Το Πεκίνο έδωσε εντολή να κλείσει το αμερικανικό προξενείο στην Τσενγκντού

Το Πεκίνο έδωσε εντολή να κλείσει το αμερικανικό προξενείο στην Τσενγκντού

Η κυβέρνηση της Κίνας διέταξε σήμερα το κλείσιμο του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην κινεζική μεγαλούπολη Τσενγκντού (νοτιοδυτικά), τρεις ημέρες μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να κλείσει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον (Τέξας, νότια).


Η απόφαση αποτελεί «νόμιμη και αναγκαία αντίδραση στα παράλογα μέτρα των ΗΠΑ», υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ δεν διευκρίνισε την προθεσμία εντός της οποίας η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία θα πρέπει να κλείσει τις πόρτες της. Στην περίπτωση του Χιούστον, η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσε παρά 72 ώρες στους κινέζους διπλωμάτες για να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους.
Πέραν της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, οι ΗΠΑ διαθέτουν πέντε προξενεία στην ηπειρωτική Κίνα (Καντόνα, Σαγκάη, Σενγιάνγκ, Τσενγκντού, Ουχάν) και στο Χονγκ Κονγκ.

Η διπλωματική αποστολή στην Τσενγκντού, η οποία ιδρύθηκε το 1985, καλύπτει όλη τη νοτιοδυτική Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης περιοχής του Θιβέτ. Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, μετρά περίπου 200 υπαλλήλους.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υποστήριξε χθες Πέμπτη ότι το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον αποτελούσε άντρο μέσω του οποίου γινόταν «κατασκοπεία» από τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες και διαπραττόταν «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας» των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS