Στην Ελλάδα σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου -«Persona non grata» για τους Πομάκους της Θράκης o Τούρκος ΥΠΕΞ

Στην Ελλάδα σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου -«Persona non grata» για τους Πομάκους της Θράκης o Τούρκος ΥΠΕΞ

Στην Ελλάδα θα ταξιδέψει σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο Τσαβούσογλου θα καταφθάσει στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή το μεσημέρι. Μαζί του θα έχει μια πολυπληθή συνοδεία και μια πολυπληθή αποστολή δημοσιογράφων, οι οποίοι θα καλύψουν την επίσκεψή του στη Θράκη, αλλά φυσικά και στην Αθήνα.

Στην Αθήνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα καταφθάσει το απόγευμα της Κυριακής μετά την επίσκεψή του στη Θράκη. Λίγο μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα δειπνήσει ιδιωτικά με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών στο υπουργείο Εξωτερικών και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου προς τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα πετάξει για την Άγκυρα, όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ερντογάν και θα ενημερώσει για τις επαφές του στην Ελλάδα.

Πελώνη: «Ιδιωτική η επίσκεψη στη Θράκη»
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σχολίασε την Πέμπτη την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη και την χαρακτήρισε «ιδιωτική». «Η Ελλάδα είναι μία ανοικτή, ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κ. Πελώνη. «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ούτε να φοβηθούμε σε σχέση με τη μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες που θυμίζω ότι είναι και Ευρωπαίοι πολίτες», συμπλήρωσε.

Πομάκοι Θράκης προς Τσαβούσογλου: «Είστε ανεπιθύμητος στα χωριά μας»
Παράλληλα. έντονες είναι οι αντιδράσεις των Πομάκων της Θράκης ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, με ανακοίνωσή του που υπογράφει ο πρόεδρός του Ιμάμ Αχμέτ, χαρακτήρισε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας «Persona non grata».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Νομού Ξάνθης. «Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη, τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων ακόμα και ατομικά πολλές φορές προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουν το αυτονόητο το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σαμπάχ: Τα 7 ζητήματα που θα θέσει ο Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

Την ατζέντα που κουβαλάει στις βαλίτσες του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα αποκάλυψε την Παρασκευή η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτός από το αίτημα για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, φέρνει μαζί του και άλλα 7 ζητήματα για να θέσει στο τραπέζι με το Νίκο Δένδια, μεταξύ των οποίων Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο, μειονότητα.

Συγκεκριμένα κατά σειρά τα 7 ζητήματα, όπως τα παραθέτει η«Σαμπάχ», είναι:

1.ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο
2.Υφαλοκρηπίδα
3.Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη
4.Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις
5.Άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις
6.Ζητήματα της ‘τουρκικής’ μειονότητας στη δυτική Θράκη
7.Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο


Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου πραγματοποιείται «μετά την ένταση που δημιούργησε ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας για να στείλει ένα μήνυμα στην εγχώρια κοινή γνώμη στη συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου, καθώς επίσης και μετά τη διάσκεψη 5+1 στη Γενεύη για το Κυπριακό (το δημοσίευμα αναφέρει λάθος Βρυξέλλες), όπου δεν επιτεύχθηκε συναίνεση λόγω της μη προσανατολισμένης σε λύση στάσης της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS