Μήνυμα Πούτιν σε Ερντογάν για Αμμόχωστο: Απαράδεκτες οι μονομερείς ενέργειες

Μήνυμα Πούτιν σε Ερντογάν για Αμμόχωστο: Απαράδεκτες οι μονομερείς ενέργειες

Οι μονομερείς ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, οι οποίες παραβιάζουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ είναι απαράδεκτες, αναφέρει ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με την κυπριακή Προεδρία, σε απαντητική του επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος Πούτιν σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «έχω διαβάσει με προσοχή την επιστολή σας, ημερομηνίας 14 Μαΐου 2021 που ακολούθησε της άτυπης συνάντησης, 5+ΗΕ, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου, 2021, και το μήνυμα της 5ης Ιουλίου 2021, στα οποία εκφράζεται ανησυχία για πιθανή αλλαγή του στάτους κβο των Βαρωσίων και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό».

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπογραμμίζει ότι «θεωρούμε απαράδεκτες τις μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ». Ο Πρόεδρος Πούτιν επισημαίνει ακόμα ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία  στηρίζει με συνέπεια μια λύση στο Κυπριακό, εντός του γνωστού πλαισίου του διεθνούς δικαίου το οποίο έχει τεθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και προνοούν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια».


Κύπρος: Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Μπορέλ για τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο
«Υπάρχει η ανάγκη για εμπλοκή όλων των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ»
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι τόσο σε επίπεδο των ΗΕ όσο και στις διμερείς επαφές της, η Ρωσία θα προωθεί τη δημιουργία ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών, με στόχο την επίτευξη προόδου στην επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων. Σημειώνει ακόμα ότι η Ρωσία πιστεύει ακράδαντα ότι υπάρχει η ανάγκη για εμπλοκή όλων των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ στη συζήτηση για τις εξωτερικές πτυχές της λύσης και επίσης για την αντικατάσταση του υφιστάμενου αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, με εγγυήσεις των ΗΕ.

Τέλος, ο Πρόεδρος Πούτιν εκφράζει στην επιστολή του ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον μεταξύ των δύο χωρών διάλογο που αφορά διάφορα θέματα διεθνούς και περιφερειακής ατζέντας, περιλαμβανομένης της κατάστασης στην  Κύπρο, αλλά και της κυπρο-ρωσικής συνεργασίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS