Συναγερμός σε ΕΕ και ΝΑΤΟ μετά τη Λειψία: «Η Ρωσία γίνεται ολοένα πιο απερίσκεπτη»

Συναγερμός σε ΕΕ και ΝΑΤΟ μετά τη Λειψία: «Η Ρωσία γίνεται ολοένα πιο απερίσκεπτη»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ προειδοποιούν για κλιμάκωση των υβριδικών απειλών στην Ευρώπη, μετά την απόδοση από τη γερμανική κυβέρνηση της απόπειρας επίθεσης με drone στο αεροδρόμιο της Λειψίας/Χάλε στη Ρωσία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς τη Γερμανία. Παράλληλα, έστειλαν μήνυμα ότι η Ευρώπη και η Συμμαχία θα ενισχύσουν την άμυνα και την αντίδρασή τους απέναντι σε περιστατικά που αποδίδονται στη Μόσχα.

«Νέα κλιμάκωση σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

«Η Λειψία σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποδίδεται άμεσα στη Ρωσία», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι απαιτείται ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απάντηση στην αυξανόμενη απερισκεψία της Μόσχας.

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Ρούτε υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με τη Γερμανία. Επισήμανε ακόμη ότι καταγράφονται περισσότερες απειλές στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, αλλά και αύξηση ενεργειών που στοχεύουν άμεσα κρίσιμες υποδομές και ευρωπαϊκό έδαφος.

«Αν η Ρωσία θεωρεί ότι μπορεί να μας διχάσει ή να μας αποτρέψει από τη στήριξη της Ουκρανίας, κάνει λάθος», ήταν το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Το περιστατικό στο αεροδρόμιο της Λειψίας

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικές έρευνες και τα ευρήματα των υπηρεσιών πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η Ρωσία βρισκόταν πίσω από την απόπειρα επίθεσης της 4ης Αυγούστου στο αεροδρόμιο Λειψίας/Χάλε.

Σύμφωνα με τις γερμανικές Αρχές, drone που έφερε εκρηκτική ύλη και πυροκροτητή εντοπίστηκε κοντά σε ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος και εξουδετερώθηκε πριν εκραγεί. Το αεροδρόμιο αποτελεί σημαντικό κόμβο αερομεταφορών και υποστήριξης του ΝΑΤΟ, ενώ χρησιμοποιείται και από ουκρανικά αεροσκάφη μεταφοράς φορτίων.

Η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες αβάσιμες. Δημοσιεύματα στη Γερμανία αναφέρουν ότι έχουν ταυτοποιηθεί δύο πρόσωπα ως ύποπτα για εμπλοκή στην υπόθεση, χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη δικαστική ανακοίνωση για τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Διπλωματικά αντίμετρα από Βερολίνο και Μόσχα

Το Βερολίνο ανακοίνωσε το κλείσιμο του ρωσικού γενικού προξενείου στη Βόννη και την καταγγελία της συμφωνίας για τη λειτουργία του Russian House στο Βερολίνο. Η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα απαντήσει με αντίμετρα και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κλείσει τα πολιτιστικά κέντρα του Goethe-Institut στη Ρωσία.

Παράλληλα, η Ρωσία κάλεσε τον Γερμανό επιτετραμμένο για εξηγήσεις, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να επαναλαμβάνει ότι απορρίπτει την απόδοση ευθύνης από τη γερμανική πλευρά.

Στο τραπέζι νέες κυρώσεις και προστασία υποδομών

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν πρόσθετες επιλογές πίεσης προς τη Μόσχα, με επίκεντρο νέες κυρώσεις, αυστηρότερη εφαρμογή των υφιστάμενων περιορισμών και μέτρα κατά του λεγόμενου ρωσικού «σκιώδους στόλου».

Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης περιορισμοί στις θεωρήσεις εισόδου Ρώσων πολιτών και πρόσθετοι έλεγχοι, ενώ η Κομισιόν επιδιώκει να ενισχυθεί η προστασία κρίσιμων υποδομών. Η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει πλέον να αντιμετωπίζει τις καθημερινές υποδομές ως πιθανούς στόχους πρώτης γραμμής.

Ανησυχία για δολιοφθορές σε Γερμανία και Πολωνία

Την ίδια ώρα, οι Αρχές στη Γερμανία διερευνούν περιστατικά φθορών σε ενεργειακές υποδομές, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποδοθεί επίσημα ευθύνη. Αντίστοιχες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και στην Πολωνία, μετά από περιστατικά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Οι εξελίξεις εντείνουν την ανησυχία για πιθανές υβριδικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη και ενισχύουν την πίεση για στενότερο συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον στήριξη προς την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΝΑΤΟ συνδέουν την απάντηση στις υβριδικές απειλές με τη συνέχιση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αεράμυνα, στην επιτάχυνση της ευρωπαϊκής αμυντικής παραγωγής και στη δημιουργία ταχύτερου, ολοκληρωμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

«Η ενότητα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ δεν κλονίζεται», τόνισαν οι δύο επικεφαλής, ξεκαθαρίζοντας ότι η στήριξη προς το Κίεβο θα συνεχιστεί.

   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

 


© 2014-2026 YSTEROGRAFO NEWS