Προκλητικό δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας: «Η Ελλάδα κλέβει τουρκικό πετρέλαιο στην Θάσο»

Προκλητικό δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας: «Η Ελλάδα κλέβει τουρκικό πετρέλαιο στην Θάσο»

Με νέο προκλητικό δημοσίευμα ο φιλοκυβερνητικό Τύπος της Τουρκίας προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την εν εξελίξει οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Sozcu αναφέρει πως την ώρα που η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στα ύψη η Ελλάδα εξορύσσει ημερησίως 4.000 βαρέλια πετρελαίου από τη Θάσο, νησί του οποίου τα χωρικά ύδατα του οποίου ισχυρίζεται πως ανήκουν στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα εξορύσσει 4.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από την Θάσο, αν και η Τουρκία έχει δικαίωμα χρήσης των χωρικών υδάτων. Η Ελλάδα εξάγει και χρησιμοποιεί το πετρέλαιο αυτό, χωρίς κανένα εμπόδιο» γράφει η εφημερίδα.

Ωστόσο, στο παρελθόν «το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, προχώρησε σε προειδοποιήσεις με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διακόψει τις εξορύξεις πετρελαίου» αναφέρει το δημοσίευμα, που φιλοξενεί απόψεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Άμυνας, απόστρατου αξιωματικού και γεωπολιτικού - στρατιωτικού αναλυτή, Γιουμίτ Γιαλίμ, από τους κορυφαίους αναθεωρητές του status quo στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο.

tourkiki efimerida proklitikotia

Ο Γιαλίμ ισχυρίζεται πως στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν 111 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, «τα οποία ανήκουν στην Τουρκία» και πως η Ελλάδα και το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έχουν κλέψει 10 εκ. βαρέλια πετρελαίου από πηγές εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων».

«Σύμφωνα με τη Συμφωνία της Βέρνης που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στις 11 Νοεμβρίου 1976, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναζητήσει ή να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο πέρα ​​από το έδαφός της» λέει ο Γιαλίμ, ζητώντας την παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης, προκειμένου να σταματήσει η Ελλάδα να «κλέβει» 4 χιλ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα ύδατα της Θάσου, που - όπως υποστηρίζει - ανήκουν στην Τουρκία. «Αν συνεχίσουμε να σιωπούμε εκτός από την στρατικοποίηση των νησιών, την απώλεια 19 νησιών μας, θα χάσουμε και το πετρέλαιό μας» αναφέρει ο Γιαλίμ.

Επισημαίνεται ότι ο Γιαλίμ, ένας από τους κύριους εκφραστές του τουρκικού αναθεωρητισμού, ήταν εκείνος που πρώτος έθεσε το ζήτημα της «παράνομης κατοχής από την Ελλάδα νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS