Ο Πούτιν έκανε πράξη την απειλή: Απαγόρευσε τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε χώρες που υιοθετούν το πλαφόν

Ο Πούτιν έκανε πράξη την απειλή: Απαγόρευσε τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε χώρες που υιοθετούν το πλαφόν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε την Τρίτη την πολυαναμενόμενη απάντηση της Ρωσίας στο ανώτατο όριο τιμών που επέβαλε η Δύση για το ρωσικό πετρέλαιο

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που συμμετέχουν στο πλαφόν από την 1η Φεβρουαρίου για πέντε μήνες.

Η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο, πλαφόν που τέθηκε σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου λόγω της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας στην Ουκρανία.

Από την 1η Φεβρουαρίου η απαγόρευση προμήθειας πετρελαίου στις χώρες που συμμετέχουν στο πλαφόν

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το διάταγμα του Κρεμλίνου ανέφερε: «Αυτό… τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023 και ισχύει μέχρι την 1η Ιουλίου 2023».

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου θα απαγορευτούν από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά η ημερομηνία για την απαγόρευση των προϊόντων πετρελαίου θα καθοριστεί από τη ρωσική κυβέρνηση και μπορεί να είναι μετά την 1η Φεβρουαρίου.

Το διάταγμα περιλαμβάνει μια ρήτρα που επιτρέπει στον Βλαντίμιρ Πούτιν να ακυρώσει την απαγόρευση σε ειδικές περιπτώσεις.

Φόβοι για αυξημένο έλλειμα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας το 2023 λόγω του πλαφόν στο πετρέλαιο

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας το 2023 μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 2%, καθώς το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αναμένεται να συρρικνώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές, είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Στις 9 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «ανόητη» την επιβολή πλαφόν, λέγοντας πως το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι ανταποκρίνεται στην τιμή στην οποία πουλά ήδη η Ρωσία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι η επιβολή πλαφόν ενδέχεται να την οδηγήσει σε απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS