Στις 8 Μαΐου θα στεφθεί μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου ο Κάρολος - Τα «κλειδιά» της τελετής που μένει ίδια από τον Μεσαίωνα

Στις 8 Μαΐου θα στεφθεί μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου ο Κάρολος - Τα «κλειδιά» της τελετής που μένει ίδια από τον Μεσαίωνα

Ο Κάρολος Γ ́ θα στεφθεί μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια μεγαλοπρεπή τελετή γεμάτη θρύλους, που μένει ίδια και απαράλλακτη από τον Μεσαίωνα.

 

Ο «Λίθος του Πεπρωμένου», ο γοτθικός θρόνος του Αγίου Εδουάρδου του Ομολογητή, τα στέμματα με τα εκτυφλωτικά διαμάντια, η χρυσή Σφαίρα, το καθαγιασμένο μύρο...

Η στέψη θα γίνει στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, έναν ναό που στέκει ορόσημο στον ορίζοντα του Λονδίνου από τον 18ο αιώνα. Όταν η χρυσή άμαξα φτάσει εκεί, το πρωί της 6ης Μαΐου, ο Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα θα γίνουν δεκτοί από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι, κορυφαίο θρησκευτικό αξιωματούχο της Αγγλικανικής Εκκλησίας και δεύτερο στην ιεραρχία της μετά τον Βρετανό μονάρχη. Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσιάζει τον βασιλιά στους παρευρισκόμενους, που τον επιδοκιμάζουν διά βοής με το «God save the King» («ο Θεός σώζοι τον Βασιλέα»), προτού ηχήσουν οι τρομπέτες.

Ο όρκος και η τήβεννος


Στη συνέχεια, ο μονάρχης δίνει τον όρκο της Στέψης (Coronation Oath Act), που γράφτηκε το 1688, και ακολουθεί το χρίσμα, το πιο σημαντικό και ιερό μέρος. Αφαιρείται η τελετουργική τήβεννος και ο βασιλιάς κάθεται στη δρύινη «καρέκλα του βασιλιά Εδουάρδου» (St. Edward’s chair) που κατασκευάστηκε το 1300 και από το 1600 χρησιμοποιείται από κάθε μονάρχη. Ένα χρυσό ύφασμα υπάρχει πάνω από την έδρα για να κρύβει το κεφάλι του βασιλιά από την κοινή θέα, όταν ο Αρχιεπίσκοπος αλείφει τα χέρια, το στήθος και το κεφάλι του μονάρχη με το μύρο, το οποίο καθαγιάζεται στους Αγίους Τόπους.

Στη λεγόμενη τελετή απονομής που ακολουθεί, ο βασιλιάς παρουσιάζεται με τα εμβλήματά του (regalia): τη χρυσή Σφαίρα (που αντιπροσωπεύει τη θρησκευτική και ηθική εξουσία), το Σκήπτρο (μια χρυσή ράβδο με ένα λευκό περιστέρι, σύμβολο Δικαιοσύνης και Ελέους), και τη Λαβίδα της Θείας Κοινωνίας.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος τοποθετεί το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου του Ομολογητή στο κεφάλι του βασιλιά και οι δούκες γονατίζουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μονάρχη. Θα ακολουθήσει μια ανάλογη, αλλά πιο λιτή τελετή για τη βασιλική σύζυγο Καμίλα.

Αυτό είναι το τυπικό της Στέψης αλλά οι θρύλοι της βρίσκονται αλλού. Αρχικά στη λεγόμενη Λίθο του Πεπρωμένου, μια ογκώδη πέτρα κόκκινου ψαμμίτη βάρους 150 κιλών, επάνω στην οποία τοποθετείται η δρύ- ινη «καρέκλα του Εδουάρδου».

Η Λίθος υπήρξε σύμβολο της σκοτσέζικης μοναρχίας για αιώνες. Αλλά το 1296 βρετανικές δυνάμεις υπό τον βασιλιά Εδουάρδο Α ́ την άρπαξαν από τη Σκοτία και τη μετέφεραν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Εκεί, ενσωματώθηκε στον θρό- νο σαν ορατή υπενθύμιση της κατάκτησης της Σκοτίας από τον Εδουάρδο, στον οποίο είχε αποδοθεί το προσωνύμιο «Σφυρί των Σκοτσέζων». Σήμερα, η Λίθος φυλάσσεται στο κάστρο του Εδιμβούργου, αλλά «ταξιδεύει» στο Λονδίνο κάθε φορά που στέφεται ένας μονάρχης. Εκτός από την «καρέκλα», για κάθε νέο βασιλιά κατασκευάζεται ένας καινούργιος θρόνος, στον οποίο τοποθετείται το μονόγραμμά του.

Τα δύο στέμματα


Ο Κάρολος θα στεφθεί δύο φορές. Πρώτα με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου (1661), που είναι κατασκευασμένο από χρυσό και ασήμι και έχει πάνω του περισσότερους από 444 πολύτιμους λίθους (διαμάντια, ρουμπίνια, ζαφείρια, αμέθυστο, ακουαμαρίνες, τοπάζια, τουρμαλίνες). Το βάρος του, κάτι παραπάνω από δύο κιλά, συμβολίζει το βάρος των ευθυνών του κράτους στο κεφάλι του μονάρχη. Στη λήξη της τελετής, ο Κάρολος θα φορέσει το Αυτοκρατορικό Στέμμα (Imperial State Crown), με το οποίο θα βγει από το Αβαείο για τη βασιλική πομπή μέχρι το Μπάκινγχαμ. Αυτό κατασκευάστηκε το 1937 για τη στέψη του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ ́. Το φορά επίσης ο μονάρχης κατά την ετήσια συνεδρίαση για την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου. Είναι επενδυμένο με μοβ βελούδο και λευκή ερμίνα και έχει πάνω του 2.868 διαμάντια, 273 μαργαριτάρια, ζαφείρια, σμαράγδια και ρουμπίνια. Στο κέντρο του έχει το τέταρτο μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, το Cullinan Diamond (317 καράτια), γνωστό και σαν «Μεγάλο Αστέρι της Αφρικής», το οποίο βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1905.


Όσο για την Καμίλα, θα φορέσει ένα στέμμα «από δεύτερο χέρι», το οποίο είχε φορέσει η βασίλισσα Μαίρη, γιαγιά της Ελισάβετ Β ́, στην τελετή στέψης του συζύγου της, Γεωργίου Ε ́. Αυτό κατασκευάστηκε το 1911 και φέρει 2.200 διαμάντια. Ως φόρος τιμής στην Ελισάβετ Β ́, στο στέμμα θα προστεθούν διαμάντια Cullinan από τη συλ- λογή κοσμημάτων της εκλιπού- σας βασίλισσας, τα οποία φορούσε συχνά σαν καρφίτσες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ