Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Απομονωμένη η Ρωσία - «Πυρά» από τη Δύση - Κίνα και Ινδία ζητούν αποκλιμάκωση

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Απομονωμένη η Ρωσία - «Πυρά» από τη Δύση - Κίνα και Ινδία ζητούν αποκλιμάκωση

Ο Λαβρόφ εξαπέλυσε και πάλι μύδρους κατά του «ολοκληρωτικού ναζιστικού κράτους» , που ισχυρίζεται ότι υπάρχει στην Ουκρανία

Για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία με την μερική επιστράτευση, που κήρυξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και τις πυρηνικές του απειλές καταδίκασαν τη Ρωσία τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ακόμη και σύμμαχοι της Μόσχας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφαπομονωμένος παρέμεινε την Πέμπτη στην αίθουσα στη Νέα Υόρκη μόνον όσο χρειαζόταν για να εξαπολύσει και πάλι μύδρους κατά του «ολοκληρωτικού ναζιστικού κράτους», που ισχυρίζεται ότι υπάρχει στην Ουκρανία, ενώ Κίνα και Ινδία ζήτησαν εκ νέου τερματισμό των εχθροπραξιών δύο μέρες μετά την κλιμάκωση από τον Πούτιν.

Η συνεδρίαση αρχικά συνεκλήθη για να συζητηθούν οι ωμότητες που βγήκαν στην επιφάνεια, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από ουκρανικές πόλεις και τον εντοπισμό μαζικών τάφων σε αρκετές πόλεις, από την Μπούτσα και το Ιρπίν μέχρι τη Μαριούπολη και πρόσφατα το Ιζιούμ.

«Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη», υποστήριξε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, η οποία προήδρευσε της διαδικασίας. Αλλά, την ώρα που ο Πούτιν προχωρεί σε κλιμάκωση ελπίζοντας να ανακτήσει τον έλεγχο μετά τις επιτυχίες της ουκρανικής αντεπίθεσης, η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ τόνισε την αυξανόμενη απομόνωση του προέδρου της Ρωσίας. «Οποιαδήποτε προσάρτηση εδαφών που ανήκουν σε ένα κράτος από άλλο κράτος με την απειλή ή τη χρήση βίας συνιστά παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου», υπενθύμισε αρχικά ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την ώρα που ξεκίνησαν τα αποσχιστικά δημοψηφίσματα σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας με στόχο την προσάρτησή τους στη Ρωσία. Για τον Γκουτέρες οι απειλές για πυρηνική σύγκρουση που εκστόμισε ο Πούτιν την Τρίτη είναι «απολύτως απαράδεκτες».

«Πυρά» από τη Δύση κατά της Ρωσίας

Στη συνέχεια, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία στιγμή για να πουν τις απόψεις τους στον απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου, έστω κι ο Σεργκέι Λαβρόφ απουσίαζε από την αίθουσα, όταν πήραν τον λόγο οι ομόλογοί του. «Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε αυτή την εβδομάδα, όταν οι περισσότεροι από τους ηγέτες του κόσμου συγκεντρώνονται στα Ηνωμένα Έθνη, για να ρίξει λάδι στη φωτιά που έβαλε, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση του για τον Χάρτη του ΟΗΕ», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν. «Αν σταματήσει η Ρωσία να πολεμά, θα τελειώσει ο πόλεμος. Αν σταματήσει η Ουκρανία να πολεμά, θα είναι το τέλος της», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο, παρά τις απειλές του Πούτιν.

«Όσο περισσότερες αποτυχίες βιώνει η Ρωσία, τόσο περισσότερο κλιμακώνει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων», παρατήρησε ο Μπλίνκεν. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πούτιν να ξεφύγει από αυτό».

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα ΥΠΕΞ στο πλευρό του Ουκρανού ομολόγου της λίγο νωρίτερα τόνισε ότι:«Ο πόλεμος συνοδεύτηκε από τόσες φρικαλεότητες που η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει γι' αυτές».

Η Κίνα ζητάει αποκλιμάκωση - Ανησυχεί η Ινδία

Λίγο αργότερα στη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ διεφάνησαν ακόμη εντονότερα οι όλο και πιο ξεκάθαρες αποστάσεις που παίρνει ο «εταίρος» της Ρωσίας, η Κίνα, από τον πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Γουάνγκ Γι, κάλεσε εκ νέου τα δύο στρατόπεδα σε «διάλογο άνευ όρων, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη».

Πρότεινε «να εργαστούμε μαζί για αποκλιμάκωση», ειδικά στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας, στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια που καταλαμβάνεται από τις ρωσικές δυνάμεις και υπογράμμισε την προσήλωση της Κίνας στην «κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα» των κρατών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Δηλώσεις που φάνηκαν να απέχουν πολύ από εκείνες που έκαναν για μια «εναλλακτική διεθνή τάξη» προ ημερών στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Πούτιν.

Τις ανησυχίες της για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία διατύπωσε επίσης και η Ινδία, που βρίσκεται σε μια κομβική θέση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας με τον ΥΠ ΕΞ της, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ να ζητάει ρητά «παύση των εχθροπραξιών».

«Ο αντίκτυπος της σύγκρουσης είναι αισθητός ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές», παρατήρησε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας επίσης ότι «δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ