Συρία: «Στόχος μας η ανατροπή του καθεστώτος», λέει ο ηγέτης των ανταρτών – Με συνέντευξη στο CNN προσπάθησε να βγάλει την ταμπέλα του τζιχαντιστή

Συρία: «Στόχος μας η ανατροπή του καθεστώτος», λέει ο ηγέτης των ανταρτών – Με συνέντευξη στο CNN προσπάθησε να βγάλει την ταμπέλα του τζιχαντιστή

Συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN έδωσε ο επικεφαλής των ανταρτών στην Συρία, Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι. Ο επικεφαλής της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (ΧΤΣ), η οποία αποτελεί τον βασικό κορμό των ανταρτών που κατέλαβαν το Χαλέπι, είπε ότι στόχος είναι να ανατρέψουν το καθεστώς του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Όταν μιλάμε για στόχους, ο στόχος της επανάστασης είναι να ανατρέψουμε αυτό το καθεστώς. Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι.

«Οι σπόροι της ήττας του καθεστώτος ήταν πάντα μέσα του… οι Ιρανοί προσπάθησαν να αναστήσουν το καθεστώς, κερδίζοντας χρόνο, και αργότερα οι Ρώσοι προσπάθησαν επίσης να το στηρίξουν. Αλλά η αλήθεια παραμένει: αυτό το καθεστώς είναι νεκρό», ανέφερε ο Τζολάνι.

«Για κάποιον που κάποτε λειτουργούσε στις σκιές, ο Τζολάνι εξέπεμπε αυτοπεποίθηση και προσπάθησε να προβάλλει ότι είναι μοντέρνος στη συνάντησή του με το CNN, η οποία πραγματοποιήθηκε μέρα μεσημέρι και με ελάχιστη ασφάλεια», σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του.

Προσπάθησε να βγάλει την ταμπέλα του τζιχαντιστή

«Εντός της ελεγχόμενης από τους αντάρτες επικράτειας στη Συρία, είναι σαφές ότι λειτουργεί λιγότερο σαν καταζητούμενος και περισσότερο σαν πολιτικός», γράφει το CNN. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την κατάληψη του Χαλεπίου ο Τζολάνι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το πραγματικό όνομά του, Αχμέντ αλ Σαραά και όχι το στρατιωτικό ψευδώνυμο του.

Πράγματι στην συνέντευξη ο Τζολάνι προσπάθησε να εμφανιστεί ως μετριοπαθής και υποσχέθηκε ότι οι άμαχοι διαφόρων θρησκειών δεν κινδυνεύουν στις περιοχές που έχουν καταλάβει οι αντάρτες. «Οι άνθρωποι που φοβούνται την ισλαμική διακυβέρνηση είτε έχουν δει λανθασμένες εφαρμογές της είτε δεν την κατανοούν σωστά», υποστήριξε ο Τζολάνι.

Σύμφωνα με τον ηγέτη της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, εάν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης καταφέρουν να ανατρέψουν το καθεστώς του Άσαντ, αυτό θα μεταβεί σε «ένα κράτος διακυβέρνησης, θεσμών και ούτω καθεξής».

Παράλληλα ανέφερε ότι θα έχει κάνει τα πάντα για να διαμηνύσει στους χριστιανούς και σε άλλες θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες ότι θα ζουν με ασφάλεια υπό την κυριαρχία της οργάνωσης του.

«Υπήρξαν κάποιες παραβιάσεις εναντίον τους [σ.σ. των μειονοτήτων] από ορισμένα άτομα κατά τη διάρκεια περιόδων χάους, αλλά αντιμετωπίσαμε αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο Τζολάνι. Και συνέχισε: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σβήσει μια άλλη ομάδα. Αυτές οι αιρέσεις συνυπάρχουν σε αυτή την περιοχή εδώ και εκατοντάδες χρόνια και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τις εξαλείψει».

Αρνήθηκε τις καταγγελίες για βασανιστήρια

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τοπικοί παρατηρητές έχουν, όμως, κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την οργάνωση και ανέφεραν ότι η ομάδα του Τζολάνι προχώρησε σε αιματηρές καταστολές διαδηλώσεων, βασάνισε και κακοποίησε αντιφρονούντες. Ο Τζολάνι δήλωσε στο CNN ότι τα περιστατικά κακοποίησης στις φυλακές «δεν έγιναν υπό τις δικές μας εντολές ή κατευθύνσεις» και ότι η οργάνωση του έχει ήδη θέσει τους εμπλεκόμενους προ των ευθυνών τους.

Παράλληλα αντιτάχθηκε στον τρομοκρατικό χαρακτηρισμό της οργάνωσης του, τον οποίο θεωρεί «πρωτίστως πολιτικό και ταυτόχρονα ανακριβή». Υποστήριξε ότι ορισμένες ακραίες ισλαμιστικές πρακτικές «δημιούργησαν ένα χάσμα» μεταξύ της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ και ομάδων τζιχαντιστών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ήταν αντίθετος με ορισμένες από τις πιο βίαιες τακτικές που χρησιμοποιούν άλλες τζιχαντιστικές ομάδες, γεγονός που τον οδήγησε στη διακοπή των δεσμών του μαζί τους. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ποτέ δεν συμμετείχε προσωπικά σε επιθέσεις εναντίον πολιτών.

Ο Τζολάνι είπε ότι έχει περάσει από διάφορα στάδια μεταμόρφωσης όλα αυτά τα χρόνια. «Ένας άνθρωπος στα είκοσι του θα έχει διαφορετική προσωπικότητα από κάποιον στα τριάντα ή στα σαράντα του, και σίγουρα από κάποιον στα πενήντα του. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση», είπε ο επικεφαλής των τζιχαντιστών.

Σε νεαρή ηλικία εκπαιδεύτηκε με την Αλ Κάιντα στο Ιράκ, όταν έδινε μάχες εναντίον των ΗΠΑ. Επέστρεψε στην πατρίδα του την Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και έγινε ηγέτης της οργάνωσης Τζαμπάτ αλ Νούσρα που ήταν παρακλάδι της Αλ Κάιντ.

Στις αρχές του 2017 διέκοψε τους δεσμούς του με την Αλ Κάιντα και η οργάνωσή του εξελίχθηκε στην σημερινή Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, γνωστή και ως Οργάνωση για την Απελευθέρωση του Λεβάντε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ