Αυστηρό μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «θα βρεθεί με περισσότερο ΝΑΤΟ» στα σύνορά του εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία έστειλε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι η διεθνής «ειρήνη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη».
Μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επεσήμανε: «Αν ο στόχος του Κρεμλίνου είναι να έχει λιγότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά του, τότε θα έχει περισσότερο ΝΑΤΟ. Κι αν θέλει να διχάσει το ΝΑΤΟ, το μόνο που θα πετύχει είναι μια ακόμη πιο ενωμένη συμμαχία». Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία, δεν απειλούμε τη Ρωσία ή οποιονδήποτε άλλο. Αλλά θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους μας». Και πρόσθεσε: «Η παρούσα κρίση αφορά πολλά περισσότερα από την Ουκρανία», αφορά στο «πώς ευχόμαστε να οργανώσουμε τις σχέσεις μεταξύ κρατών. Η Μόσχα προσπαθεί να ανατρέψει την ιστορία και να σταματήσουμε να δεχόμαστε νέα μέλη [στο ΝΑΤΟ]», μια προσπάθεια από τη Ρωσία να ασκήσει έλεγχο στη δυτική στρατηγική ασφάλειας.
Γενική επιστράτευση κήρυξαν οι ηγέτες των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία
Το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει στο μεταξύ στο κόκκινο στην ανατολική Ουκρανία με τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών να κηρύττουν γενική κινητοποίηση.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα παρακολουθήσει σήμερα μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις με εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, θα συνομιλήσει αύριο Κυριακή τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, όπως επιβεβαίωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, λίγη ώρα αφότου οι ηγέτες των Ρωσόφωνων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτονομιστικής κυβέρνησης του Ντονιέτσκ και ο Λεονίντ Πασέτσνικ, της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» υπέγραψαν διάταγμα καλώντας τους εφέδρους να παρουσιαστούν στα στρατολογικά γραφεία.
Oι κινήσεις τους αυτές ήρθαν να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την ένταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές διέταξαν μαζικές εκκενώσεις ενόψει των υποτιθέμενων βομβαρδισμών και επιθέσεων όλμων από τον ουκρανικό στρατό.
Ουκρανία: Νεκρός στρατιώτης μετά από βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές
Την ίδια ώρα ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε ένας στρατιώτης του σε βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές το πρωί στην ανατολική Ουκρανία, όπου η κλιμάκωση της βίας αυτή την εβδομάδα προκαλεί ανησυχίες ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την πλευρά της Ρωσίας. «Κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, ένας Ουκρανός στρατιώτης τραυματίσθηκε θανάσιμα από θραύσμα οβίδας», επιβεβαίωσε η στρατιωτική διοίκηση στην ανατολική Ουκρανία. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε στην ιστοσελίδα του στο Facebook ότι έχει καταγράψει 19 παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός από τους αυτονομιστές σήμερα το πρωί συγκριτικά με 66 περιπτώσεις το προηγούμενο 24ωρο.
Ρωσικά ΜΜΕ: Ουκρανική οβίδα έπεσε σε ρωσικό έδαφος
Από την άλλη πλευρά ρωσικά κρατικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι ουκρανική οβίδα έπεσε μέσα σε ρωσικό έδαφος στην περιοχή Ταρασόφσκι της περιφέρειας Ροστόφ κοντά στο χωριό Μιτιακίνσκαγια.
Ουδείς τραυματίστηκε, αλλά τα ρωσικά ΜΜΕ έδειξαν έναν μικρό κρατήρα σε απόσταση περίπου ενός χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε χθες το βράδυ ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και χαρακτήρισε «κατασκευάσματα» τους ισχυρισμούς των ρωσόφωνων ανταρτών ότι δέχονται επιθέσεις από τις δυνάμεις του Κιέβου.
Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν «θεαματική αύξηση» των εχθροπραξιών κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, ιδιαίτερα στις περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνγσκ, εντείνοντας τους φόβους της Δύσης ότι η Ρωσία θα τις χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να εξαπολύσει επίθεση.
Παράλληλα το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι το 40% των περίπου 150.000 Ρώσων στρατιωτικών που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της Ουκρανίας έχουν λάβει θέση επίθεσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι αν συνυπολογιστούν και αυτονομιστές αντάρτες ο αριθμός αυτός φθάνει τους 190.000 άνδρες.
H Ρωσία αρνείται ανάμειξή της σε κυβερνοεπιθέσεις κατά ουκρανικών στόχων
Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση στην Ουκρανία, ενώ στο τελευταίο επεισόδιο του φραστικού πολέμου με την Ουάσιγκτον, απέρριψε σήμερα τις αιτιάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι βρίσκεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στο Facebook, είναι «ανυπόστατοι» οι ισχυρισμοί της της αναπληρώτριας Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αν Νούιμπεργκερ ότι η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις DdoS, που προκάλεσαν τη διακοπή για μερικές ώρες των διαδικτυακών υπηρεσιών ουκρανικών τραπεζών και υπουργείων.
Στο Μόναχο ο Ουκρανός πρόεδρος για επαφή με δυτικούς ηγέτες
Ο Ουκρανός πρόεδρος μεταβαίνει στη Γερμανία για σειρά επαφών στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου με δυτικούς ηγέτες, όπως η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η Βρετανίδα υπ ΕΞ, Λιζ Τρας.
Το ταξίδι του Ζελένσκι έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των ανησυχιών ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας και ότι μπορεί να το κάνει ενώ ο πρόεδρος βρίσκεται εκτός χώρας. Μάλιστα ο Τζο Μπάιντεν αναρωτήθηκε κατά πόσον είναι «σοφή επιλογή» να φύγει ο Ουκρανός ηγέτες από τη χώρα του σε αυτή τη συγκυρία.
Φόβοι για «στημένα επεισόδια» στην ανατολική Ουκρανία
Οι φόβοι εντείνονται μήπως ένα θερμό επεισόδιο -σκηνοθετημένο από τη Μόσχα όπως προειδοποιεί η Ουάσιγκτον – πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη από τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου σύρραξη στη Γηραιά Ήπειρο. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που θα είναι επίσης παρών στη διάσκεψη του Μονάχου, προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις που έχει παρατάξει ο Πούτιν στη μεθόριο με την Ουκρανία υπερβαίνουν κατά πολύ τις απαιτούμενες για τη διεξαγωγή των στρατιωτικών ασκήσεων κι ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει απροειδοποίητα την εισβολή.
Παρίσι και Βερολίνο κάλεσαν τη Μόσχα να ασκήσει την επιρροή της στους φιλορώσους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας ώστε «να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση».
Μπαράζ εκρήξεων και εκκένωση πληθυσμού στην ανατολική Ουκρανία
Νέες εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί στο βόρειο τμήμα του ελεγχόμενου από τους φιλορώσους αντάρτες Ντονέτσκ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters. Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τις εκρήξεις. Δεν υπήρχε άμεσα σχόλιο από την πλευρά των αυτονομιστών ή από το Κίεβο.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η εκκένωση από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία πολιτών προς τη Ρωσία. Αξιωματούχοι είπαν σε τοπικά ΜΜΕ ότι 25.000 άτομα έφυγαν από το Λουγκάνσκ και πάνω από 6.000 εγκατέλειψαν το Ντονιέτσκ, όπου αναφέρονται μεγάλες ουρές αυτοκινήτων σε φυλάκια ελέγχου.
Kάτοικοι περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Ροστόφ επί του Ντον της Ρωσίας / Φωτογραφία: AP Photo
Σε μια προσπάθεια να ανασκευάσουν τις εντυπώσεις ότι αυτοί ξεκίνησαν τις εχθροπραξίες, οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία ηγέτες των αυτονομιστών κατηγόρησαν το Κίεβο ότι σχεδιάζει επίθεση για την ανακατάληψη εδαφών και γι’ αυτό το λόγο απομακρύνουν τους πολίτες. Ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν τις δηλώσεις αξιωματούχων στο Λουγκάνσκ περί δύο εκρήξεων σε διάστημα μιας ώρας σε αγωγό φυσικού αερίου. Αλλά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, που θα συναντηθεί την ερχόμενη Πέμπτη με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ – αν δεν έχει ξεσπάσει πόλεμος – κατηγόρησε τη Μόσχα για προπαγανδιστική εκστρατεία, ώστε να έχει πρόφαση για εισβολή στην Ουκρανία. Ο Τζο Μπάιντεν απέκλεισε χθες γι’ άλλη μια φορά το ενδεχόμενο αποστολής Αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία, αλλά η κυβέρνησή του επανέλαβε ότι σε περίπτωση εισβολής θα χτυπήσει με τόσο σφοδρές κυρώσεις τη Ρωσία, ώστε θα τη μετατρέψει σε «παρία της διεθνούς κοινότητας».
Η Λιθουανία ζητά ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στις χώρες της Βαλτικής
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Λιθουανίας ζήτησε ενίσχυση της ασφάλειας των κρατών της Βαλτικής με αμερικανικά στρατεύματα, ύστερα από συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.
«Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ αλλάξει την κατάσταση της ασφάλειας», ανέφερε ο πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση σήμερα στο Βίλνιους. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενισχυθεί η περιφερειακή ασφάλεια (των κρατών της Βαλτικής) με επιπλέον στρατεύματα από τις ΗΠΑ και να αυξηθεί η συνεργασία στις στρατιωτικές προμήθειες», πρόσθεσε.