Το Ισραήλ έστειλε τελεσίγραφο στη Χαμάς: Η παραδίδετε τους ομήρους ή συνεχίζουμε τον πόλεμο

Το Ισραήλ έστειλε τελεσίγραφο στη Χαμάς: Η παραδίδετε τους ομήρους ή συνεχίζουμε τον πόλεμο

Σφοδρή είναι η αντίδραση του Ισραήλ στις κατηγορίες της Χαμάς ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία, με τις IDF να στέλνουν τελεσίγραφο στην τρομοκρατική οργάνωση «ή παραδίδετε τους ομήρους ή συνεχίζουμε τον πόλεμο» στη Λωρίδα της Γάζας.

Σημειώνεται πως, νωρίτερα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι δεν τηρεί το δικό του μέρος της συμφωνίας, καθώς δεν επιτρέπει σε πολλά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στη Γάζα, γι’ αυτό και θα καθυστερήσει την παράδοση των ομήρων.

Σήμερα Σάββατο (25.11.2023) είναι η 2η ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία προβλέπει κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή δεκάδων ομήρων και κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών, γι’ αυτό και επρόκειτο να απελευθερωθούν 13 Ισραηλινοί από τους ισλαμιστές και τουλάχιστον 39 Παλαιστίνιοι από τη μεριά του Τελ Αβίβ.

Ενώ πηγές από τους IDF και τη Χαμάς δήλωσαν στα διεθνή ΜΜΕ ότι οι 13 όμηροι – άλλες πηγές έκαναν λόγο για 14 – παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, ήρθε η ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ για να τα τινάξει όλα στον αέρα.

Ένας εκπρόσωπο της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, ο Hesham Edwan, δήλωσε στο CNN ότι νωρίτερα πέρασαν 70 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο στη Γάζα. «Γίνονται προσπάθειες να περάσουν συνολικά 200 φορτηγά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, που επικαλείται πληροφορίες του Channel 12, οι περισσότεροι από τους Ισραηλινούς ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα είναι από το κιμπούτς Μπεερί, μια από τις κοινότητες που δέχθηκαν ένα από τα πιο σφοδρά χτυπήματα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Κατάρ και Αίγυπτος πιέζουν για επέκταση της συμφωνίας Ισραήλ - Χαμάς

Για να τηρηθούν όλα τα μέρη της συμφωνίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, μια ολιγομελής αντιπροσωπεία από το Κατάρ έφτασε σήμερα στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία του Κατάρ συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να συζητήσουν την πιθανότητα επέκτασης της συμφωνίας.

Ένα καταριανό ιδιωτικό αεροσκάφος, που μετέφερε τα μέλη της καταριανής αντιπροσωπείας, προσγειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν. Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την Λάρνακα, μετέδωσε το δημόσιο ισραηλινό δίκτυο Kan.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα από τη μεριά της ότι έχει λάβει θετικά μηνύματα από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες. Ωστόσο, αυτή η ανακοίνωση έγινε πριν τις τελευταίες εξελίξεις με τους όρους της Χαμάς και τις απειλές από το Ισραήλ.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι το Κάιρο έχει εκτενείς συνομιλίες με όλα τα μέρη για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας, μια παράταση που θα «σημαίνει την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων από την Γάζα και Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές».

Το Κατάρ και η Αίγυπτος θεωρούνται σημαντικοί μεσολαβητές στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Το Κατάρ διατηρεί στενές και εκτεταμένες επαφές με την ισλαμιστική οργάνωση, αν και η χώρα του Κόλπου δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Δείτε ζωντανή εικόνα από το συνοριακό πέρασμα στην Ράφα όπου οι Ισραηλινοί αναμένουν να παραλάβουν τους ομήρους

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ