Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο επίκεντρο η επισιτιστική κρίση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο επίκεντρο η επισιτιστική κρίση

Ενώ κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για την επισιτιστική κρίση που έχει αρχίσει να πλήττει πολλές περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα τις φτωχότερες, με καταλύτη τον πόλεμο στην Ουκρανία, αρχίζουν να προβάλλουν αχτίδες αισιοδοξίας για επικείμενη συμφωνία μεταξύ των εμπολέμων, που θα επιτρέψει την αποδέσμευση και τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών.

Από τη Μόσχα, όπου είχε διαβουλεύσεις με Ρώσους αξιωματούχους για το άνοιγμα των αποκλεισμένων ουκρανικών λιμανιών, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι «η κατάσταση παραμένει ρευστή», διαβεβαίωσε όμως ότι «θα κάνουμε τα πάντα και θα πάμε όπου χρειαστεί ώστε να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο».

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ουκρανική κρίση, Αμίν Αουάντ. «Υπήρξε επί της αρχής συμφωνία από τη Ρωσία ότι θα βρεθεί λύση, αλλά χρειάζονται περισσότερες διαπραγματεύσεις ώστε να διευκολυνθούν επίσης οι εξαγωγές της Ρωσίας», δήλωσε ο Αουάντ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης δημοσιογράφων από τη Γενεύη.

Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που αγοράζουν κλεμμένα σιτηρά από τη Ρωσία, αναφέρει Ουκρανός διπλωμάτης.

Προκειμένου να άρει τον αποκλεισμό ουκρανικών λιμανιών, με πρώτο εκείνο της Οδησσού, ώστε να μεταφερθούν μεγάλες ποσότητες σιτηρών που κινδυνεύουν να σαπίσουν στις αποθήκες, η Ρωσία ζητάει να αρθούν κυρώσεις της Δύσης εις βάρος των ασφαλιστικών της εταιρειών και να εξασφαλιστεί η απομάκρυνση των ναρκών που έχουν τοποθετήσει οι Ουκρανοί. Από την πλευρά της, η Ουκρανία ζητεί να μην πλησιάσουν ρωσικά πλοία την Οδησσό. Το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνάντηση που είχαν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η πρόεδρος της Σενεγάλης Μακί Σαλ, ο οποίος προεδρεύει αυτή την περίοδο της Αφρικανικής Ενωσης.

Οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας εστιάζονται στην επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αγκυρα, την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς η Τουρκία έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο και στο θέμα των σιτηρών. Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters εμφανίστηκε αισιόδοξος, ενώ το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Τουρκία προσφέρει ναυτική συνοδεία στα καράβια που θα μεταφέρουν σιτηρά από τα ουκρανικά λιμάνια.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Αγκυρα Βασίλ Μποντνάρ ανέφερε ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από αποθήκες σε ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει και τα πουλάει σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Το Κίεβο ζήτησε τη βοήθεια των τουρκικών αρχών για τον εντοπισμό όσων ενέχονται στις παράνομες δοσοληψίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS