Διπλωματικές πηγές για το θάνατο Έλληνα στο Βούπερταλ: Αναμένουμε από τις γερμανικές Αρχές να επιτελέσουν το έργο τους

Διπλωματικές πηγές για το θάνατο Έλληνα στο Βούπερταλ: Αναμένουμε από τις γερμανικές Αρχές να επιτελέσουν το έργο τους

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του θανάτου ενός 25χρονου Έλληνα πολίτη στο Βούπερταλ της Γερμανίας, την ώρα που τελούσε υπό αστυνομική κράτηση.

Το περιστατικό σημειώθηκε την 1η Νοεμβρίου, όμως ανακοινώθηκε, με σημαντική καθυστέρηση, το απόγευμα της Κυριακής. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση ενός βίντεο από κινητό που καταγράφει τη βίαιη σύλληψη του 25χρονου Γιώργου Ζαντιώτη από αστυνομικούς.

Αναφορικά με το θάνατο του 25χρονου Έλληνα που βρισκόταν υπό κράτηση από τις γερμανικές Αρχές, ελληνικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο, καθώς και το Γενικό Προξενείο στο Ντύσσελντορφ παρέχουν από την πρώτη στιγμή προξενική συνδρομή στους οικείους του. «Οι Ελληνικές αρχές στην Γερμανία βρίσκονται επίσης σε επαφή με τις αρμόδιες Γερμανικές αρχές, από τις οποίες αναμένεται να επιτελέσουν το έργο τους» σημειώνουν.

Στο βίντεο που απαθανατίζει τη σύλληψη του νεαρού Έλληνα ακούγεται και μια γυναικεία να λέει: «Μην το κάνετε αυτό. Δεν είναι σωστό! Είναι παιδί!» και τους αστυνομικούς να της ζητούν να κλείσει την κάμερα.

Το βίντεο:

 

Είχε χειρουργηθεί πρόσφατα -Καταγγέλλουν αστυνομική βία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας τις τις συνθήκες θανάτου του Έλληνα μετανάστη Γιώργου Ζαντιώτη, ένας οδηγός ταξί ενημέρωσε το πλήρωμα περιπολικού για δύο αδέλφια που διαπληκτίζονταν έντονα και πάνω στον καυγά η γυναίκα τραυματίστηκε. Η αστυνομία λέει ότι ο 25χρονος προσπάθησε να ρίξει στο έδαφος μια αστυνομικίνα κι ότι αντιστάθηκε έντονα κατά τη σύλληψή του τραυματίζοντας δύο όργανα μέχρι να φθάσουν ενισχύσεις, να τον συλλάβουν και να τον μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί λόγω υποψίας ότι τελούσε υπό την επήρεια ναρκωτικών του πήραν δείγμα αίματος, αλλά ξαφνικά έχασε τις αισθήσεις του και οι προσπάθειες να τον επαναφέρουν στη ζωή αποδείχθηκαν άκαρπες, γράφει η εφημερίδα Tageszeitung. Αλλά βάσει όσων κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο 25χρονος είχε χειρουργηθεί πρόσφατα και η αιτία θανάτου του ήταν η αστυνομική βία.

Εισαγγελία και αστυνομία του Βούπερταλ παρέπεμψαν χθες στο πόρισμα της νεκροψίας, κατά την οποία οποία δεν βρέθηκαν στοιχεία για «ενοχή τρίτων ή βία που προκάλεσε θάνατο», αλλά μάλλον, «μια υποκείμενη ασθένεια σε συνδυασμό με την κατανάλωση ναρκωτικών προκάλεσε θάνατο». Η έρευνα, ως εκ τούτου, για τον θάνατο του Έλληνα μετανάστη δεν στρέφεται σε βάρος των αστυνομικών που τον συνέλαβαν, αλλά σε βάρος αγνώστου που φέρεται να του προμήθευσε ναρκωτικά.

Προχθές το βράδυ πάντως έγινε διαδήλωση στο Βούπερταλ κατά της αστυνομικής βίας με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν: «Δε θα σιωπήσουμε, ήταν φόνος! Συγκάλυψη και αποκάλυψη ψεμάτων! Οι Αρχές και η αστυνομία είναι οι δράστες»!

H βουλευτής του Αριστερού Die Linke, Μαρτίνα Ρένερ κατήγγειλε το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν μέρες και υπό την πίεση της κοινής γνώμης για να ανακοινώσει η αστυνομία το θάνατο του νερού, ενώ η εκστρατεία Death in Custody έκανε λόγο για «φονική αστυνομική βία».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS