Βρετανία: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν «εκλογική εξαφάνιση» για τους Συντηρητικούς του Σούνακ

Βρετανία: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν «εκλογική εξαφάνιση» για τους Συντηρητικούς του Σούνακ

Τρεις βρετανικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν αργά το Σάββατο παρουσίασαν μια ζοφερή εικόνα για το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ενώ ένας δημοσκόπος προειδοποίησε ότι το κόμμα αντιμετωπίζει «εκλογική εξαφάνιση» στις εκλογές της 4ης Ιουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις έρχονται λίγο περισσότερο από τα μισά της προεκλογικής εκστρατείας, μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί παρουσίασαν τα προγράμματά τους, και λίγο πριν οι ψηφοφόροι αρχίσουν να παραλαμβάνουν τις επιστολικές ψήφους.

Ο Σούνακ εξέπληξε πολλούς στο ίδιο του το κόμμα ανακοινώνοντας πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιουλίου, ενάντια στις ευρέως διαδεδομένες προσδοκίες, ότι θα περίμενε μέχρι αργότερα μέσα στο έτος για να δώσει περισσότερο χρόνο στο βιοτικό επίπεδο να ανακάμψει μετά τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών.

Κερδίζει έδαφος ο Στάρμερ

Η εταιρεία ερευνών αγοράς Savanta διαπίστωσε 46% υποστήριξη για το Εργατικό Κόμμα του Κίρ Στάρμερ, αυξημένη κατά 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση πέντε ημέρες νωρίτερα, ενώ η υποστήριξη για τους Συντηρητικούς μειώθηκε κατά 4 μονάδες στο 21%. Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου για λογαριασμό της Sunday Telegraph, ανοίγει νέα καρτέλα.

Το προβάδισμα των Εργατικών με 25 μονάδες ήταν το μεγαλύτερο από την εποχή της πρωθυπουργίας της προκατόχου του Σούνακ, Λιζ Τρας, τα σχέδια της οποίας για μείωση των φόρων ώθησαν τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τα βρετανικά κρατικά ομόλογα, ανεβάζοντας τα επιτόκια και αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτές οι εκλογές δεν θα μπορούσαν να είναι τίποτα λιγότερο από εκλογική εξαφάνιση για το Συντηρητικό Κόμμα», δήλωσε ο Κρις Χόπκινς, διευθυντής πολιτικής έρευνας της Savanta.

Μια ξεχωριστή δημοσκόπηση της Survation, που δημοσιεύθηκε από τους Sunday Times, προέβλεπε ότι οι Συντηρητικοί θα μπορούσαν να καταλήξουν με μόλις 72 έδρες στην 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων - τη χαμηλότερη στην σχεδόν 200χρονη ιστορία τους - ενώ οι Εργατικοί θα κέρδιζαν 456 έδρες.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 31 Μαΐου έως τις 13 Ιουνίου.

Σε ποσοστό, η δημοσκόπηση της Survation έδινε στους Εργατικούς 40% και στους Συντηρητικούς 24%, ενώ το κόμμα Reform UK του πρώην επικεφαλής της εκστρατείας για το Brexit Νάιτζελ Φάρατζ -ένας δεξιός αντίπαλος των Συντηρητικών- είχε 12%.

Πηγή: Reuters

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ