Συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου για το Ταμείο στήριξης σε χώρες που επλήγησαν από το Brexit

Συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου για το Ταμείο στήριξης σε χώρες που επλήγησαν από το Brexit

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία με του διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη συγκρότηση Ταμείου 5 δισ. ευρώ για στήριξη κρατών-μελών, περιφερειών και τομέων που επλήγησαν από το Brexit και αναμένεται να αντιμετωπίσουν ή αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

Όπως είχαμε αναφέρει, η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου είχε εκφράσει την ετοιμότητά της για την έναρξη της συζήτησης για το νέο Ταμείο στήριξης, σύμφωνα με την πρόταση που είχε καταθέσει η Κομισιόν το Δεκέμβριο του 2020. Επιβεβαιώνεται λοιπόν, πως με τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων διαπραγματευτών, εκ μέρους των ευρωπαϊκών οργάνων, ότι το ποσό των 5 δισ. ευρώ θα αποτελέσει το «μαξιλαράκι» που θα επιχειρήσει να απορροφήσει τους οικονομικούς κραδασμούς που προκάλεσε η έξοδος του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ.

Η πρώτη δόση προορίζεται να εκταμιευτεί των ερχόμενο Δεκέμβρη και θα φτάνει το πόσο του 1.6 δισ. ευρώ. Ύστερα, άλλες δύο ισόποσες δόσεις 1.6 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν στην αρχή του 2022 και του 2023, αντίστοιχα. Το υπολειπόμενο πόσο του ενός δισεκατομμυρίου θα δοθεί μέσα στο 2025.

Οι τρεις άξονες της εκταμίευσης
Η εκταμίευση, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω δεν προορίζεται για όλα τα κράτη-μέλη και η πρόταση των διαπραγματευτών αναφέρει τρεις άξονες με τους οποίους θα ορισθεί η καταβολή του ποσού σε κάθε κράτος-μέλος: με βάση τη σημασία του εμπορίου του εκάστοτε κράτους-μέλους με το Ην. Βασίλειο, τη σημασία της αλιείας στη βρετανική ΑΟΖ και το μέγεθος του πληθυσμού που ζει στις παραθαλάσσιες περιοχές που συνορεύουν με τη Μ. Βρετανία.

Κατά συνέπεια, η Ιρλανδία θα είναι το πιο ευνοημένο μέλος, ως προς το μέγεθος της στήριξης. Ακολουθούν η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο. Ειδικότερα πάντως για τα κράτη-μέλη που εξαρτώνται σημαντικά από την αλιεία, θα πρέπει να κατευθύνουν συγκεκριμένο ποσοστό του ποσού στην παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας και τις αντίστοιχες τοπικές και περιφερειακές κοινότητες που εξαρτώνται από τις αλιευτικές δραστηριότητες.

Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει και τυπικά τη συμφωνία για το Ταμείο στην ολομέλεια του Σεπτεμβρίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS