Στα άκρα ο Ερντογάν: Αποδέχονται οι Έλληνες αυτό που θα τους συμβεί, εξαιτίας των ανικανων ηγετών τους;

Στα άκρα ο Ερντογάν: Αποδέχονται οι Έλληνες αυτό που θα τους συμβεί, εξαιτίας των ανικανων ηγετών τους;

Συνεχίζει να ρίχνει λάδι στην φωτιά ο Τ. Ερντογάν, με ακραία ρητορική και έχοντας επιλέξει να φτάσει στα άκρα την ένταση πριν καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών. Σε συνέχεια των πρωινών του δηλώσεων με αφορμή την επέτειο για την ημέρα νίκης κατά του ελληνικού στρατού το 1922, εξαπέλυσε νέες απειλές, λέγοντας «αποδέχονται οι Έλληνες αυτό που θα τους συμβεί λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών τους;».

Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρει η Hurriyet, ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε τελετή απονομής διπλωμάτων σε πτυχιούχους στρατιωτικής σχολής, απηύθυνε την ίδια ερώτηση και στον γαλλικό λάο, λέγοντας: «Γνωρίζει ο Γάλλος (σ.σ.: πολίτης) ότι θα πληρώσει λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του;».

Στο ίδιο μήκος κύματος και με τις πρωινές του δηλώσεις ο Τ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να εκπληρώσει το στόχο της, λέγοντας «είμαστε αποφασισμένοι να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα». Για να προσθέσει ότι «ως έθνος που αγωνίζεται καθημερινά εδώ και χιλιάδες χρόνια, γνωρίζουμε όλα αυτά τα γεγονότα, γνωρίζουμε πολύ καλά το τίμημα που πληρώνουμε σε αυτή τη χώρα, με το αίμα των μαρτύρων».

Ο Τ. Ερντογάν έκανε σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποκλιμακώσει την κρίση λέγοντας «ό,τι κι αν κάνουμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει εμπόδιο στα βήματα της Τουρκίας με τη βοήθεια του Αλλάχ. Η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ επιθετικό κράτος σε όλη την ιστορία της, είναι ένα από τις σπάνιες περιπτώσεις μη αποικιακού κράτους.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος σε μήνυμα του με αφορμή την 97η επέτειο της «Ημέρας της Νίκης», είχε δηλώσει: «Aυτοί που επιδιώκουν να μας αποκλείσουν από την Αν.Μεσόγειο είναι εκείνοι που προσπάθησαν να εισβάλουν στην πατρίδα μας πριν από έναν αιώνα. Ακριβώς όπως τότε πετύχαμε τη νίκη, δεν θα διστάσουμε και σήμερα να αποτρέψουμε τις κινήσεις εναντίον της Γαλάζιας Πατρίδας».

Ακριβώς σε συνέχεια της ρητορικής κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων όπως οι Μ. Τσαβούσογλου και Φ. Οκτάι. Ο πρώτος δήλωσε ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην Αν. Μεσόγειο για τρεις ακόμη μήνες, καθώς επίσης ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επέκτασης από την Ελλάδα των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο, αποτελεί αιτία πολέμου, όπως ακριβώς είχε επαναλάβει νωρίτερα και ο τούρκος αντιπρόεδρος Φ. Οκτάι. Το πρωί της Κυριακής την σκυτάλη πήρε ο τούρκος πρόεδρος. «Ακριβώς όπως το έθνος μας πέτυχε τη νίκη στον αγώνα του για ανεξαρτησία παρά τη φτώχεια και τη στέρηση, δεν θα διστάσει να αποτρέψει τις κινήσεις και τις επιθυμίες εκείνων που επιδιώκουν μια νέα συνθήκη των Σεβρών σήμερα στη Γαλάζια Πατρίδα», ανέφερε κατά την επίσκεψή του στο μαυσωλείο του Ατατούρκ. «Κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες σχετικά με την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το ζήτημα και την ακλόνητη πίστη μας στη νίκη», συμπλήρωσε ο τούρκος πρόεδρος. Στο ίδιο μήκος κύματος αναφέρει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματα του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων, με την έμπνευση και το θάρρος που παίρνουμε από την «Ημέρα της Νίκης», θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να φέρουμε την Τουρκία σε ένα λαμπρότερο μέλλον με ευημερία». Συνεχίζοντας τον πόλεμο των NAVTEX, το Σάββατο η Άγκυρα είχε εκδώσει μια ακόμη, αυτή την φορά για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ρόδου, στην οποία η Λευκωσία απάντησε με αντί NAVTEX. Τα σήματα πολεμικού χαρακτήρα που στέλνει η Άγκυρα είναι αλλεπάλληλα. Τόσο οι πράξεις όσο και η ρητορική του τουρκικού καθεστώτος το τελευταίο διάστημα ενισχύουν την βεβαιότητα ότι περιφρονεί τις διαμεσολαβητικές παρεμβάσεις, χωρίς να αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες να επιδιωχθεί κάποιο «ατύχημα», παρόμοιο με την πρόσφατη επακούμβηση των δύο φρεγατών, της ελληνικής και της τουρκικής.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS