Εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί σήμερα στην Τουρκία για τους 76 νεκρούς σε μεγάλη πυρκαγιά σε ξενοδοχείο σε χιονοδρομικό κέντρο στην επαρχία.
Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί οι 52 σοροί και θα χρειαστούν αναλύσεις DNA προκειμένου να αναγνωριστούν και τα υπόλοιπα θύματα.
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν να σβήσουν την φωτιά που είχε επεκταθεί στους επάνω ορόφους τους κτιρίου έπειτα από 10 ώρες. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Τουρκίας, Κεμάλ Μέμισογλου συνολικά 51 άνθρωποι τραυματίστηκαν εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική.
Προσαγωγές 9 ατόμων
Για να καθοριστούν τα αίτια της φωτιάς και οι υπεύθυνοι για την τραγωδία οι τουρκικές αρχές έχουν ορίσει εισαγγελική επιτροπή που διεξάγει τις έρευνες. «Λαμβάνεται και θα εξακολουθήσει να λαμβάνεται κάθε αναγκαίο μέτρο για τη διαλεύκανση του περιστατικού και την πλήρη απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, για τη φωτιά έχουν προσαχθεί 9 άτομα αλλά ακόμη δεν έχει δοθεί επίσημη εξήγηση για τα αίτια.
Αρκετοί ένοικοι του ξενοδοχείου και αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε τουρκικά ΜΜΕ ότι δεν υπήρχε συναγερμός για την φωτιά με αποτέλεσμα να καταλάβουν πολύ αργά ότι τους είχαν περικυκλώσει οι φλόγες.
Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι υπήρχαν δύο διέξοδοι από το ξενοδοχείο το οποίο είχε περάσει τους ελέγχους πυρασφάλειας.
Η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις 03:30 τα ξημερώματα της Τρίτης από τον τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου, που έχει 161 δωμάτια και φιλοξενούσε 234 ανθρώπους.
Μάρτυρες περιέγραψαν συγκλονιστικές στιγμές. Ο Μπαρίς Σαλγκιούρ, ο οποίος εργάζεται σε γειτονικό ξενοδοχείο, δήλωσε ότι βρισκόταν στο δωμάτιό του όταν άκουσε κραυγές. «Είδα ανθρώπους να φωνάζουν για βοήθεια από τα παράθυρα. Φέραμε σχοινιά, μαξιλάρια και παπλώματα. Πριν φτάσουν οι πυροσβέστες, δύο γυναίκες πήδηξαν από τους επάνω ορόφους», δήλωσε ο Σαλγκιούρ.
Ο εκπαιδευτής σκι Νετζμί Κεπσετουτάν, ένοικος του ξενοδοχείου, δήλωσε ότι ξύπνησε μέσα στο χάος και βοήθησε στη διάσωση περίπου 20 πελατών. «Ο καπνός ήταν αποπνικτικός και ήταν δύσκολο για τους ανθρώπους να βρουν την έξοδο κινδύνου», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Ο αυτόπτης μάρτυρας Αλί Ατμακά δήλωσε ότι μαζί με άλλους κουβάλησε στρώματα κάτω από τα παράθυρα του ξενοδοχείου προκειμένου να βοηθήσει να μην τραυματιστούν όσοι πηδούσαν από τα παράθυρα. «Παρά τις προσπάθειές μας, πολλές ζωές χάθηκαν μπροστά στα μάτια μας. Είναι καταστροφικό», ανέφερε.
«Η σύζυγός μου μύρισε την φωτιά. Ο συναγερμός δεν χτύπησε», δήλωσε στο πρακτορείο Ihlas News Agency (IHA) ο Ατακάν Γιελκοβάν, που διέμενε στον τρίτο όροφο του ξενοδοχείου.
«Προσπαθήσαμε να ανεβούμε στον επάνω όροφο αλλά δεν μπορούσαμε. Υπήρχαν φλόγες. Κατεβήκαμε κάτω και ήρθαμε εδώ (έξω). Οι άνθρωποι στους επάνω ορόφους ούρλιαζαν. Κρέμασαν σεντόνια … κάποιοι προσπάθησαν να πηδήξουν», πρόσθεσε.