«Τιτάν»: Τι είναι η «εσωτερική κατάρρευση» που διέλυσε το υποβρύχιο

«Τιτάν»: Τι είναι η «εσωτερική κατάρρευση» που διέλυσε το υποβρύχιο

Σε τραγωδία εξελίχθηκε αυτό που ήταν υποτίθεται ένα 10ωρο ταξίδι ρουτίνας προς το ναυάγιο του Τιτανικού σε βάθος 3.800 μέτρων, με τους πέντε επιβάτες του υποβρυχίου, να χάνουν τη ζωή τους.

Ο θάνατός τους επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη (22/6), ολοκληρώνοντας μια πολυήμερη έρευνα, που παρακολουθείτο στενά από όλο τον κόσμο.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εντόπισε έναν ήχο που θα ταίριαζε σε κάτι σαν έκρηξη την Κυριακή (18/6), την ημέρα που χάθηκε, και οι ομάδες έρευνας έχουν έκτοτε βρει θραύσματα του υποβρύχιου «Τιτάν», επιβεβαιώνοντας ότι οι επιβαίνοντες στο πλοίο πέθαναν. Όμως πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμη, όπως πότε συνέβη η έκρηξη και τι ακριβώς πήγε στραβά στο υποβρύχιο.

Υποβρύχιο «Τιτάν»: Τι είναι η «εσωτερική κατάρρευση»

Το υποβρύχιο που κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού, εξαφανίστηκε την Κυριακή με πέντε επιβαίνοντες μετά από μια «εσωτερική κατάρρευση», δήλωσε την Πέμπτη (22/6) ο υποναύαρχος Τζον Μάουγκερ της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Οπως μεταδίδει το CNN, η «υποβρύχια εσωτερική κατάρρευση» αναφέρεται στην ξαφνική κατάρρευση του σκάφους προς τα μέσα, το οποίο βρισκόταν υπό τεράστια ατμοσφαιρική πίεση στα βάθη προς τα οποία καταδύθηκε.

Δεν είναι σαφές πού ή πόσο βαθιά βρισκόταν το υποβρύχιο όταν συνέβη η εσωτερική κατάρρευση, αλλά το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σχεδόν 4.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το υποβρύχιο βρισκόταν για 1 ώρα και 45 λεπτά μέσα στα βάθη του Ατλαντικού, όταν έχασε την επαφή.

Στο βάθος που βρίσκεται ο Τιτανικός, υπάρχει πίεση περίπου 3.937.000 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο (ή 393,7 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό) -αρκετές εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από την πίεση που βιώνουμε στην επιφάνεια της γης, σύμφωνα με τον Rick Murcar, διευθυντή διεθνούς εκπαίδευσης στην Εθνική Ένωση Σπηλαιοδυτών.

Η «εσωτερική κατάρρευση» του υποβρυχίου έγινε σε κλάσματα του δευτερολέπτου

Η εσωτερική κατάρρευση είναι «απίστευτα γρήγορη», καθώς λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου, δήλωσε η Aileen Maria Marty, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

«Όλο το πράγμα θα είχε καταρρεύσει προτού τα άτομα που βρίσκονταν μέσα αντιληφθούν ότι υπήρχε πρόβλημα», δήλωσε στο CNN. «Τελικά, μεταξύ των πολλών τρόπων με τους οποίους μπορεί να πέθαναν, αυτός είναι ο πιο ανώδυνος». Οι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο να ανασυρθούν πτώματα.

Η αμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε την Πέμπτη ότι θα συνεχίσει τις έρευνες σε μια προσπάθεια να ανασύρει ό,τι μπορεί, αλλά προειδοποίησε ότι πρόκειται για «ένα απίστευτα ανελέητο περιβάλλον εκεί κάτω στον πυθμένα της θάλασσας».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ