Πόλεμος στο Ισραήλ - Ανάλυση Sky News: Η σκοτεινή σκιά του Ιράν κρέμεται πάνω από τη σύγκρουση με τη Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ - Ανάλυση Sky News: Η σκοτεινή σκιά του Ιράν κρέμεται πάνω από τη σύγκρουση με τη Χαμάς

Ο πόλεμος στο Ισραήλ είναι υποκινούμενος και από το Ιράν, σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις της Χάμας, όπως ανέφερε ο πολεμικός αναλυτής Σον Μπελ στο SkyNews. Η «σκοτεινή σκιά του», όπως ανέφερε, πλανάται πάνω από το κράτος του Ισραήλ και μέσα από τις χρηματοδοτήσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ, προκειμένου να διατηρήσει την εχθρότητα στη Μέση Ανατολή.

Ο Σον Μπελ εμφανίστηκε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο και τόνισε πως ο πόλεμος στο Ισραήλ δεν καθοδηγείται από συμβατικές φιλοδοξίες, όπως επεκτατισμό ή οικονομία, αλλά από ένα «σπλαχνικό μίσος» το οποίο διαρκεί δεκαετίες. Σχολίασε, άλλωστε, πως ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν προκρίνει πως θα υπάρξει λύση μέσα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά μόνο μέσα από πολιτικής φύσεως προσέγγιση.

Το μεγάλο ερώτημα στον πόλεμο στο Ισραήλ, ωστόσο, όπως διερωτήθηκε, είναι ποιος πραγματικά επωφελείται. Έτσι, «έδειξε» προς το Ιράν. Ενώ ορισμένοι από τους γείτονες του Ισραήλ έχουν αρχίσει να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Τελ Αβίβ, το Ιράν «δεν θέλει να το βλέπει αυτό» και αντιθέτως χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς.

«Έτσι, αν και δεν έχουμε αποδείξεις για άμεση εμπλοκή στον πόλεμο, η σκοτεινή σκιά του Ιράν κρέμεται πολύ βαριά πάνω στον χρόνο και τις επιπτώσεις αυτής της επίθεσης», δήλωσε ο Μπελ.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τα ερωτήματα του στρατού για τη χρήση των τεθωρακισμένων στη Γάζα

Αναφορικά με το Ισραήλ τώρα, ο στρατιωτικός αναλυτής σημείωσε πως τα αντίποινα των Ισραηλινών, με αιχμή του δόρατος μία χερσαία εισβολή στη Γάζα, καθυστερούν, για να «επεξεργαστούν ποιοι είναι οι στόχοι τους». Ένα ερώτημα είναι πώς θα χρησιμοποιήσουν τα τεθωρακισμένα οχήματά τους, τα οποία είναι απίθανο να διεισδύσουν σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές. Υπενθυμίζεται δε πως η Γάζα είναι μία περιοχή 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία κατοικούν 2,3 εκατ. άνθρωποι, καθιστώντας την την πιο πυκνοκατοικημένη στον πλανήτη.

Το Sky News παρουσίασε δύο χάρτες, οι οποίοι είναι διαφωτιστικοί. Στον πρώτο, οι πιο αστικές περιοχές περιγράφονται με τις λευκές περιοχές. Στο δεύτερο, μεγάλες περιοχές με πράσινο χρώμα, όπου υπάρχει «ευκαιρία για τις ισραηλινές δυνάμεις να κινηθούν στην περιοχή της Γάζας» και να «εκφοβίσουν» τις δυνάμεις της Χαμάς.

Αυτό θα δημιουργούσε μια «σταδιακή προσέγγιση» σε οποιαδήποτε επιχείρηση, επιτρέποντας στο Ισραήλ «να κάνει μια παύση και στη συνέχεια να σκεφτεί τι θα κάνει στη συνέχεια». Έτσι, οι Ισραηλινοί θα ελέγχουν εκτάσεις της περιοχής της Γάζας, κυρίως επαρχιακές, εν τω μεταξύ, θα «μαζεύουν πληροφορίες» χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, υποκλέπτοντας επικοινωνίες και αναζητώντας πληροφορίες από συμμάχους.

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Επιδιώκει μια γενοκτονία» στη Γάζα

Στο πλαισιο αυτό, ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει μια «γενοκτονία» με την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, σε δηλώσεις του στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Σήμερα, η συνέχιση των εγκλημάτων πολέμου από τον (Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν) Νετανιάχου και τους Σιωνιστές κατά των αμάχων της Γάζας, που έχουν τεθεί υπό πολιορκία, με διακοπή υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και απαγόρευση εισόδου φαρμάκων και τροφίμων, έχει δημιουργήσει συνθήκες όπου οι Σιωνιστές επιδιώκουν μια γενοκτονία όλων των ανθρώπων στη Γάζα», τόνισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. «Ο πόλεμος που βλέπουμε σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι μόνο ο πόλεμος των Σιωνιστών εναντίον της Χαμάς, είναι ο πόλεμος των Σιωνιστών εναντίον όλων των Παλαιστινίων», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας ξεκινά σήμερα μια περιφερειακή περιοδεία, κατά την οποία θα μεταβεί στο Ιράκ και στον Λίβανο, για να συζητήσει για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Νωρίτερα, αναφορές ήθελαν τον Αμιραμπντολαχιάν να βρίσκεται σε αεροσκάφος που επρόκειτο να προσγειωθεί στη Δαμασκό, ωστόσο, οι βομβαρδισμοί στο αεροδρόμιο της πόλης, υποχρέωσαν τον πιλότο να επιστρέψει στην Τεχεράνη.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Επιθέσεις σε Δαμασκό και Χαλέπι στη Συρία

Ο πόλεμος στο Ισραήλ φαίνεται ότι δεν συμβαίνει μόνο στο Ισραήλ. Η ανακοίνωση ότι επιθέσεις της Χαμάς έγιναν από τη Συρία το βράδυ της Τρίτης έγινε και για να δικαιολογηθούν αντίποινα. Το μεσημέρι της Πέμπτης, συναγερμός σήμανε στη Συρία, με τα αεροδρόμια στις πόλεις της Δαμασκού και του Χαλεπιού να κλείνουν ως αποτέλεσμα ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με πηγές της συριακής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με άλλη αναφορά στο λιβανέζικο κανάλι al-Mayadeen, τα συστήματα αεράμυνας στη Συρία απάντησαν στην ισραηλινή επίθεση.

Το συριακό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε επίσημη ανακοίνωση, λίγη ώρα μετά της αναφορές, στην οποία υποστηρίζεται ότι το Ισραήλ επιτέθηκε με πυραύλους στα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού.

Οι «ταυτόχρονες» αεροπορικές επιδρομές «κατέστρεψαν τους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης των δύο αεροδρομίων, θέτοντάς τα εκτός λειτουργίας», τόνισε μια συριακή στρατιωτική πηγή σε κρατικά Μέσα Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους Σύρους, «πρόκειται για μια απελπισμένη προσπάθεια του εχθρού να αποσπάσει την προσοχή από τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα». Οι δύο χώρες βρίσκονται σε σύγκρουση για περισσότερο από μισό αιώνα - από τότε που ιδρύθηκε το Ισραήλ το 1948. Οι επιθέσεις είναι αρκετά συνηθισμένες - ειδικά μετά από το ξέσπασμα αναταραχών στο Ισραήλ. Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι φόβοι πολλών χωρών ότι η βία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο, με την εμπλοκή των γειτονικών χωρών του Ισραήλ, της Συρίας και του Λιβάνου.

Όπως αναφέρθηκε και πριν, η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν προσγειωθεί στη Δαμασκό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, τον ίδιο που έκανε λόγο για γενοκτονία στη Γάζα. Το αεροσκάφος άλλαξε άμεσα κατεύθυνση και κατευθύνεται προς την Τεχεράνη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ