Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία «πάγωσε» το... αμόρε της Ιταλίας με τη Ρωσία -Ολική στροφή

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία «πάγωσε» το... αμόρε της Ιταλίας με τη Ρωσία -Ολική στροφή

H ρωσοφιλία στην Ιταλία έχει βαθιές ρίζες, που βασίζονται σε μακροχρόνιους πολιτιστικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς, αλλά η αποστροφή που προκάλεσαν στη Ρώμη τα δεινά του πολέμου στην Ουκρανία ήλθε να αλλάξει άρδην την κατάσταση.

Το Politico είχε επιχειρήσει πρόσφατα μια ιστορική αναδρομή των σχέσεων της Ιταλίας με τη Ρωσία, από τους Ιταλούς αρχιτέκτονες των παλατιών της Αγίας Πετρούπολης μέχρι τους δεσμούς που ανέπτυξε στη διάρκεια του περασμένου αιώνα το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα με την ΕΣΣΔ, τις οικονομικές συναλλαγές της Ρώμης με τη Μόσχα επί Σοβιετικής Ένωσης αλλά και μέχρι πρόσφατα και τον τουρισμό - με την Τοσκάνη, αγαπημένο προορισμό Ρώσων τουριστών, να αποκαλείται «Ρουσκάνι».

Αλλά, όπως σημειώνουν οι Financial Times, καίριο πλήγμα στο ιταλορωσικό αμόρε ήρθε να καταφέρει η εισβολή που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, εξέλιξη που προκάλεσε «ανησυχία, λύπη και αγανάκτηση» στην Ιταλία, όπως ανέφερε προ ημερών κι ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Οι εποχές που ο Ρώσος πρόεδρος υποδεχόταν – έναν χρόνο μετά την πρoσάρτηση της Κριμαίας – τον παλιόφιλό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας και τον κερνούσε κρασί ηλικίας 240 ετών κι εκείνος σε αντάλλαγμα ασκούσε κριτική στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας και έπλεκε το εγκώμιο του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου, έχουν παρέλθει επί των ημερών του Μάριο Ντράγκι, που υιοθέτησε μετά τις 24 Φεβρουαρίου μια σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας.

Τεράστια αλλαγή εξωτερικής πολιτικής

Η νέα στάση της Ρώμης έναντι της Μόσχας συνιστά, σύμφωνα με αναλυτές, μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές εξωτερικής πολιτικής εδώ και χρόνια στη Γηραιά Ήπειρο μαζί με τη νέα αμυντική στρατηγική της Γερμανίας και το εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ που εξήγγειλε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ