Μυστήριο στις Σεϋχέλλες: Καλπάζει η πανδημία στο πιο εμβολιασμένο κράτος του πλανήτη

Μυστήριο στις Σεϋχέλλες: Καλπάζει η πανδημία στο πιο εμβολιασμένο κράτος του πλανήτη

Τα κρούσματα του κορωνοϊού διπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στις Σεϋχέλλες,προκαλώντας τεράστια ανησυχία στις Αρχές, αλλά και τον ΠΟΥ.

Κι αυτό γιατί στις Σεϋχέλλες έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού για την Covid-19 –σε υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη, εγείροντας ανησυχία ότι η εμβολιαστική εκστρατεία δεν κατάφερε να φρενάρει την πανδημία σε ορισμένες περιοχές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε ότι η αποτυχία αυτή των εμβολίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί χωρίς λεπτομερή αξιολόγηση της κατάστασης στις Σεϋχέλλες. Η διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων του ΠΟΥ, Κέιτ Ο’ Μπράιεν, τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ότι ο οργανισμός είναι σε άμεση επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές κι ότι χρειάζεται λεπτομερής εκτίμηση και συνυπολογισμός παραγόντων όπως τα στελέχη του κορωνοϊού και η σφοδρότητα των κρουσμάτων.

Το υπουργείο Υγείας του νησιωτικού αρχιπελάγους ανοικτά των ανατολικών ακτών της Αφρικής ανακοίνωσε χθες ότι υπερδιπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα τα κρούσματα φθάνοντας τα 2.486 κι ότι το 37% εξ’ αυτών αφορούσαν σε άτομα που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Τα κρούσματα αυξάνονται την ίδια ώρα και στις Μαλδίβες, άλλο ένα νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Εμβολιασμός με κινεζικό σκεύασμα και εκείνο της AstraZeneca
Στις Σεϋχέλλες το 57% όσων εμβολιάστηκαν πλήρως έλαβαν το σκεύασμα της κινεζικής Sinopharm και οι υπόλοιποι το Covishield, ένα εμβόλιο που παρασκευάζεται στην Ινδία με την άδεια της AstraZeneca Plc. Μέχρι τις 8 Μαϊου ουδείς εξ’ όσων μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό και είχαν εμβολιαστεί έχασε τη μάχη με την Covid-19, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων και Τουρισμό. Την περασμένη εβδομάδα οι Αρχές επανέφεραν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα κλείνοντας σχολεία, ακυρώνοντας αθλητικές εκδηλώσεις και απαγορεύοντας τις συναντήσεις μεταξύ ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά.

Χνάρια στην άμμο σε παραλία στις Σεϋχέλλες, που έσπευσαν να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους για να ξανανοίξουν τον τουρισμό / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo
Οι Σεϋχέλλες είχαν σπεύσει να εμβολιάσουν τον πληθυσμό των λίγο κάτω των 100.000 κατοίκων για να μπορέσουν να ξανανοίξουν τον τουρισμό τους – βασική πηγή εισοδήματος για τη χώρα. Ο Ντάνιελ Λούσεί, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Dartmouth Geisel,. Σχολίασε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στοιχεία γονιδιακής αλληλουχίας για τα κρούσματα στις Σεϋχέλλες τον Απρίλιο. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο είχε εντοπιστεί εκεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή B.1.351 του SARS-CoV-2. Το εμβόλιο της AstraZeneca είχε αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικό έναντι αυτής της παραλλαγής σε μια μελέτη και η Νότια Αφρική ακύρωσε τα σχέδιά της να χρησιμοποιήσει το εν λόγω σκεύασμα.

Έκρηξη κρουσμάτων και στις Μαλδίβες
Την ίδια ώρα αυξάνονται τα κρούσματα της Covid-19 και στις Μαλδίβες, όπου συνέρρευσαν το τελευταίο διάστημα εύποροι Ινδοί. Η χώρα έχει καταγράψει τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.0000 άτομα το τελευταίο πενθήμερο και επταήμερα με τα νέα κρούσματα να εκτοξεύονται από 4.978 σε 9.423 προχθές.

Μέχρι τις 8 Μαϊου είχαν λάβει στις Μαλδίβες πάνω από 300.000 άτομα τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 35% είχε πλήρως εμβολιαστεί. Στη χώρα χρησιμοποιούνται, όπως και στις Σεϋχέλλες το Sinoparm και το Covishield. Τα θετικά τεστ στην περιοχή εντός και γύρω από την πρωτεύουσα αντιστοιχούν πλέον στο 60%. Η κυβέρνηση έκλεισε στις 7 Μαϊου τα γυμναστήρια και τους κινηματογράφους και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 04:00, ενώ απαιτεί από τους αλλοδαπούς που καταφθάνουν στις Μαλδίβες -περιλαμβανομένων των εμβολιασμένων – να έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, στο οποίο υποβλήθηκαν έως και τέσσερις μέρες νωρίτερα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS