Ρωσία: «Το εμβόλιο Sputnik-V ενδέχεται να εγκριθεί από την ΕΕ Φεβρουάριο ή αρχές Μαρτίου»

Ρωσία: «Το εμβόλιο Sputnik-V ενδέχεται να εγκριθεί από την ΕΕ Φεβρουάριο ή αρχές Μαρτίου»

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V ενδέχεται να εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ τον Φεβρουάριο με αρχές Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF, Κιρίλ Ντμίτριεφ.

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, μιλώντας στην εκπομπή «Βέστι» του τηλεοπτικού καναλιού «Ρωσία-1», δήλωσε «Έχουμε καταθέσει τα έγγραφα για την έγκριση (του ρωσικού εμβολίου) στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), που είναι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, και αυτή η διαδικασία εξέτασης μπορεί να διαρκέσει τον Φεβρουάριο, ίσως έως τις αρχές Μαρτίου».

Νωρίτερα, ο Ντμίτριεφ είχε δηλώσει ότι το πρώτο στάδιο για την απόκτηση άδειας για επείγουσα χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζεται για τα τέλη Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για τη λεγόμενη επιστημονική διαβούλευση. Η αίτηση για απόκτηση άδειας για επείγουσα χρήση (EUА, Emergency Use Authorization) του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V είχε κατατεθεί από το RDIF στις 22 Δεκεμβρίου.

Πόσο θα κοστίσει το ρωσικό εμβόλιο

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του νέου κορωνοϊού θα πωλείται στις χώρες του εξωτερικού στην τιμή των περίπου 10 δολαρίων (8,3 ευρώ), δήλωσε στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF, Κιρίλ Ντμίτριεφ.

«Θα πωλούμε το εμβόλιο περίπου σε αυτήν την τιμή που έχει ορισθεί αυτή τη στιγμή. Δεν θα έχουμε σημαντικά οφέλη από τα κέρδη, αλλά απλώς προσπαθούμε να αποσβέσουμε τις επενδύσεις που έχουμε κάνει», δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργοί του εμβολίου θεωρούν ότι αυτό είναι ζήτημα ευθύνης ενώπιον της κοινωνίας.

Δωρεάν ο εμβολιασμός για τους Ρώσους πολίτες

Νωρίτερα, είχε μεταδοθεί ότι η μία δόση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V θα στοιχίσει λιγότερο από 10 δολάρια στις διεθνείς αγορές. Για τους Ρώσους πολίτες ο εμβολιασμός είναι δωρεάν.

Ασφαλές και αποτελεσματικό, παρέχοντας προστασία σε σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού, είναι το εμβόλιο Sputnik-V. Αυτό αναφέρει στις κεντρικές διαπιστώσεις του το περιοδικό «Lancet». Χρειάστηκαν μήνες έρευνας για τους Ρώσους ανοσολόγους και τους 19.866 εθελοντές προκειμένου να ολοκληρώσουν τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών, η οποία επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 91,6%.

Παράλληλα, αναφορικά με την ανοσογονικότητα του ρωσικού εμβολίου, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι 14.964 εθελοντές, που έλαβαν το αληθινό εμβόλιο Sputnik-V, ανέπτυξαν 1,3-1,5 φορές περισσότερα αντισώματα κατά του κορωνοϊού απ' ό,τι εκείνοι οι οποίοι ανάρρωσαν από τη νόσο COVID-19. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι υπόλοιποι 4.902 εθελοντές έλαβαν placebo, όπως προβλέπεται από τους κανόνες μιας τυπικής, μεγάλης κλίμακας, κλινικής δοκιμής.

Συζητήσεις με Βερολίνο για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Γερμανία να συνδράμει στην παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V πριν λάβει την άδεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε πριν από μέρες και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Την δήλωση αυτή έκανε ο Γερμανός υπουργός μιλώντας στην on-line διάσκεψη «Ευρώπη-2021» που διοργάνωσαν οι εφημερίδες «Die Zeit», «Handelsblatt», «Der Tagesspiegel» και «WirtschaftsWoche».

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι η ρωσική πλευρά αποτάθηκε στη γερμανική κυβέρνηση με την παράκληση να αξιολογήσει αν υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες στη Γερμανία δυνατότητες για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου.

«Μπορούμε να συνδράμουμε εκείνους που θα παράσχουν στοιχεία στην παραγωγή του εμβολίου, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί στην Ευρώπη. Στην περίπτωση αυτή λειτουργούμε επίσης ως διαμεσολαβητές, επειδή αυτήν την πανδημία μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε σε τελική ανάλυση μόνο από κοινού», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας.

«Συνεργαζόμαστε επίσης και με τη Ρωσική Ομοσπονδία στα θέματα αυτά εποικοδομητικά και επί του αντικειμένου», υπογράμμισε ο Σπαν. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η δυσκολία της παραγωγής του εμβολίου Sputnik-V σχετίζεται με το ότι περιέχει δύο τύπους αδενοϊού, και ως εκ τούτου, όπως είπε, γίνεται λόγος για την παραγωγή δύο συστατικών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ