Σπαρακτικό βίντεο: Νεαρή Αφγανή ικετεύει και κλαίει για να φύγει

Σπαρακτικό βίντεο: Νεαρή Αφγανή ικετεύει και κλαίει για να φύγει

Εικόνες χάους και συνωστισμού για ένα ακόμη 24ωρο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ


Εκλιπαρεί τους Αμερικανούς στρατιώτες να την αφήσουν να μπει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να εγκαταλείψει τη χώρα... αυτή είναι πραγματικότητα μιας νεαρής Αφγανής που βιώνει τον εφιάλτη της αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα, μετά την επικράτηση του χάους που έφερε η αναρρίχηση των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Στο συγκλονιστικό βίντεο από την Καμπούλ καταγράφεται το σκηνικό του απέραντου σπαραγμού.

Η νεαρή κοπέλα που έχει γνωρίσει μια άλλη ζωή πιο ελεύθερη, καθώς πριν από 20 χρόνια εκδιώχθηκαν οι Ταλιμπάν από την εξουσία, είναι εμφανώς τρομοκρατημένη.

Χιλιάδες άνθρωποι, η πλειονότητα των οποίων δεν έχει πιθανότητα διαφυγής, εξακολουθούν να συνωστίζονται έξω από το συγκρότημα του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Την έναρξη μιας πολιτικής περιόδου, που μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται από διαταραχή των ισορροπιών και σειρά προβληματισμών, σηματοδοτεί και επίσημα η πρόθεση των Ταλιμπάν να ανακοινώσουν νέο πλαίσιο διακυβέρνησης για το Αφγανιστάν εντός των επόμενων εβδομάδων.

Τα νέα τους σχέδια γνωστοποίησε εκπρόσωπός τους, λίγες ημέρες αφότου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου με την οποία έδωσαν ένα πρώτο στίγμα της διακυβέρνησής τους.

«Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική μεταξύ των Ταλιμπάν στοχεύουν να παρουσιάσουν το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

«Μπορούμε να καταλάβουμε τον πανικό, το στρες και την αγωνία. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εμείς δεν θα λογοδοτήσουμε, αλλά αυτό δεν θα συμβεί», σημείωσε.

Το νέο πλαίσιο για τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν θα αφορά μια δημοκρατία με τον δυτικό ορισμό του όρου, αλλά «θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι Ταλιμπάν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο μετά την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της Καμπούλ την Κυριακή. Στο Αφγανιστάν, ωστόσο, οι σκηνές χάους δημιουργούν βαθιά ανησυχία, με τον κόσμο πανικόβλητο να τρέχει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για διαφυγή και να ποδοπατείται.

Οι δυτικές δυνάμεις, την ίδια ώρα, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων και ειδικά των ελευθεριών των γυναικών. Οι Ταλιμπάν έχουν, έως τώρα, δημιουργήσει ένα πλαίσιο ασάφειας γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών.

Έχουν διαμηνύσει ότι θα προβλέπονται δικαιωμάτα για τις γυναίκες εντός όμως των ορίων που υπαγορεύει το καθεστώς τους, δηλαδή της πιο σκληρής εκδοχής της σαρία.

Κατά την περίοδο διακυβέρνησής τους, από το 1996 έως το 2001, οι Ταλιμπάν απέκλειαν τις γυναίκες από εκπαίδευση και εργασία, ενώ τις υποχρέωναν να φορούν μπούρκα που κάλυπτε ολόκληρο το πρόσωπό τους.

Συγκλονιστικό βίντεο: Γυναικόπαιδα ποδοπατούνται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Χάος συνεχίζει και επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με χιλάδες Αφγανούς να προσπαθούν να φύγουν απο τη χώρα απο τη στιγμή που οι Ταλιμπαν ανέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

Όπως μεταδίδει η Daily Mail τα πλάνα που τραβήχτηκαν από τη βόρεια πύλη του αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι φαίνονται οικογένειες να έχουν πέσει στο έδαφος την ώρα που οι συγκεντρωμένοι απομακρύνονταν από τις πύλες εισόδου. Για να γίνει αυτό οι στρατιώτες έριξαν καπνογόνα και πυροβόλησαν στο αέρα. To αποτέλεσμα ήταν πολλά παιδιά να ποδοπατηθούν, φωνάζοντας απεγνωσμένα για βοήθεια.

Τα συγκεκριμένα πλάνα είναι τα τελευταία από μια σειρά βίντεο που προέρχονται από το αεροδρόμιο και περιλαμβάνουν μητέρες να πετούν τα μωρά τους μέσα από τα συρματοπλέγματα, γυναίκες να μαστιγώνονται από τους Ταλιμπάν και άνδρες να σκοτώνονται πέφτοντας από τα αεροπλάνα που φεύγουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Μπάιντεν: Είμαστε σε επαφή με τους Ταλιμπάν, θα υπάρξει άμεση απάντηση σε περίπτωση επίθεσης

Την ώρα που οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν δημιουργούν νέα δεδομένα στη διπλωματική σκακιέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επικοινωνία με τους Ταλιμπάν, ενώ ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση επίθεσης θα υπάρξει άμεση και σκληρή απάντηση από την Ουάσινγκτον.

«Η περασμένη εβδομάδα ήταν σπαρακτική», τόνισε σε ένα ακόμη μήνυμά του από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος, μια εβδομάδα μετά το χάος στο Αφγανιστάν.

«Έχουμε δει σοκαριστικές εικόνες πανικόβλητων ανθρώπων να τρέχουν σε απόγνωση. Είναι τρομαγμένοι. Απογοητευμένοι. Αβέβαιοι για το μέλλον», επεσήμανε μετά τις σκηνές από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, που έκοψαν την ανάσα.

Τουλάχιστον 5.000 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στο Αφγανιστάν, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί στα 6.000.

Στην ερώτηση εάν θα στείλει στρατεύματα στο κέντρο της Καμπούλ για να βοηθήσει όσους Αμερικάνους δεν μπορούν να μεταβούν στο αεροδρόμιο, ο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι δεν είναι ακόμη απαραίτητο καθώς έχει υπάρξει συμφωνία με τους Ταλιμπάν.

Στο σημείο αυτό προσέθεσε ότι όσοι έχουν αμερικανικά διαβατήρια δεν έχουν παρεμποδιστεί για το αεροδρόμιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εστίασε και στην τεράστια επιχείρηση ασφαλούς απομάκρυνσης Αμερικανών πολιτών από το Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν 13.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν από τις 14 Αυγούστου, καθώς και άλλους σε πτήσεις τσάρτερ.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Οποισδήποτε Αμερικανός θελήσει να επιστρέψει, θα επιστρέψει», ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, τόνισε, ότι δεν γνωρίζει την έκβαση της επιχείρησης απομάκρυνσης λόγω του κινδύνου στο αεροδρόμιο.

Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι οι Αφγανοί σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορούν να φύγουν έως τις 31 Αυγούστου.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, παρέχουν στήριξη και σε ξένους δημοσιογράφους στην Καμπούλ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS