Σε πόλεμο το Ισραήλ: Τουλάχιστον 100 νεκροί Ισραηλινοί και 200 Παλαιστίνιοι - Αναφορές για αιχμαλώτους από τη Χαμάς

Σε πόλεμο το Ισραήλ: Τουλάχιστον 100 νεκροί Ισραηλινοί και 200 Παλαιστίνιοι - Αναφορές για αιχμαλώτους από τη Χαμάς

Τουλάχιστον 100 Ισραηλινοί και 200 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η παλαιστινιακή Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, όπως μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο N12 NEWS, γεγονός που επιβεβαιώνουν οι υπηρεσίες Εκτακτης Ανάγκης του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι τραυματισμένοι Ισραηλινοί υπερβαίνουν τους 750 με τους Παλαιστίνιους να μετρούν και αυτοί 1.000 τραυματίες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του είναι σε πόλεμο και όπως ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του από το αρχηγείο του στρατού στο Τελ ΑΒίβ ότι «ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν φαντάζεται».

Παράλληλα σε δηλώσεις του στο υπουργικό συμβούλιο σημείωσε ότι «θα κάνουμε τον εχθρό να πληρώσει βαρύ τίμημα για την επίθεσή του».

Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαακ Χέρτζοκ δήλωσε ότι «σήμερα είδαμε το πραγματικό πρόσωπο της Χαμάς. Μια τρομοκρατική οργάνωση με μοναδικό στόχο να σκοτώνει εν ψυχρώ άνδρες, γυναίκες και παιδιά με τη στήριξη του Ιράν».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε από την πλευρά του ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην «τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής», όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Συνομιλία Νετανιάχου με Μπάιντεν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τόνισε ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ και υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Νετανιάχου είπε στον Μπάιντεν ότι θα υπάρξει μια παρατεταμένη και έντονη στρατιωτική εκστρατεία, αλλά «το Ισραήλ θα κερδίσει».

«Το Ιράν πίσω από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ»

Ο πρέσβης του Ισραήλ στη Γερμανία κατηγόρησε το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τη σημερινή επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ και δεσμεύτηκε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν.

«Θα κάνουμε τα πάντα, όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, αλλά επίσης και για να τιμωρήσουμε όλους τους υπεύθυνους», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο Ρον Πρόσορ.

Η ηγεσία της Χαμάς έλαβε την απόφαση να επιτεθεί στο Ισραήλ απρόκλητα, είπε, προσθέτοντας ότι και το Ιράν ευθύνεται.
«Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι το Ιράν βρίσκεται από πίσω», εκτίμησε ο πρέσβης και σχολίασε ότι η Τεχεράνη κάνει τα πάντα για να οδηγήσει την περιοχή σε πόλεμο.

Ο Πρόσορ έκανε λόγο για μια «τερατώδη» επίθεση εις βάρος αμάχων και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

«Ρουκέτες εκτοξεύονται αδιάκοπα, σπίτια καίγονται και πολίτες συλλαμβάνονται όμηροι. Ο λαός της Γάζας πρέπει να γνωρίζει ότι η ηγεσία της Χαμάς έλαβε πράγματι την απόφαση και θα είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα φέρει την κωδική ονομασία «Swords of Iron» («Σιδερένια Σπαθιά»).

Αναφορές για αιχμαλώτους από τη Χαμάς

Στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Χαμάς ανήρτησε βίντεο που σύμφωνα με την ίδια δείχνουν ισραηλινούς αιχμαλώτους να μεταφέρονται στην Γάζα.

Το ισραηλινό δίκτυο Reshet 13 TV News μετέδωσε ότι ένοπλοι κρατούν αιχμαλώτους στην πόλη Οφάκιμ και ότι πέντε ένοπλοι παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην πόλη Σντερότ και σπίτια πυρπολήθηκαν.

Τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς μετέδωσαν βίντεο που δείχνουν, όπως υποστηρίζουν, πτώματα ισραηλινών στρατιωτών να μεταφέρονται από τους μαχητές της οργάνωσης στη Γάζα και παλαιστίνιους ενόπλους μέσα σε σπίτια Ισραηλινών και άλλους να περιφέρονται σε μια ισραηλινή πόλη μέσα σε τζιπ.

Το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να διακριβώσει τη γνησιότητα του βίντεο.

Πηγή ασφαλείας είπε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι ενήμερος για τις πληροφορίες περί αιχμαλώτων, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Εγκαταλείπουν τη Γάζα οι πολίτες

Στη Γάζα οι πολίτες έσπευσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα είδη αναμένοντας ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει ημέρες, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έσπευσαν στα καταφύγια.

Ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς κάνοντας έκκληση προς τους απανταχού Παλαιστίνιους να πολεμήσουν.

«Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για τον τερματισμό της τελευταίας κατοχής επί της γης», είπε προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες.

Η τελευταία αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χαμάς ήταν ο πόλεμος των δέκα ημερών το 2021.

Και τα νοσοκομεία στη ζώνη επίθεσης του Ισραήλ

Η Youmna ElSayed από το Al Jazeera που μεταδίδει από τη Γάζα αναφέρει ότι «υπάρχει στοχοποίηση από το Ισραήλ κάθε κίνησης προς τις περιοχές της ζώνης επίθεσης. Γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο για τα ασθενοφόρα και το ιατρικό προσωπικό να φτάσουν εκεί. Οι ντόπιοι κάτοικοι των περιοχών αυτών διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να μεταφέρουν τα πτώματα και τους τραυματίες», δήλωσε η ίδια.

Η ElSayed πρόσθεσε ότι οι περιοχές που δέχονται επιθέσεις από το Ισραήλ περιλαμβάνουν τμήματα της πόλης της Γάζας και τη νότια περιοχή του Χαν Γιουνίς. Κατοικίες και νοσοκομεία είναι μεταξύ των στόχων.

Καταδικάζει την ομηρεία αμάχων ο Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε σήμερα την ομηρεία αμάχων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ζήτησε την απελευθέρωσή τους μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

«Η είδηση περί αμάχων που κρατούνται όμηροι στα σπίτια τους ή στη Γάζα προκαλεί φρίκη. Αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο. Οι αιχμάλωτοι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως», έγραψε στην πλατφόρμα X .

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τουλάχιστον τρεις άνδρες με πολιτικά ρούχα να κρατούνται από ένοπλους άνδρες με θολά πρόσωπα, ισχυριζόμενοι ότι ήταν «εχθροί» που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά του Ισραήλ.

Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα την επίθεση στο Ισραήλ

Την καταδίκη της για τις επιθέσεις στο Ισραήλ εξέφρασε η ευρωπαϊκή ηγεσία. «Καταδικάζουμε σθεναρά τις αδιάκριτες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον του Ισραήλ» ανέφεραν με μηνύματά τους οι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ζοζέπ Μπορέλ, Ρομπέρτα Μέτσολα, Σαρλ Μισέλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε και αυτός με τη σειρά του «τις τρομοκρατικές επιθέσεις», όπως τις χαρακτήρισε, κατά του Ισραήλ.

«Καταδικάζω σφόδρα τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο το Ισραήλ. Εκφράζω την απόλυτη αλληλεγγύη μου προς τα θύματα, τις οικογένειές τους και τους οικείους τους», έγραψε ο Μακρόν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Η Αίγυπτος προειδοποίησε για «σοβαρές επιπτώσεις» από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της και μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Αίγυπτος έκανε έκκληση για «επίδειξη της μέγιστης αυτοσυγκράτησης και αποφυγή της έκθεσης αμάχων σε περαιτέρω κίνδυνο».

Από την πλευρά της η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις αραβικές χώρες μετά την νέα κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Είναι αυτονόητο ότι πάντα κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε.

Εκκληση για αποκλιμάκωση απηύθυνε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τις εχθρικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οξύνουν την κατάσταση.

«Κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Πρέπει να αποφεύγουν τις επιθετικές ενέργειες», είπε σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματός του ΑΚP στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες καταδίκασε σήμερα στην πλατφόρμα Χ τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ. «Καταδικάζουμε σφόδρα τις πολύ σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Γάζα κατά του Ισραήλ. Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτή την βία χωρίς διακρίσεις. Η πλήρης αλληλεγγύη μας προς τα θύματα».

Και το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις «συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις», όπως τις χαρακτήρισε, με στόχο το Ισραήλ.

«Η Ουκρανία καταδικάζει σφόδρα τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων των επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ», ανέφερε το υπουργείο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

«Εκφράζουμε τη στήριξή μας για το Ισραήλ ως προς το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τον λαό του», προστίθεται.

Την ίδια ώρα την στήριξή του στον Παλαιστινιακό λαό εξέφρασε ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χαμεϊνί.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ