Συγχαρητήρια της ΕΕ στον Ερντογάν αλλά και όροι -«Αναμένουμε ασφάλεια και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο»

Συγχαρητήρια της ΕΕ στον Ερντογάν αλλά και όροι -«Αναμένουμε ασφάλεια και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο»

Ευχές για συνεργασία αλλά και όρους, για ασφάλεια και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, διατυπώνουν στα συγχαρητήριά τους στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του οι Ευρωπαίοι.

«Η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να συνεχίσει μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία» καθώς και «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην ανατολική Μεσόγειο», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι.

Συγχαρητήρια επιστολή στον Ρ.Τ. Ερντογάν απέστειλε και ο πρωθυπουργός, Ι. Σαρμάς.

Συγχαρητήρια μηνύματα στον Ερντογάν από ξένους ηγέτες

Στην κοινή δήλωσή τους, επισημαίνουν ότι η ΕΕ χαιρετίζει το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο ότι αναμένονται τα τελικά ευρήματα και οι συστάσεις της διεθνούς αποστολής παρατηρητών των εκλογών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Συγχαίρουμε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του.

Η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να συνεχίσει μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία και όλους τους ανθρώπους της, καθώς και σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία προκειμένου να προχωρήσει προς μια εποικοδομητική σχέση για την κοινή μας ευημερία και σταθερότητα στη βάση των δεσμεύσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, το διεθνές δίκαιο και την περιφερειακή σταθερότητα, προς όφελος όλων των πολιτών μας», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των Ζ. Μπορέλ και Όλιβερ Βάρχελι.

Γκρεμίζεται η τουρκική λίρα μετά την επανεκλογή Ερντογάν

Την ίδια ώρα, η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ έναντι του δολαρίου σήμερα, αν και οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά μετά τη χθεσινή νίκη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές.

Η λίρα υποχώρησε έως το επίπεδο των 20,065 έναντι του δολαρίου στην αρχή των συναλλαγών στην Ευρώπη, ξεπερνώντας το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ που κατέγραψε την Παρασκευή. Το τουρκικό νόμισμα έχει σημειώσει πτώση άνω του 6% από την αρχή του έτους και έχει χάσει πάνω από το 90% της αξίας του κατά την περασμένη δεκαετία.

«Με τη νίκη του Ερντογάν καταγράφεται περαιτέρω πίεση στην τουρκική λίρα», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Πίκτον, υψηλόβαθμο στέλεχος της Rabobank. Ο Ερντογάν κυριάρχησε παρά τα χρόνια οικονομικής αναταραχής, κάτι που οι επικριτές αποδίδουν στις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, τις οποίες η αντιπολίτευση είχε δεσμευθεί να αντιστρέψει.

Οι μετοχές σημείωναν άνοδο με τον δείκτη αναφοράς BIST-100 να ενισχύεται κατά 3,5% και τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει άνοδο άνω του 1%. Το ποσοστό των ξένων διαχειριστών κεφαλαίων που διακρατούν τουρκικές μετοχές έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και οι εγχώριοι επενδυτές είναι αυτοί που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις αγορές.

«Μια νίκη Ερντογάν δεν προσφέρει ανακούφιση σε κανέναν ξένο επενδυτή», δήλωσε ο Χασνάιν Μάλικ, επικεφαλής ανάλυσης στην Tellimer. «Μόνο ο πιο αισιόδοξος θα μπορούσε να ελπίζει ότι ο Ερντογάν νιώθει τώρα επαρκώς ασφαλής από πολιτική άποψη για να στραφεί σε ορθόδοξη οικονομική πολιτική».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS