Πόλεμος στην Ουκρανία: Παρέμβαση από την Κίνα για την ειρήνη - Ο Ζελένσκι θέλει να δει τον Σι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παρέμβαση από την Κίνα για την ειρήνη - Ο Ζελένσκι θέλει να δει τον Σι

Η Ουκρανία, η Ρωσία, ο κόσμος όλος είναι σε διαφορετική θέση σήμερα από αυτή που βρίσκονταν όταν ξημέρωνε η 24η Φεβρουαρίου 2022, την ημέρα που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ένας πρώην κωμικός ηθοποιός που πολλοί ίσως είχαν βιαστεί να ξεγράψουν, σήμερα συνομιλεί με τους μεγαλύτερους ηγέτες στη Δύση -προ ημερών δέχτηκε σε μια εντυπωσιακή επίσκεψη τον πρόεδρο των ΗΠΑ. και δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Κίνας.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι, αφενός, θέλει χώρες από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, καθώς και την Κίνα και την Ινδία, να συμμετάσχουν στο ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία. Δήλωσε ακόμη ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του ειρηνευτικού σχεδίου 12 σημείων της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου.

«Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό», είπε σε συνέντευξη Τύπου, κάνοντας ένα άνοιγμα και σε δυνάμεις που ως τώρα κρατούσαν αποστάσεις από τον πόλεμο επί ευρωπαϊκού εδάφους. Και δηλώνει ότι σκοπεύει να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, χωρίς όμως να αναφέρει πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση - αλλά, βέβαια, επανέλαβε ότι δεν θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την Τρίτη η Κίνα δήλωνε «πολύ ανήσυχη» για το ότι ο πόλεμος εντείνεται και υπάρχει κίνδυνος «να ξεφύγει από τον έλεγχο». Στο κείμενό του επισημαίνει πως «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», αναφερόμενο στην απειλή που εκτόξευσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ζητά από τα δύο μέρη να μην βάζουν στο στόχαστρο άμαχους και επαναλαμβάνει την εναντίωση της Κίνας στις δυτικές κυρώσεις.

Η Ρωσία, πάντως, καλωσόρισε τις κινεζικές προτάσεις, αν και όχι χωρίς τα δικά της αιτήματα: «Εκτιμούμε την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, την ώρα που επιμένουν δημοσιεύματα ότι Μόσχα και Πεκίνο υπογείως σχεδιάζουν την ενίσχυση της Ρωσίας με κινεζικά όπλα.

Παράλληλα και ο Λευκός Οίκος βλέπει θετικά στοιχεία στην κινεζική πρόταση. Το κρίσιμο στοιχείο στην πρόταση είναι η στήριξη στην ουκρανική κυριαρχία, εκτιμά ο Λευκός Οίκος, καλώντας όλες τις χώρες να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, απάντησε:

«Οι δύο πρώτες γραμμές σε αυτό το έγγραφο, πραγματικά, είναι αυτό που θα έπρεπε να μείνει, δηλαδή ο σεβασμός στην εθνική κυριαρχία», πρόσθεσε χωρίς να προβεί σε κρίσεις για το υπόλοιπο κείμενο.

Από την άλλη πλευρά, στη Ρωσία, η προσεκτικά κατασκευασμένη εικόνα κρύβει το μέγεθος της αιματοχυσίας.

Στον ένα χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15.136 Ρώσοι στρατιωτικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν από ανοιχτές πηγές οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Mediazona και της ρωσικής υπηρεσίας του BBC. Μεταξύ τους είναι εκατοντάδες επίστρατοι της Wagner, από σωφρονιστικές αποικίες.

Ο αριθμός είναι ήδη μεγαλύτερος από τα οκτώ χρόνια στο Αφγανιστάν, όταν από τις 25 Δεκεμβρίου 1979 έως τις 15 Φεβρουαρίου 1989, η Σοβιετική Ένωση έχασε στην ασιατική χώρα 15.051 στρατιωτικούς. Αν κρίνουμε, όμως, από σειρά άλλων αναφορών, ο πραγματικός αριθμός των απωλειών είναι μεγαλύτερος.

Ο Πούτιν επιμένει, όμως, με τους στενούς συνομιλητές του.

Την Παρασκευή μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε μια «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία και τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης ισχύος της συμφωνίας για εξαγωγές σιτηρών που υπέγραψαν Μόσχα και Κίεβο υπό την αιγίδα της Τουρκίας. Η χώρα του επιδίωξε να κρατήσει μείνει κοντά και στα δύο αντιμαχόμενα μέρη, αυτοπροτεινόμενη ως συνομιλήτρια και των δύο – είναι όμως και μια χώρα που παίρνει πολύ χαμηλή βαθμολογία στη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Πέρα από τη διπλωματία, υπάρχουν πάντα τα μέτωπα του πολέμου, όπου το Κίεβο ρίχνει δυτικό οπλισμό.

Ο Ζελένσκι πιστεύει πλέον ότι η νίκη ενάντια στην Ρωσία είναι δυνατή και μέσα στο 2023, αρκεί οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας τηρήσουν τον λόγο τους για στρατιωτική βοήθεια.

Η Πολωνία – και δεν είναι η μόνη δυτική χώρα – έχει ήδη στείλει άρματα μάχης στο Κίεβο, ανοίγοντας τον χορό των παραδόσεων βαρέως οπλισμού.

Τα γερμανικής κατασκευής Leopard 2 έχουν παραδοθεί, αλλά το ερώτημα είναι αν και πότε η Ουκρανία θα δει δυτικά μαχητικά αεροσκάφη. Δεσμεύσεις έχει λάβει (και πάλι η Πολωνία υπόσχεται να εκπαιδεύσει πιλότους), το Κίεβο πιέζει και ετοιμάζεται να στείλει πιλότους, αλλά η απόφαση μπορεί να συνιστά κλιμάκωση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS