Πόλεμος στην Ουκρανία: Τελικά είναι παγίδα η υποχώρηση που ετοιμάζουν οι Ρώσοι από τη Χερσώνα;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τελικά είναι παγίδα η υποχώρηση που ετοιμάζουν οι Ρώσοι από τη Χερσώνα;

Την ώρα που οι πολεμικές μηχανές στα ουκρανικά εδάφη «βράζουν», η Ρωσία σχεδιάζει να υποχωρήσει από την πόλη Χερσώνα, όπως όλα δείχνουν τα τελευταία 24ωρα.

Μια τέτοια κίνηση, όμως, μάλλον δεν θα έκανε κακό στην εικόνα του Πούτιν, άρα οι πραγματικές προθέσεις της Μόσχας είναι αβέβαιες.

Πολλοί αναλυτές είναι επιφυλακτικοί, καθώς μια τέτοια κίνηση θα «ύψωνε το ηθικό» των ουκρανών, κάτι που δεν θα ήθελε η Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα σημάδια αποσύνδεσης του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα πιθανόν να στοχεύουν στην παραπλάνηση. Στην περίπτωση που, η εικόνα υποχώρησης είναι μέρος ενός κόλπου των ρωσικών δυνάμεων για να κυκλώσουν, είτε να αδρανοποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, μάλλον ο όποιος αιφνιδιασμός θα πέσει στο κενό, καθώς το ενδεχόμενο τακτικών ελιγμών ή παγίδευσης από τους Ρώσους έχει μελετηθεί διεξοδικά από τα ουκρανικά επιτελεία, με δεδομένο ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αποφεύγει τακτικές ανορθόδοξου ή υβριδικού πολέμου, δεδομένου ότι οι δυνάμεις του εισέβαλαν το 2014 στην Κριμαία χωρίς στολές και διακριτικά.

Πιθανή η παγίδα

Πάντως, δυτικοί αξιωματούχοι που επικαλείται η Daily Mail, αναφέρουν πως η Ρωσία σχεδιάζει να υποχωρήσει από τη Χερσώνα και να το εμφανίσει ως εκκένωση πολιτών.

Όμως, Ουκρανοί έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό μπορεί να είναι μια παγίδα για τις δυνάμεις του Κιέβου και αναμένουν σφοδρή μάχη για την ανακατάληψη της πόλης. Στο μεταξύ, οι κάτοικοι προετοιμάζονται συγκεντρώνοντας τρόφιμα και καθαρίζοντας τα υπόγειά τους, για να τα χρησιμοποιήσουν ως καταφύγια.

Οι ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα είναι σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας της υποχώρησης, λένε οι αξιωματούχοι που επικαλείται η Daily Mail και έχουν ενισχύσει τις άμυνες στην απέναντι όχθη του Δνείπερου ποταμού.

Αν και δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι Ρώσοι διοικητές έχουν αποφασίσει πως «δεν αξίζει» να υπερασπιστούν τη Χερσώνα και πως η φυγή προς καλύτερες θέσεις, στην άλλη πλευρά του Δνείπερου, θα βελτιώσει τις πιθανότητές τους να κρατηθούν εκεί καθώς έρχεται ο χειμώνας.

Η Μόσχα σχεδιάζει μια «συντεταγμένη, καλά σχεδιασμένη και σκόπιμη» υποχώρηση στην ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στην Daily Mail. Οι Ρώσοι διοικητές έχουν ήδη διασχίσει το ποτάμι, αφήνοντας μία δύναμη τακτικών στρατευμάτων πίσω για να αντιμετωπίσουν τους Ουκρανούς.

Όμως, οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να πουν πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η υποχώρηση και παραδέχθηκαν ότι η προέλαση της Ουκρανίας είναι αργή και πιθανότατα θα γίνει ακόμη πιο αργή καθώς ο βροχερός καιρός μετατρέπει το έδαφος σε λάσπη.

«Εξαφανίστηκε» η ρωσική σημαία

Οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και αμέσως έβαλαν τη σημαία τους σε διοικητικά κτίρια της πόλης.

Τώρα, εξαφανίστηκε η σημαία τόσο από το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης όσο και από κάποια «υπουργεία», σύμφωνα με κάτοικο της πόλης που μίλησε στους New York Times. Ανάλογες φωτογραφίες κυκλοφόρησαν και τα social media.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει η υποστολή της ρωσικής σημαίας, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν σηματοδοτεί το τέλος της μάχης για τη Χερσώνα, επισημαίνουν οι New York Times.

Η Χερσώνα είναι η μόνη πρωτεύουσα περιφέρειας που κατέλαβαν οι Ρώσοι μετά την εισβολή στην Ουκρανία και έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, τόσο στρατηγική όσο και συμβολική, για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης, η Χερσώνα είναι μία από τις περιοχές που προσάρτησε παράνομα η Μόσχα και δεσμεύθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της για να τις υπερασπιστεί.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 40.000 στρατιώτες στη δυτική όχθη του Δνείπερου, για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τις δυνάμεις του Κιέβου να ανακτήσουν την πόλη, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν προς τη Χερσώνα από τα βόρεια και τα δυτικά, αλλά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σφοδρή ρωσική αντίσταση.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως αναμένουν σφοδρές μάχες για την πόλη και έχουν προειδοποιήσει ότι η Μόσχα μπορεί να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση υποχώρησης, για να παρασύρει τις ουκρανικές δυνάμεις σε παγίδα.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της πόλης προετοιμάζονται για τις μάχες. Συγκεντρώνουν τρόφιμα, νερό, καύσιμα και ξύλα, ενώ καθαρίζουν τα υπόγεια προκειμένου να καταφύγουν εκεί εάν χρειαστεί.

Κάποιοι κάτοικοι θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν να πέφτουν βόμβες, είπε ένας ντόπιος, ο Ιβάν, στους New York Times. Τον Οκτώβριο, οι κατοχικές δυνάμεις κάλεσαν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα, δίνοντας όμως μόνο την επιλογή να πάνε σε υπό ρωσική κατοχή περιοχές. Επίσης, απομάκρυναν το προσωπικό τους. Ο Ιβάν ανησυχεί ότι αυτό έγινε προκειμένου σε περίπτωση που οι Ουκρανοί περάσουν τις γραμμές άμυνας, να μπορούν οι Ρώσοι εύκολα να βομβαρδίσουν την πόλη.

Στην όλη υπόθεση της Χερσώνας, ως ο πλέον αισιόδοξος αξιωματούχος απέναντι στην πιθανότητα της «μεγάλης επιστροφής» της Κριμαίας στη Ρωσία, υπήρξε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, καθώς δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν τη Χερσώνα από τα ρωσικά στρατεύματα, εξέλιξη που θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη ήττα για τη Μόσχα. «Στο θέμα του αν οι Ουκρανοί μπορούν να πάρουν το υπόλοιπο έδαφος στη δυτική πλευρά του ποταμού Δνείπερου και στη Χερσώνα, σίγουρα πιστεύω ότι έχουν την ικανότητα να το κάνουν», δήλωσε ο Λόιντ Όστιν στα μέσα της εβδομάδας, σε συνέντευξη Τύπου, στο Πεντάγωνο. «Το πιο σημαντικό, οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι έχουν την ικανότητα να το κάνουν. Τους είδαμε να συμμετέχουν σε μια πολύ μεθοδική αλλά αποτελεσματική προσπάθεια για να πάρουν πίσω το κυρίαρχο έδαφος τους», είπε ακόμη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ