Τουρκία: Στο χείλος της Αβύσσου λόγω της ανεπάρκειας του Ερντογάν - Με πλήρη φτωχοποίηση απειλείται η χώρα

Τουρκία: Στο χείλος της Αβύσσου λόγω της ανεπάρκειας του Ερντογάν - Με πλήρη φτωχοποίηση απειλείται η χώρα

Προβλέψεις οικονομολόγων κάνουν λόγο για φτωχοποίηση, στην οποία οδηγείται ο λαός εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung περιγράφει την περισσότερο από οριακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, για την οποία ευθύνεται ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, όπως επισημαίνει ο σχολιαστής.

Κάνοντας ιστορική αναδρομή στον Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, αναφέρει ότι και ο Ερντογάν στα 18 χρόνια εξουσίας, άφησε το αποτύπωμά του όσο κανένας άλλος πολιτικός από τότε.

«Τώρα όμως λόγω της οικονομικής κρίσης ο Τούρκος πρόεδρος χάνει σε υποστήριξη και οδηγεί τη χώρα στην άβυσσο. Ο αυτοαποκαλούμενος αντίπαλος των επιτοκίων θέλει προφανώς με την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων να μετατρέψει τη χώρα του σαν σε ασιατική με χαμηλούς μισθούς. Με δέλεαρ τα φτηνά δάνεια και τους χαμηλούς μισθούς οι επιχειρηματίες ωθούνται να κάνουν επενδύσεις, ενώ την ίδια ώρα ξένες εταιρείες καλούνται να επενδύσουν στη χώρα για να τονώσουν την παραλυμένη οικονομία. Γι’ αυτά οι Τούρκοι θα πρέπει να ευχαριστήσουν τον Ερντογάν το 2023 προσερχόμενοι στην κάλπη. Είναι η χρονιά του ιωβηλαίου για την 100ή επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο αρθρογράφος επικαλείται προβλέψεις οικονομολόγων για τη φτωχοποίηση, στην οποία οδηγείται ο λαός από τον υψηλό πληθωρισμό. «Λόγω της αδύναμης λίρας η χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τις εισαγωγές, από τις οποίες εξαρτάται και να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος. Κυρίως η κατάρρευση της λίρας προκαλεί ζημίες. Η αποδυναμωμένη Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι η κατάρρευση του νομίσματος λόγω της μονομερούς πολιτικής του προέδρου κινείται εντελώς αποκομμένη από τα βασικά οικονομικά δεδομένα. Την ίδια ώρα με την πολιτική των επιτοκίων ο Ερντογάν γίνεται πολιτικά ευάλωτος. Η αντιπολίτευση έχει επιτέλους ένα θέμα, με το οποίο μπορεί να εμφανίζεται ως εναλλακτική και έτσι ο πρόεδρος θα πρέπει άμεσα να κάνει κάτι, που όμως που είναι δύσκολο λόγω της πολυπλοκότητας των οικονομικών διαδικασιών».

Προκαλεί η κυβέρνηση: «Αντί για δυο κιλά, αγοράστε μισό κιλό κρέας»
Τραγική παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία, μετά την κατάρρευση της λίρας. Τούρκοι πολίτες σχημάτισαν ουρές στα βενζινάδικα για άλλη μία μέρα, προκειμένου να προλάβουν τις αλλαγές στις τιμές των καυσίμων. Όσο για τις διαδηλώσεις, ο... χορός τους καλά κρατεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, η αύξηση 10% σε μια νύχτα και σχεδόν ο διπλασιασμός της τιμής του υγραερίου μέσα σε έξι μήνες έχει επηρεάσει πάρα πολύ τους Τούρκους, όταν ο βασικός μισθός είναι στα 200 ευρώ.

Αντίστοιχες εικόνες αναμένονται και σε άλλα προϊόντα. Στα σούπερ μάρκετ υπάρχει μεγάλη ζήτηση καθώς σε προϊόντα όπως ζάχαρη, καφέδες, γάλα, λάδι θα αυξηθούν κι άλλο σε πέντε μέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έλλειψεις, καθώς τα καταστήματα επιβάλλουν περιορισμούς για να εξυπήρετήσουν όλους τους καταναλωτές.

Την ίδια ώρα, βουλευτές της κυβέρνησης προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία εικόνα εξαθλίωσης στη χώρα. «Υπάρχει αφθονία», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, κυβερνητικός βουλευτής δήλωσε: «Αντί να αγοράζετε δυο κιλά κρέας, αγοράστε μισό κιλό κρέας».

Στο μεταξύ, κρεοπώλης ανέφερε ότι δεν αγοράζουν πλέον κρέας και οι καταναλωτές ζητούν κόκκαλα για να βάζουν στο φαγητό ώστε να μυρίζει κρέας.

Οι μισοί πολίτες γυρνούν την πλάτη στον... Σουλτάνο
«Πόρτα» από τους ψηφοφόρους στην Τουρκία «έφαγε» ο Ερντογάν. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metropoll, που διεξήχθη το Νοέμβριο αλλά πριν τη Μαύρη Τρίτη, οι περισσότεροι από τους μισούς πολίτες, ήτοι το 54,5% των ψηφοφόρων στην Τουρκία δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί την προεδρία του.

Οι ψηφοφόροι που συμμετείχαν στην έρευνα ρωτήθηκαν: «Εγκρίνετε τον τρόπο που ο Ταγίπ Ερντογάν ασκεί την προεδρία;». Ενώ το 39,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εγκρίνει, το 54,5% είπε ότι δεν εγκρίνει. Το 6,2% είπε ότι δεν είχε ιδέα/απάντηση.
Νέο σήμα για μείωση επιτοκίων από Ερντογάν «Γινάτι με το επιτόκιο» ονομάζουν την επιμονή πλέον του Τούρκου προέδρου με τα χαμηλά επιτόκια. Πληροφορίες του τουρκικού τύπου αναφέρουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με το επιτελείο του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος και επανέλαβε ότι πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

Σύμφωνα με το erhnos, στη συνάντηση συζητήθηκε και ο οδικός χάρτης για την αποτροπή της υψηλής ισοτιμίας και τονίστηκε ότι η κατάσταση αυτή θα λυθεί εντός 3-4 μηνών και θα αρχίσουν να φαίνονται οι θετικές αντανακλάσεις του νέου μοντέλου οικονομίας.

Στη συνάντηση τονίστηκε ότι η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπομονή και ψυχραιμία και τονίστηκε ότι όπως όλες οι παγίδες που έχουν στηθεί μέχρι σήμερα, έτσι και αυτή θα αποφευχθεί και δεν θα επιτραπεί σε όσους προσπαθούν να σύρουν την Τουρκία στο σκοτάδι να το επιτύχουν. Ο αντιπολιτευόμενος τύπος υποστηρίζει πάντως ότι ο Τούρκος πρόεδρος ασκεί πιέσεις και στις ιδιωτικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια και να συμβαδίσουν με την Κεντρική Τράπεζα το συντομότερο δυνατό.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS