Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έτσι σκότωσα τον άμαχο Ουκρανό» λέει ο Ρώσος στρατιώτης που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έτσι σκότωσα τον άμαχο Ουκρανό» λέει ο Ρώσος στρατιώτης που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου

Αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη είναι ο 21χρονος Ρώσος στρατιώτης, που σκότωσε έναν άμαχο 62χρονο στο χωριό Τσουπάχιφκα, βορειοανατολικά της Ουκρανίας και δικάζεται πλέον από τα ουκρανικά δικαστήρια. Ο 21χρονος είναι κατηγορούμενος στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Βαντίμ Σισίμαριν, ομολόγησε ότι πυροβόλησε θανάσιμα τον 62χρονο, που έχασε τη ζωή του ακαριαία κοντά στο σπίτι του, στα τέλη Φεβρουαρίου. Εάν η τριμελής επιτροπή δικαστών τον κρίνει ένοχο για παραβίαση των πολεμικών νόμων της Ουκρανία, ενδέχεται να του επιβάλει ισόβια.

Ο στρατιώτης είπε στην αίθουσα που δικάζεται στο Κίεβο ότι μετά την καταστροφή των αρμάτων μάχης του συντάγματός του από ουκρανικά πυρά στις 28 Φεβρουαρίου, ένας αξιωματικός διέταξε πέντε άνδρες να μπουν σε πολιτικό αυτοκίνητο. Μεταξύ αυτών και ο ίδιος. Καθώς το όχημα βρισκόταν σε πορεία, είδαν έναν άντρα να μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο. Ο αξιωματικός υποστήριξε ότι ο άντρας θα ανέφερε τη θέση του στις ουκρανικές δυνάμεις και διέταξε τον Σισίμαριν να τον πυροβολήσει, κάτι που ο ίδιος έκανε. Ο στρατιώτης υποστήριξε ότι δεν είδε αν πράγματι χτύπησε τον άντρα. «Έγινε γρήγορα. Μόλις τον είδα» είπε.

Παραδέχθηκε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να τον εκτελέσει

Ωστόσο, ο Σισίμαριν αναγνώρισε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να εκτελέσει τη διαταγή, καθώς κανένας από όσους βρίσκονταν στο αυτοκίνητο δεν ήταν διοικητής του. «Επειδή δεν υπήρχε διοικητής και ήταν υπεύθυνοι, τον άκουσα. Άρχισε να φωνάζει».

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν πάνω από μια γέφυρα όπου έπεσαν σε ενέδρα ατόμων που τους πυροβολούσαν από το κοντινό δάσος, χωρίς οι ίδιοι να καταλαβαίνουν ποιοι ήταν οι επιτιθέμενοι. Ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκε και το αυτοκίνητο έπεσε σε χαντάκι. Οι υπόλοιποι τέσσερις στρατιώτες πήδηξαν από το αυτοκίνητο κι έτρεξαν πέρα από τη γέφυρα στο κοντινό δάσος.

«Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείτε να με συγχωρήσετε»

Οι τέσσερις στρατιώτες περπατούσαν όλη τη νύχτα, μέχρι που έφτασαν σε μια παλιά αγροικία, είπε ο Σισίμαριν. Ο αξιωματικός τους διέταξε να μείνουν μέχρι το πρωί. Ένας φύλακας στο αγρόκτημα βγήκε και τους είπε ότι δεν θα τους ενοχλούσε. Ωστόσο η ομάδα αποφάσισε να φύγει. Γύρισαν πίσω μέσα από έναν βάλτο και παραδόθηκαν σε έναν πολίτη. «Παραδέχομαι την ενοχή μου. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείτε να με συγχωρήσετε. Αλλά ζητώ συγγνώμη» είπε στο δικαστήριο.

Κατάθεση έδωσε και η σύζυγος του θύματος. Η Κατερίνα Σελίποβα, 61 ετών, είπε στους δικαστές ότι άκουσε πυροβολισμούς στις 28 Φεβρουαρίου. Βγήκε στην πόρτα τρέχοντας και είδε ένα γκρι αυτοκίνητο να περνά και τον Σισίμαριν να κρατά όπλο στο πίσω κάθισμα. Φοβισμένη, έκλεισε την πόρτα και περίμενε για περίπου πέντε λεπτά. Στη συνέχεια βγήκε έξω και είδε τον άντρα της ξαπλωμένο στο πεζοδρόμιο και με πυροβολισμούς στο κεφάλι. Μάλιστα όπως είπε, μπορούσε να δει τον εγκέφαλό του.

Το θύμα, είπε η Σελίποβα ήταν πολίτης που ουδέποτε κουβαλούσε όπλα. Η ίδια ελπίζει ότι ο Σισίμαριν θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. Ωστόσο, θα δεχόταν αν τον περιελάμβαναν σε ανταλλαγή κρατουμένων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS