειας Ukrenergo ανέφερε ότι η εργασία «διήρκησε περισσότερο από ό,τι μετά από προηγούμενες επιθέσεις», επειδή η επίθεση της Τετάρτης στόχευσε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και προκάλεσε «συστημικό επεισόδιο». Σημειώνεται πως 70 ρωσικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν, εκ των οποίων 51 καταρρίφθηκαν, μαζί με πέντε επιθετικά drones.

Πάντως, παρά την επιθετική τακτική της Ρωσίας, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας και επιστήθιος φίλος της Μόσχας, Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε χθες πως «οι Αμερικανοί θέλουν να ισοπεδώσουν την Ευρώπη με ένα χτύπημα, με μια κίνηση, και να πλησιάσουν την Κίνα μέσω της Ρωσίας, ποδοπατώντας ταυτόχρονα τη Ρωσία. Εξωπραγματικά πράγματα! Φαίνεται ότι οι στρατιωτικοί στην Αμερική δεν είναι ανόητοι, αλλά είναι απολύτως μη ρεαλιστικό να ξεκινήσει ένας τέτοιος πόλεμος σε ένα τέτοιο μέτωπο».

Μάλιστα, κατηγόρησε τη Δύση για υπονόμευση των ειρηνευτικών διαδικασιών, σημειώνοντας πως «απλώς δεν δίνουν την ευκαιρία στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι - ό,τι κι αν λέει ο ίδιος - να καθιερώσει διάλογο με τη Ρωσία».

«Η Ρωσία είναι έτοιμη γι' αυτό και πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν χρειάζεται κάποια πρόσθετη πρωτοβουλία από αυτή την άποψη, είμαστε πάντα έτοιμοι να την αναλάβουμε», είπε ακόμη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS