Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο "Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)".

Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας», τόνισε σε tweet ο Μάικ Πομπέο.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ, και εναντίον τεσσάρων ακόμη Τούρκων αξιωματούχων.


Λίγες ημέρες νωρίτερα με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το αμυντικό νομοσχέδιο δαπανών, ύψους 740 δισ. δολαρίων, στο οποίο προβλέπονται και κυρώσεις.

Αλλαγή πλεύσης από τον Ντόναλντ Τραμπ

Το Κογκρέσο ήταν έτοιμο να επιβάλει το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες στον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο οι ανακοινώσεις της διοίκησης Τραμπ επιταχύνουν τη διαδικασία επιβολής των κυρώσεων.

Θυμίζουμε πως αρχικά ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος δήλωνε πως για την αγορά των S-400 δεν ευθύνεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο προκάτοχός του στον Λευκό Οίκο, Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι ένα χάλι. Είναι ένα χάλι και ειλικρινά δεν είναι λάθος του Ερντογάν» έλεγε, τονίζοντας πως κατά τη γνώμη του ο προκάτοχός του δεν συμπεριφέρθηκε σωστά στον Τούρκο πρόεδρο.

Στην πρώτη αντίδρασή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ, εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για τους s-400.

«Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Εκνευρισμός στην Τουρκία: «Ολέθριο λάθος οι κυρώσεις» -Απειλεί με αντίποινα

Η Τουρκία καταδίκασε ως «ολέθριο λάθος» τις κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά και απόκτηση ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 και διεμήνυσε ότι θα προβεί σε αντίποινα, αφού είχε καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να επιλυθεί το ζήτημα μέσω διαλόγου και της διπλωματικής οδού.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις "ανεξήγητες" αφού η Ουάσινγκτον, όπως τόνισε η Άγκυρα, απέρριψε επανειλημμένα την προσφορά της Άγκυρας να δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα εργασίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον νατοϊκό της σύμμαχο να αναθεωρήσει την "άδικη" απόφαση που θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις.

Πριν την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

Οι αμερικανικές κυρώσεις, που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της.

Επίσης τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας: «Παράνομες οι αμερικανικές κυρώσεις»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία είναι παράνομες.

Επιδεικνύουν έτσι, όπως λέει, αλαζονεία προς το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS