Σολτς: Πρόβλημα που «ίσως κρατήσει χρόνια» η ενεργειακή ασφάλεια

Σολτς: Πρόβλημα που «ίσως κρατήσει χρόνια» η ενεργειακή ασφάλεια

Ενδεικτικό του ενεργειακού συναγερμού στον οποίο έχει τεθεί η Γερμανία, με φόντο το δύσβατο τοπίο που δημιουργούν οι μειωμένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είναι το μήνυμα που έστειλε το Σάββατο ο Όλαφ Σολτς.

Η ενεργειακή ασφάλεια θα αποτελέσει πρόβλημα για «εβδομάδες, μήνες, ίσως και χρόνια», προειδοποίησε ο Γερμανός Καγκελάριος στη δήλωσή του. 

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη παραγωγής από τη Γερμανία περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας, για να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και να αντιμετωπίσει τις αναμενόμενες ελλείψεις φυσικού αερίου.

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να κηρύξει το δεύτερο στάδιο συναγερμού στον έκτακτο μηχανισμό για την ασφάλεια στην παροχή αερίου, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς της Γερμανίας αρχίζουν ήδη να περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας. 

Γερμανία: Έκτακτα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, κατεβαίνουν οι θερμοστάτες που ζεσταίνουν νερό, χαμηλώνει η ένταση στα φώτα του δρόμου και κλείνουν πισίνες, καθώς γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή η ανεπάρκεια ενέργειας σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής από τις κατοικίες μέχρι τις βιομηχανίες και από τα κτίρια γραφείων έως τα κέντρα ψυχαγωγίας. «Η κατάσταση είναι περισσότερο και από δραματική», σχολιάζει ο Αξελ Γκεντάσκο, επικεφαλής της ένωσης γερμανικών επιχειρήσεων στέγης GdW, ο οποίος μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα εκφράζει φόβους ότι «στη Γερμανία απειλείται η κοινωνική ειρήνη». Και καθώς οξύνεται περαιτέρω η ένταση με τη Ρωσία, αξιωματούχοι της κυβέρνησης εκφράζουν φόβους πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Πρόσφατη μελέτη της Σχολής Hertie στο Βερολίνο κατέδειξε πως το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου η κατανάλωση φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες μειώθηκε κατά 11% σε σύγκριση με τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Ομοίως το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκε και κατά 6% η κατανάλωση των νοικοκυριών. Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, η Μόσχα θα κλείσει τον κυριότερο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στη Γερμανία, τον Nord Stream 1, για έργα συντήρησης και θεωρητικά πρόκειται να τον ανοίξει ξανά έπειτα από 10 ημέρες. Στο Βερολίνο επικρατεί όμως έντονη ανησυχία ότι ίσως ο αγωγός δεν ανοίξει ποτέ ξανά αν η Μόσχα αποφασίσει να εκδικηθεί για τις εναντίον της κυρώσεις κόβοντας ολοκληρωτικά την παροχή του καυσίμου. Ετσι, ο Χέλμουτ Ντέντι, επικεφαλής της Γερμανικής Ενωσης Πόλεων, κάλεσε «το σύνολο της κοινωνίας» να μειώσει τώρα την κατανάλωση ενέργειας, να εξοικονομήσει όσο μπορεί στη διάρκεια του καλοκαιριού «προκειμένου να έχουμε ζεστά διαμερίσματα τον χειμώνα». Ο ίδιος απευθύνθηκε στα δημοτικά συμβούλια των γερμανικών πόλεων ζητώντας να λάβουν μέτρα εκτάκτου ανάγκης. Πρότεινε συγκεκριμένα να σβήνουν οι φωτεινοί σηματοδότες στη διάρκεια της νύχτας, να διακοπεί η παροχή ζεστού νερού στα κτίρια των δημοτικών αρχών, στα μουσεία και στα αθλητικά κέντρα, να προσαρμοστούν σε λιγότερο ενεργοβόρες θερμοκρασίες τα κλιματιστικά και να διακοπεί η φωταγώγηση των ιστορικών κτιρίων της χώρας. Οι δημοτικές αρχές ορισμένων πόλεων έχουν ήδη λάβει αντίστοιχα μέτρα.

Η Λαν-Ντιλ κοντά στη Φρανκφούρτη ανακοίνωσε ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα κλείσει την παροχή ζεστού νερού στα 86 σχολεία και στα 60 γυμναστήρια που βρίσκονται στην περιοχή της. Ευελπιστεί ότι με το μέτρο αυτό θα μειώσει το κόστος της ενέργειας κατά 100.000 ευρώ. Παράλληλα, το Ντίσελντορφ έκλεισε προσωρινά ένα συγκρότημα από πισίνες, ενώ το Βερολίνο έχει κατεβάσει τον θερμοστάτη στις πισίνες εξωτερικού χώρου μειώνοντας τη θερμοκρασία κατά δύο βαθμούς. Στη δυτική Γερμανία, άλλωστε, η Κολωνία χαμηλώνει από τις 11 το βράδυ τα φώτα στους δρόμους και η έντασή τους θα είναι στο εξής 70% μικρότερη.

Την ίδια στιγμή, όμως, και οι Γερμανοί αρχίζουν να λαμβάνουν τα μέτρα τους. Αγοράζουν πυρετωδώς καυσόξυλα για τζάκια και σόμπες, πέλετ και άνθρακα και φιάλες υγραερίου. Οπως επισημαίνουν πάντως παράγοντες της αγοράς, είναι αμφίβολο κατά πόσον όλα αυτά τα μέτρα θα κατορθώσουν να αμβλύνουν τον αντίκτυπο των λογαριασμών που θα κληθούν να πληρώσουν οι Γερμανοί για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με την ένωση γερμανικών επιχειρήσεων στέγης GdW, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει τις τιμές καταναλωτή σε άνοδο από 71% έως 200% σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου έτους. Η αύξηση αυτή συνεπάγεται ένα πρόσθετο ετήσιο κόστος από 1.000 έως 2.700 ευρώ για κάθε νοικοκυριό ενός ατόμου και έως 3.800 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα μέλη. Το κόστος αυτό ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, όμως, συνεπεία νέου νόμου που ετοιμάζεται να ψηφίσει το γερμανικό Κοινοβούλιο. Ο νόμος αυτός θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να επιβάλει φόρο έκτακτης ανάγκης σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου προκειμένου να κατανείμει κατά το δυνατόν ομοιόμορφα το κόστος των υψηλών τιμών. Το σχετικό νομοσχέδιο στοχεύει στο να αποτρέψει τη χρεοκοπία των εταιρειών εισαγωγής φυσικού αερίου, την οποία φοβάται ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, γι’ αυτό και μίλησε προ ημερών για τη Lehman Brothers της αγοράς ενέργειας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS