Συνεδριάζει το υπουργικό στο Ισραήλ για να εγκρίνει τη συμφωνία για τους ομήρους -Νετανιάχου: Κάναμε πρόοδο

Συνεδριάζει το υπουργικό στο Ισραήλ για να εγκρίνει τη συμφωνία για τους ομήρους -Νετανιάχου: Κάναμε πρόοδο

Πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων, φαίνεται ότι βρίσκεται το Ισραήλ.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα στις 8 μ.μ. τοπική ώρα «υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων μας», αναφέρει το γραφείο του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τους Times of Israel οι ισραηλινοί αξιωματούχοι συνεδριάζουν για να δώσουν την τελική έγκριση για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς.

Πριν από αυτή τη συνεδρίαση στις 8 μ.μ., το υπουργικό συμβούλιο πολέμου και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα συνεδριάσουν για να εγκρίνουν επίσης τη συμφωνία.

Ο υπουργός του πολεμικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ είπε ότι η επιστροφή των ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στις 7 Οκτωβρίου είναι ένας βασικός παράγοντας που θα βοηθήσει το Ισραήλ να «κερδίσει τον πόλεμο».

«Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά ευαίσθητες ημέρες για την ισραηλινή κοινωνία», είπε ο Γκαντζ κατά τη διάρκεια στρατιωτικής περιοδείας στο βόρειο Ισραήλ.

Την ώρα που ανακοινώθηκε το ενδεχόμενο συμφωνίας, οι σειρήνες ήχησαν σε πολλές περιοχές του βορείου Ισραήλ.

Από τη μεριά του, το Κατάρ αρνήθηκε να σχολιάσει τη φερόμενη πρόοδο στη συμφωνία ανταλλαγής Ισραήλ-Χαμάς έως ότου γίνει επίσημη ανακοίνωση.

Νετανιάχου: Ελπίζω να έχουμε σύντομα καλά νέα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου καθώς συναντήθηκε νωρίτερα με εφέδρους στο νότιο Ισραήλ, δήλωσε ότι «προχωράμε» προς μια συμφωνία. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να πω πολλά, ακόμη και τώρα, αλλά ελπίζω να έχουμε σύντομα καλά νέα».

Θα απελευθερωθούν 50 όμηροι της Χαμάς

Νωρίτερα, το δελτίο ειδήσεων ισραηλινού καναλιού επικαλέστηκε υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο που δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, αλλά ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι θα απελευθερωθούν, περί τα 40 παιδιά και οι μητέρες τους, καθώς και άλλες γυναίκες.

Αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση 150 με 300 Παλαιστινίων, γυναίκες και ανήλικοι, που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι η Χαμάς δεσμεύτηκε να εντοπίσει τα παιδιά και τις μητέρες. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει γυναίκες και ανηλίκους από τις ισραηλινές φυλακές. Επιπλέον, και τα δύο μέρη αναμένεται να επιβεβαιώσουν την παροχή καυσίμων και χρηματικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι δεκάδες άλλοι όμηροι της Χαμάς θα μπορούσαν να απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες σε μια δεύτερη συμφωνία.

CNN: Ισραήλ και Χαμάς επεξεργάζονται τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν

Σύμφωνα με το CNN η συμφωνία βρίσκεται στη διαδικασία του ορισμού των 50 προσώπων που θα απελευθερωθούν από τους συνολικά 200 και πλέον ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Συγκεκριμένα, δύο ισραηλινές πηγές δήλωσαν στο CNN σήμερα ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς εξακολουθούν να εργάζονται πάνω στα ονόματα εκείνων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μια συμφωνία είναι εφικτή, λέγοντας ότι ποτέ οι δύο πλευρές δεν είχαν υπάρξει πιο κοντά σε συμφωνία από ό,τι σήμερα.

Οποιαδήποτε απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ και στη συνέχεια από το πλήρες υπουργικό συμβούλιο, για αυτό και γίνονται αυτές οι συνεδριάσεις σήμερα στο Ισραήλ.

Αισιόδοξο το Κατάρ για συμφωνία

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Κατάρ, κράτος με τη μεσολάβηση του οποίου γίνεται η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ανέφερε στο Twitter:

«Εργαζόμαστε για την επίτευξη μιας συμφωνίας και βρισκόμαστε τώρα στο πιο κοντινό σημείο που έχουμε βρεθεί ποτέ για κάτι τέτοιο. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, αλλά είμαστε επίσης πολύ πρόθυμοι να πετύχει αυτή η διαμεσολάβηση την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας».

Εξάλλου, νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι επίκειται συμφωνία, με την παρέμβαση του Κατάρ, για την απελευθέρωση ομήρων, ενώ είχε γίνει γνωστό ότι οι συνομιλίες επιταχύνθηκαν σήμερα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ